Utbildning om att ha Asperger

 

Genom finanisering av Allmänna Arvsfonden har Stockholms Tjejjour fått möjligheten lära oss mer om olika funktionsnedsättningar. Det är inte lätt att känna sig annorlunda, att inte tänka eller känna på samma sätt som de andra i klassen, på fotbollsträningen, hemma. Då kan det vara jättebra att prata med någon som förstår, någon som vet hur ens diagnos ser ut och fungerar.

Den 11/5 kom Therese Thörnblom från Attention Utbildning till våra lokaler på söder för att berätta om Aspeger. Therese har själv Asperger och var redan från början noga med att påpeka att alla med Asperger är olika, precis som alla utan diagnos är olika. Hon berättade om hur jobbigt hon tyckte det var när hon först fick diagnosen i tolvårsåldern. Det tog lång tid innan hon förstod att det är något bra att ha Asperger, det behöver inte alls vara "bara" en funktionsnedsättning, det är lika mycket en resurs. Många tjejer med Asperger har vad man kallar ett "specialintresse". Det betyder att du är väldigt intresserad och väldigt duktig på en viss sak. Du kanske vet allt om hästar, datorer eller ishockey.

Men det kan vara svårt att ha Asperger också. Vissa med Asperger tycker det är svårt med sociala koder och regler som inte är uttalade. T ex kanske du inte förstår ironi, eller tänker på kroppsspråk på samma sätt som någon utan Asperger. Men om omgivningen förstår dina behov och förutsättningar behöver din Aspegerdiagnos inte vara svår att leva med. Du har rätt att ställa krav på dina föräldrar, på din skola eller på ditt jobb så du får den hjälp du behöver för att må bra!

Vi på Stockholms Tjejjour är jätteglada över att Therese ville komma hit och prata med oss och vi rekommenderar henne varmt. Vill din skola, förening eller organisation lära er mer om Asperger borde ni kontakta Attention Utbildning för att boka in en föreläsning med henne eller någon av de andra kompetenta föreläsarna.

Har du Asperger diagnos, eller tror att du har det och skulle vilja prata med någon om det? På Stockholms Tjejjour kan alla tjejer, med eller utan diagnos kontaka oss för att ha någon att prata med. Vi har öppet för chatt och telefon varje måndag 17.30-21:00 och varje onsdag mellan 16.00 - 17:30. Chatta här på hemsidan eller ring oss på 08 - 644 40 45!