Tjej som släpar på saker

Stress

Känner du dig stressad ibland? Det gör de flesta då och då, mer eller mindre.

Innehåll

Är stress farligt?

Stress är inte alltid dåligt utan du behöver stressa till en viss grad, t ex när du ska springa till bussen, hinna svara i telefonen, lämna in ett skolarbete eller om du blir jagad. Det är stressen som motiverar dig till att springa de sista metrarna till bussen eller att stänga ner facebook ett tag och koncentrera dig på skoluppgiften.

Det är när stressen kommer ofta och håller i sig länge som den blir dålig för dig. Stressen kan handla om skolarbete, jobb, att inte räcka till som vän eller att du inte hinner med dina fritidsaktiviteter. Många tjejer är väldigt stressade och det är ju inte bra.

Vad händer i kroppen när man blir stressad?

När du blir stressad höjs pulsen, du andas snabbare och musklerna spänns. Stressar du ofta kan det få följder som sliter på kroppen. Många får huvudvärk, svårt att sova eller att koncentrera sig. Stressar du mycket under lång tid kan kroppen ta stor skada och du kan känna dig väldigt trött hela tiden eller bli deprimerad.

Det finns inget som är så viktigt som att du ska må bra. När du är stressad gäller det att du tar det lugnt, fundera en stund och tänk ”Vad är viktigast för mig just nu?”. Kanske behöver du inte träna varje kväll och plugga på nätterna? Kanske behöver du inte vara med på allt som dina vänner gör om du har mycket i skolan? Och kanske behöver du inte alltid får högsta betyg på proven?

Några tips på hur du kan minska din stress

  • Prioritera det som är viktigt för dig, gör inte sådant som du egentligen inte vill eller måste.
  • Försök planera in en stund varje dag då du kan göra något som får dig att slappna av. T ex läsa en bok eller tidning, gå en promenad, lyssna på din favoritmusik eller se en film.
  • Är du stressad under en lång tid, ta reda på vad som orsakar stressen och försök själv tänka ut ett sätt att minska den. Om du behöver hjälp, var inte rädd att be om det.
  • Med stress kommer ofta oro och ångest, att prata med någon kan lätta lite på trycket.
  • Försök att sova ordentligt även om du är stressad. Får du ordentligt med sömn kan du hantera stressen lite bättre. Läs mer om sömn här.

Författare: Emma Emanuelsson, tjejjouren Hjärtrud i Enköping.