Nedlåtande sms-kontakt

Min sambos son som är 25 år och bor hos oss. En fin kille i största allmänhet. Det stora problemet är dock att allt som händer och sägs i vår bostad berättar han vidare till sin mor. Hans mor i sin tur ringer och skickar sms till min sambo och kallar mig White trash, säger att han måste göra sig av med mig, att jag förstör hans liv. Hon bjuder hem honom gång på gång, men jag tror inte att han har varit där. Hans son skickar också sms till honom och skriver oerhört elaka saker om mig, han vill att jag ska flytta och kallar mig galen. Denna trepartskommunikation gör mig oerhört ledsen och jag känner att jag inte kan lita på någon av dem. Det som jag är mest besviken över är att min sambo låter de hålla på så här och han försvarar mig inte. Jag mår inte alls bra av det här och har sagt till honom att det inte är försvarbart. Tycker att han är olojal och att han sviker mig. Om vi har problem eller är osams/har skilda åsikter så anser jag att vi ska lösa det internt, att det är privat. Vad tycker ni?

Svar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss med din berättelse, modigt av dig att du vågar dela med dig av det som händer i ditt liv och din relation.

Du beskriver att din sambos ex och din sambos son skriver och ringer till din sambo för att säga elaka saker om dig. Du beskriver hur det gör dig väldigt ledsen, särskilt eftersom du känner att din sambo inte försvarar dig i den här situationen. Du känner att din sambo är olojal och sviker dig, och du vill gärna lösa eventuella problem ni har i er relation på tu man hand, utan att din sambos ex eller son lägger sig i. 

Jag förstår att du blir ledsen och mår dåligt över det som händer. Det är aldrig kul när man blir kallad för elaka saker, och särskilt inte när den man vill ska stå på ens sida (din sambo) inte försvarar en. Det låter som en mycket svår situation du befinner dig i, och jag är ledsen att du utsätts för den :(

Du skriver att du har sagt till din sambo att du inte mår bra av hans beteende. Fick du något svar från honom? Du kanske kan prova en gång till att prata med honom, och förklara för honom vad det som händer gör med dig och hur det får dig att må. Det kanske även kan hjälpa att försöka sätta ord på hur du gärna skulle vilja att situationen såg ut i stället.

Jag undrar också om det eventuellt skulla kunna hjälpa er att träffa en relationsterapeut tillsammans? Jag förstår att du kanske inte vill det, för du skriver att du helst vill lösa relationsproblem internt, mellan er två. Ibland kan det dock hjälpa om en oberoende person, som kan se på situationen utifrån, kommer med lite tips och lyssnar på hur ni båda två mår.

Du nämner också att din sambos son, som är 25, fortfarande bor hemma hos er. Det låter som att det ibland försvårar för er relation, eftersom sonen berättar mycket om det som händer hemma hos er för sin mamma. Har din sambos son planer på att flytta ut snart? Känner du att det skulle underlätta lite för dig och er relation? Du kanske inte kan styra över det, men du skulle kunna prata om det med din sambo i alla fall?

Det är svårt att komma med en specifik lösning på ditt problem, men jag hoppas att svaret ändå hjälpte dig lite. Kom ihåg att du är en fin, stark och bra person - ingen har rätt att behandla dig så illa och kalla dig för elaka saker! Du har inte gjort något fel och har all rätt till en fin relation du mår bra i, med en partner som försvarar dig och tar hand om dig.

Jag hoppas att det kommer lösa sig för dig,

Varm kram,
Stockholms tjejjour