Orolig tjej!

Hej och tack för din fråga!

Det är väldigt modigt av dig att höra av dig till oss, oregelbunden mens är något som oroar många och det är vanligt att mensen är oregelbunden en tid efter att man fått sin första mens. Det kan ta flera år innan den blir regelbunden, medan vissa aldrig får regelbunden mens. Att mensen inte kommit på ett visst antal dagar är inget ovanligt, särskilt inte i början. Därför är det svårt att säga hur många dagar exakt som är det vanligaste. Ungefär 28-30 dagar är den genomsnittliga menscykeln, men för vissa kan det vara 25 dagar och för andra över 40 dagar. Det är väldigt olika.

Frågan angående att bli gravid genom att använda samma badrum som killar är inte möjligt då det krävs att man fått in spermier i slidan för att kunna bli gravid, detta sker nästan alltid genom samlag. Någon koppling mellan onani och mens finns inte. Har du stora besvär av illamående och magont kan du alltid vända dig till skolhälsovården eller en ungdomsmottagning för råd och stöd. Om mensen försvinner i mer än ett halvår ska man alltid kontakta en läkare till exempel på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Då får man hjälp att ta reda på varför den inte kommer. Om det behövs kan man få tabletter som sätter igång mensen igen.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!
Ta hand om dig!

// Örebro tjejjour

hej jag är lite orolig för det känns precis som att jag ska få mens, jag mår lite illa och det gör lite ont i magen men det kommer inget. Det har varit så i flera dagar nu, är det något fel? jag har svårt att veta om min mens är försenad eller nåt för den är jätteoregelbunden och har alltid varit. Men hade det senast i början av december. Onanerar ibland, är det därför? Är nog en dum fråga men kan man på nåt sätt bli gravid av att onanera om man t.ex. använder samma badrum som killar?

Frågan ställdes 27 januari 2014

Kategori