Anna B!

Jag blir kåt vill inte det vad ska jag göra?

Hej Anna B!
Vad bra att du hörde av dig till oss med din fråga. Du skriver att du blir kåt men inte vill bli det och undrar vad du ska göra. Kåtet är något som är naturligt och ursprungligt att känna. Att vara kåt är att känna väldigt starkt för något eller någon, det kan vara kopplat till positiva känslor men det kan även vara en känsla som man inte är beredd på. Lust, pirr och kåthet ska kännas skönt, men ibland är känslorna så starka att de kan vara svåra att kontrollera. Det kan göra att det ibland känns pinsamt eller att man blir fumlig. Har du funderat på varför du inte vill bli kåt, har det hänt någon förändring i dit liv? Vad tror du att detta kan bero på? Du kan läsa mer om lust, pirr och kåthet på: http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/sex/lust-pirr-och-kathet-8145

Sexlusten kan vara olika för olika personer samt variera över tid. Under en del perioder i livet kan man tänka mycket på sex och lätt bli kåt medan det i andra perioder kan vara tvärtom. Sexlusten kan visa på hur du mår i övrigt och hur du har det. Om du exempelvis mår dåligt under en period eller inte trivs med din kropp kan sexlusten minska. Det kan även vara så att om du är väldigt fokuserad på något i livet och riktar din energi mot det istället, det kan exempelvis vara ett fritidsintresse eller skolarbete som kräver mycket. Att sexlusten ibland är svag eller försvinner i perioder behöver det inte vara något konstigt. Att man inte har någon sexlust kan också bero på att man inte har börjat intressera sig för sex än. När det börjar är olika, men i puberteten när man blir könsmogen brukar lusten och längtan efter sex öka. Det finns också en del som inte alls upplever sexuell lust och inte heller har något behov eller intresse av att ha sex. Det beror inte på någon sjukdom eller på att något är fel. I vissa fall behöver man fundera noga på vad ens minskade eller försvunna sexlust kan bero på. Man kan behöva stöd för att ändra på saker i livet för att må bättre.

Om du känner att du vill ha mer hjälp kan du även vända dig till en ungdomsmottagning, elevhälsa eller en vårcentral. Hoppas du fått svar på din fråga! Hör gärna av dig igen om du har någon mer fråga.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se

Frågan ställdes 16 december 2012

Kategori