Utåtriktad verksamhet

Tjejjouren Ronja vill synliggöra samhällsproblemet mäns och killars våld mot tjejer och kvinnor och bedriver därför en omfattande informationsverksamhet till dem som vill få kunskap om och skapa sig en förståelse för tjejers livssituation.

Vi erbjuder  informationer till dem som är intresserade av Tjejjourens arbete. Vi håller även i Tjejcaféer en gång i månaden dit du som tjej* är välkommen! 

Tjejcaféer
 

Vi tycker det är viktigt med trygga rum med bara tjejer* där vi kan hänga tillsammans, fika, dela erfarenheter utifrån att vara tjej. Vi har tjejcafé första måndagen i månaden (förutom januari, juli och augusti). Vi träffas i föreningen Kvinnohuset på Kristinagatan 11, 18:00-20:30 (ett rosa hus). Vi säljer fika till självkostnadspris.

Informationsföreläsningar

Tjejjouren Ronja samarbetar mycket med Västerås skolor. Vi håller i  informationsföreläsningar för elever på högstadie- och gymnasienivå. Verksamheten är mycket uppskattad både av deltagare och skolpersonal. Allt arbete vi gör är kostnadsfritt för er skola.

Vi tycker det är oerhört viktigt att träffa elever i skolan för att nå de som själv inte skulle komma till oss. Genom att prata om det vi möter ger vi en chans till utsatta att få kontakt. Den kunskap vi delar med oss av under våra föreläsningar  är tankeväckande och berör alla. Speciellt viktig kan den vara för elever som i framtiden kommer arbeta med att möta människor. Chansen är stor att de någon gång kommer möta en kvinna eller tjej som blivit utsatt för våld.

I våra informationsföreläsningar kommer vi oftast vid ett tillfälle till en klass och berättar om tjejjouren, att vi finns och vad vi gör. Sen pratar vi mycket om vad vi möter, det våld som de som söker sig till oss berättar om. Det är allt från trakasserier till våldtäkt och misshandel. Eleverna brukar uppskatta att vi pratar om dessa frågor.

Vi kan ha information för både tjejer och killar men det är värt att tänka på hur värdefullt det kan vara för tjejerna att få chans att prata med oss själva.

Låter det intressant?                   

Kontakta i så fall oss via mail: tjejjouren-ronja@kvinnohuset-vasteras.org eller telefon: 021-127010.

*Cis- och transtjejer.