Tjej i linne och trosor, någon tar på hennes mage

Sexuella övergrepp

Ett sexuellt övergrepp innebär att någon gör något sexuellt med dig, mot din vilja. Till exempel om någon tvingar dig att ha samlag, tittar på dig i smyg när du har sex, eller tar på dig med händerna, munnen eller könsorganet trots att du inte vill.

Det är om någon tvingar dig att titta när han eller hon onanerar eller övertalar dig att onanera när han eller hon tittar på via webbkamera.

Om någon fotar eller filmar dig på ett sexuellt sätt mot din vilja, pratar med eller tittar på dig på obehagligt sätt.

Eller får dig att ha sex genom att ge dig saker, alkohol eller pengar.

Sexuella övergrepp kan alltså se ut och kännas på många olika sätt.

Innehåll

Sexuella övergrepp - var och vem?

De flesta sexuella övergreppen och våldtäkterna begås av någon den utsatta känner. De sker hemma eller kanske på en fest hos en kompis.

Det kan också hända utomhus, men det är inte alls lika vanligt.

Förövaren kan vara ung eller gammal, det kan vara en partner, en vän eller bekant, en förälder eller släkting eller någon du aldrig sett förut. Det kan också vara flera som begår övergreppet tillsammans.

Efter övergreppet

En del mår jättedåligt medan andra kan bete sig precis ”som vanligt” efter övergreppet, oavsett hur det har gått till. Några förtränger och glömmer helt bort att det har hänt, andra tänker på det hela tiden. Det är vanligt att den som utsatts känner flera olika känslor på samma gång, det kan vara att du sover dåligt, är ledsen, får ångest och har svårt att koncentrera dig eller känner dig tom på känslor.

Det är vanligt att känna skuld och skam när man blivit utsatt men det är aldrig ditt fel. För många förändras sexualiteten efter ett övergrepp. En del tycker att det är jobbigt att visa sig naken inför andra eller känner sig osäkra i sin sexualitet. En del vill aldrig mer ha sex, medan andra blir mer gränslösa och har sex med en massa människor. 

Det finns ingen reaktion som är rätt eller fel och du bestämmer själv om du vill anmäla eller när du vill få hjälp att bearbeta. Det finns flera platser du kan vända dig till för att få stöd efter övergrepp.

Vad säger lagen om sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp är en allvarlig kränkning. Ofta går övergreppen att klassa som brott mot lagen. Oavsett om det du upplevde visar sig vara ett brott mot lagen eller inte, är det din känsla som räknas. Känner du dig sexuellt utnyttjad och kränkt, så har du blivit det.

Om du gör en polisanmälan kan den som begått brottet bli dömd till fängelse och böter.

Lagen bygger på samtycke. Det betyder att den som vill göra något sexuellt med någon annan alltid bär ansvaret för att ta reda på om den andra vill. Om någon chansar men misstänker, eller borde ha misstänkt, att den andra inte vill vara med kan den dömas för något som heter oaktsamt sexuellt övergrepp eller oaktsam våldtäkt.

Lagen säger också att det är ett brott när någon hotar eller använder våld och på det sättet tvingar dig till samlag (med könet, munnen, fingrarna eller föremål).

Eller om någon har sex med dig när du är jättefull, avsvimmad eller är så sjuk att du inte kan säga emot. Det är också olagligt att göra något sexuellt med någon som är under 15 år gammal.

Tyvärr är inte alla typer av sexuella övergrepp olagliga, trots att de kan kännas fruktansvärda för den som utsätts. Men oavsett vad är det viktigt att du tar händelsen och dina känslor på allvar och söker hjälp genom att berätta för någon om det som hände.

Att hamna i chock eller kris efter ett övergrepp

Ofta behövs inte hot eller våld för att en person ska kunna begå ett sexuellt övergrepp mot en annan. Det kan bero på olika saker, till exempel att den som utsätts hamnar i chock eller kris. Människor har fyra olika sätt att reagera på chock eller kris:

  • Du kämpar emot så mycket du kan
  • Du försöker fly därifrån
  • Du ”spelar död” och kan inte röra dig
  • Du spelar med i det som händer

Ingen kan välja själv hur man ska reagera i chock- eller krissituationer. Om du reagerar som i de två sista exemplen, kan det tyvärr vara svårt att bevisa att du varit med om ett sexuellt övergrepp eller våldtäkt, men du har ändå rätt till stöd och hjälp för det svåra du varit med om.

Det är inte ovanligt att tjejer som utsätts för sexuella övergrepp blir våta och till och med får orgasm, trots att de inte vill ha sex. Det är kroppens reaktion på beröringen som vi inte kan styra med vilja. Det betyder inte att du har gett samtycke. Många känner skam för det och tror att de därför inte har utsatts för något övergrepp. Men alla sexuella handlingar som utförs mot din vilja klassas som övergrepp, oavsett kroppens reaktion. 

Sexuella övergrepp är aldrig ditt fel!

Det är viktigt att komma ihåg att du som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller våldtäkt aldrig har gjort något fel, oavsett hur du har betett dig mot förövaren och vilken relation du har till honom eller henne. Oftast är förövaren fysiskt eller psykiskt starkare än sitt offer.

Den som har utsatt någon annan för ett sexuellt övergrepp har hela skulden. Att flirta, hångla eller ligga nakna tillsammans i en säng betyder inte ja till sex och att ha sex en gång betyder inte ja till att ha sex flera gånger. Det spelar heller inte någon roll vad en gjort innan eller hur långt en kommit, det går alltid bra att ångra sig och det är alltid okej att säga att en inte vill.

Du har alltid rätt att bestämma själv över din kropp, det står både i FN:s mänskliga rättigheter och i Konventionen om barns rättigheter. Det är viktigt att polisanmäla sexuella övergrepp men du bestämmer själv om du vill eller när du vill polisanmäla. Du kan polisanmäla genom att gå till en polisstation, ringa 11414 och du kan få stöd att polisanmäla av en tjej-, trans- och ungdomsjour. Läs mer om hur en rättsprocess går till.

Stöd och hjälp

Vänd dig till någon vuxen i din omgivning om du behöver stöd. Till exempel skolsköterskan, dina föräldrar eller en släkting. Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) vänder sig till dig som är under 18 och de är vana att möta ungdomar som utsatts för olika slags sexuella övergrepp. Efter sexuella övergrepp kan det vara viktigt att uppsöka vårdcentral eller akutmottagning. Personalen kan ta kan ta DNA-prov om du vill polisanmäla och ta prover för sexuellt överförbara sjukdomar.

Det finns också organisationer som HOPP och RCSI som är specialiserade på sexuella övergrepp. Vi på tjejjourerna lyssnar och stöttar också gärna så gott vi kan.

Författare: Linn Engblom, Tjejjouren Ronja i Västerås
Faktagranskad av: Sandra Dahlén, sexualupplysare