Boktips!

 

Sara Stridsberg är författarinnan med en förkärlek för kvinnorna på gränsen.Hon har skrivit om Medea, hon har skrivit om kanalsimmerskan Sally Bauer och hon har i boken Drömfakulteten skrivit om den ameriskanska författarinnan Valerie Solanas. Stridsberg är noga med att poängtera att Drömfakulteten inte är en biografi om Solanas, utan snarare litterär fantasi baserat på en kvinna som dog ensam bland sina papper på ett hotell för prostituerade.

Det finns mycket skrivet om Valerie Solanas, en karaktär som har kommit att växa fram som en myt. Hon som sköt Andy Warhold, hon som på barrikaderna skrek att män inte har något existensberättigande. Hon som prosituterade sig som ett feministisk strategi, hon menade att alla män är våldtäktsmän, genom att ta betalt menade Valerie att kvinnorna hade kontrollen.
I Stridsbergs bok utmanar hon bilden på Valerie samtidigt som hon bekräftar, utvecklar, problimatiserar henne. Solanas blev som liten regelbundet våldtagen av sin pappa. När hon fyller femton lämnar hon sin mamma och öknen bakom sig och flyr till ett kringflackande liv med prostitution, höga akademiska mertier. Valerie Solanas skrev manifestet SCUM (sociaty for cutting up men) där hon menar att alla män är besatta av våld, sex och mord.

Stridsberg är, enligt mig, en av Sveriges bästa författare. Förutom hennes poetiska, nyskapande litterära språk beskriver hon en brutal patrikal värld som tvingar kvinnor till galenskap. En värld där pappor förgriper sig på sina döttrar, en värld där dottern ägnar resten av sitt liv att fly, att få upprättelse, att få möjlighet att skapa sig ett eget slut.