Anonym

Fråga från: Anonym

Hej, jag är tretton år och har inte fått mens ännu, men i några dagar nu har det varit brunt i trosorna. Inte mörkbrunt, som om det vorit mens, snarare ljusbrunt - den färg som hade varit om jag råkat bajsa på mig lite, lite eller inte torkat mig nog när jag gjort det. Det kommer även ljusbrunt när jag torkar mig efter att jag kissat. Jag har luktat men det luktar varken som bajs eller fiskigt som mens brukar lukta ("gick ned" på en tjej när hon hade mens och andra har också beskrivit det så), bara lite som rått ägg eller sour cream n onion chips - såsom det alltid luktar i mina trosor. Lite extra fakta om mig
1. Jag har inte haft mer sex än det jag förut sa (för nästan ett år sen) och torrsex med samma person.
2. Jag är oroad för att det är mens pga att jag har varit i puberteten sen jag var åtta och det borde vara hög tid.
3. För övrigt så har jag producerat extra mycket/illaluktande/kliig smegma och flytningar på sista tiden.
4. Jag har typ två tre små sår där, men de har jag haft länge. 5. För några dagar sen när jag torkade mig såg jag en liten ljusröd prick men den såg ut att komma från ett sår.
6. En gång var det grönt i trosorna ett tag, men det gick över utan några bekymmer
7. Jag har haft svampinfektion, men det var enormt mycket plågsammare än det kli jag känner dagligen

Svar

Hej!

Det bruna du har sett kan mycket väl vara början på din mens. Innan det blir en riktig blödning kan det komma en liten mängd blod i en flytning och det kan se lite brunaktigt ut. I början kan mensen vara väldigt oregelbunden så du kanske inte märker något mer nu på ett tag. Det kan ta ett år innan mensen kommer en gång i månaden. 

Vid mens kan man känna att brösten gör ont, magen och nedre delen av ryggen kan värka och man kan känna sig ojämn i humöret. Detta är inget måste men om du känner något av detta kan det också vara ett tecken på att mensen är på gång.

Flytningar börjar man ofta få innan man får mens så det är helt normalt. Så länge de inte luktar väldigt illa. Om du känner dig orolig över dina flytningar eller vill prata mer om dina funderingar över mens så kan du kontakta ungdomsmottagningen i din stad. 

Ha det så bra!