Lina!

OM jag går till ungdomsmottagningen och gör ett graviditetstest, måste mina föräldrar få reda på det även om det skulle bli negativt? jag kan förstå att de kanske måste veta om jag skulle vara gravid, men om jag inte är det, måste de veta att jag har gjort testet då?

Hej Lina!

Vad bra att du hör av dig till oss med din fundering!

Alla som jobbar inom sjukvården, till exempel personalen på ungdomsmottagningarna, har tystnadsplikt. Det betyder bland annat att de inte får berätta för föräldrar eller andra att man har varit där.
Men om det finns risk för ens liv eller hälsa så måste de kontakta föräldrar eller andra vårdnadshavare, eller anmäla till exempelvis socialtjänsten. Om man undrar kring detta kan man börja med att prata med den man träffar om tystnadsplikten. Om det finns risk för att föräldrar kan missbruka uppgifterna och att man på något sätt utsätt för en risk så får de inte veta något. Om man har fyllt 18 år är man myndig och föräldrarna kontaktas inte.

Så går man till en ungdomsmottagning och är under 18 år så går det inte att svara säkert ja eller nej på om föräldrarna kommer att kontaktas. Men oftast kontaktar personalen på mottagningen inte föräldrarna, om man inte vill det. Det beror bland annat på anledningen till att man har kommit till mottagningen, omständigheterna, hur gammal man är och vad man själv vill. För det mesta kan man diskutera sig fram till hur man ska göra med den personal man träffar.

Här kan du läsa mer om tystnadsplikt och sekretess inom vården.

UMO kan du hitta din närmaste ungdomsmottagning, du klickar på "hitta mottagning" längst upp och väljer den stad du bor i. Då finner du adress och telefonnummer till ungdomsmottagningen. Man

Det är såklart viktigt att du gör ett graviditetstest, och det är ungdomsmottagningens uppgift att hjälpa till med det. Det kostar ingenting att besöka en ungdomsmottagning och det går bra att ringa till dem för att boka en tid, eller så går man dit på en drop in tid. Det går såklart också att köpa ett graviditetstest på apoteket eller i en livsmedelsaffär och göra testet hemma. 

Du får jättegärna höra av dig igen om du har fler funderingar!

Ta hand om dig!

/ Örebro Tjejjour.

Frågan ställdes 24 juli 2012

Kategori