En tjej dras i håret och blir kallad fula ord

Misshandel

Ett knytnävslag, rakt i magen. En cigarett som släcks mot din arm. Hårda nyp som lämnar märken på dina blygdläggar. Eller elaka ord från din sambo, varje dag.

Att bli slagen av någon på stan eller att bli slagen av någon som du står nära, båda sakerna är lika fel och lika allvarligt. Här kan du läsa om hur det kan vara att utsättas för misshandel från den du är tillsammans med eller från föräldrar.  

Om det är en akut situation ska du få hjälp av polisen. Ring 112.

Vad är misshandel?

Misshandel brukar delas upp i två delar, fysisk och psykisk. Fysisk misshandel är när någon skadar din kropp på något sätt. Det kan till exempel vara sparkar, slag, en örfil eller att någon puttar dig.

Psykiskt misshandel brukar man kalla det om en person är taskig under en längre tid  och försöker bryta dig. Det kan handla om att håna dig inför andra, anklaga dig för olika saker eller utnyttja sådant som du sagt i förtroende och hota med att berätta det för andra. Att en partner eller någon annan anhörig sätter i system att kränka, kontrollera och förödmjuka dig. I en del relationer börjar misshandeln som psykisk för att sen gå över till att också bli fysisk.

Att misshandla någon är helt enkelt att utsätta den personen för våld. Ordet våld kan kanske verka stort och allvarligt, men att slå, hota eller systematiskt kränka någon är allvarligt.

Har du blivit slagen av din partner?

Det är aldrig ditt fel när din partner slår, oavsett om du stannar kvar i förhållandet eller lämnar din partner. Och det är aldrig för sent att göra slut. Du har rätt att bli älskad och respekterad och ingen ska behöva leva med våld eller hot.

Oftast tar det ett tag innan misshandeln startar, våldet är inte det första som händer i ett förhållande. Några tydliga varningssignaler brukar vara att förövaren är svartsjuk och kontrollerande. Ofta är misshandeln psykisk till en början. Förövaren försöker förändra dig och bryta ner din självkänsla.

Ofta är den som misshandlar kärleksfull i ena stunden, men aggressiv i nästa stund. Man brukar säga att förövaren växlar mellan kyla och värme för att göra sin partner osäker. Ibland går den psykiska misshandeln över till att också vara fysisk och till sist behöver den som misshandlar bara ge dig en blick för att du ska bli rädd och försöka lyda honom eller henne.

Misshandeln kan också vara att lägga någons medicin där hon inte hittar den eller att klä någon som inte kan klä sig själv i för kalla kläder. Tjejer som har olika typer av funktionsnedsättningar kan vara extra utsatta i relationer där partnern misshandlar, eftersom det kan vara svårt för utomstående att upptäcka. Många tänker kanske att det måste finnas blåmärken när det handlar om misshandel, men det är fel.

Processen då våldet blir vardag och så småningom känns ”normalt” brukar kallas för våldets normaliseringsprocess. Läs mer om normaliseringsprocessen här i Tjejguiden. Det kan ses som att den som utsätts anpassar sig efter förövaren som en överlevnadsstrategi, även om hon egentligen vet att det inte är ”normalt” att våld ingår i en kärleksrelation.

Det är inte alltid lätt att lämna någon som slår. Kanske står familj och vänner runt omkring dig och skakar på huvudet åt att du inte tar tag i situationen och sticker. Men många tjejer som misshandlas av sin partner älskar honom eller henne och hoppas att våldet ska sluta. En våldsam partner som blir lämnad kan hota med mer våld eller självmord. Men det finns hjälp och stöd att få!

Kvinnojourer finns på många ställen i landet. Ofta har de boenden där du kan få stöd om du känner dig rädd. Tjejjourerna finns också för att ge dig stöd eller hjälpa till med att göra polisanmälan när det är dags.

Misshandlad av dina föräldrar?

Föräldrar får inte misshandla sina barn, varken psykiskt eller fysiskt. Ändå händer det. Det kan vara fula ord, knuffar, knytnävslag, sparkar eller att du aldrig får sitta med vid matbordet. Dina föräldrar kanske tvingar dina syskon att göra dig illa eller låter bli att gripa in om det händer. Om du har någon funktionsnedsättning kan misshandeln vara att låta bli att hjälpa dig med sådant som du behöver hjälp med, till exempel om du behöver hjälp att tvätta dig. Eller att håna dig för din funktionsnedsättning.

En del föräldrar tycker att slag eller andra kränkningar är ett sätt att uppfostra och att de har rätt att gör så mot sina barn. Andra vet att det är olagligt att slå sina barn, men gör det ändå om de blir arga, dricker alkohol eller tar droger. Dina föräldrar kanske får dig att känna att det är ditt fel. Men som barn har du aldrig ansvar för vad dina föräldrar gör. Dina föräldrar har inte rätt att slå dig eller kalla dig fula saker - vad du än gör. Det är ett brott mot lagen och mot dina mänskliga rättigheter.

Om du vuxit upp med en förälder som slår dig, om det hela tiden funnits olika former av våld i din familj, kan det vara svårt att tänka att det skulle kunna vara på något annat sätt. Men det kan det och det ska det. Du har rätt att få skydd och stöd. Din mamma eller pappa kan få hjälp att vara en bra förälder som inte gör dig illa.  

Du är kanske rädd att din mamma eller pappa ska hamna i fängelse om du berättar om hur de behandlar dig, eller att du kommer att få det ännu värre om du berättar. Det är inte ovanligt att barn vill skydda sina föräldrar, och älskar dem oavsett vad de gjort. En mamma eller pappa som slår eller hotar dig är trots allt en person som du känt hela livet och som säkert har många bra sidor också.

Ett första steg mot att förändra din situation kan vara att ta kontakt med en tjejjour eller någon annan förening, som exempelvis BRIS. Du kan vara anonym. För dem kan du berätta hur du mår och få reda på hur du kan få hjälp. Till exempel ska alla barn och unga som blir illa behandlade hemma få hjälp av socialtjänsten.

Vad säger lagen?

Misshandel är ett allvarligt brott oavsett vem som utsätter dig för det. Beroende på hur misshandeln gick till klassas den som ringa, grov eller mycket grov misshandel. Våldet kan också klassas som kvinnofridskränkning eller psykisk misshandel. Sexuellt våld kan du läsa mer om under våldtäkt.

Många låter bli att anmäla när de utsatts för misshandel. Den där örfilen i badrummet eller stryptaget i sängen kanske inte kändes som ett brott utan snarare som ett bråk, ett snedsteg eller något som blivit en del av en relation? Men ingen förtjänar att utsättas för misshandel.

Oavsett hur du själv betett dig, om du känner gärningsmannen eller lät bli att försvara dig är misshandel en allvarlig och olaglig kränkning. Om det känns jobbigt att polisanmäla händelsen kan det vara bra att ta hjälp av någon annan. Vi på tjejjourerna hjälper dig gärna med sådana saker.

Tips! Om du vill läsa andra tjejers berättelser om misshandel kan du hitta dem i bloggen.