En tjej som håller sin hand över sina trosor

Om sex gör ont - vaginism

Krampar din slida när du försöker ha slidsex?

Gör det ont bara du tänker på att föra in en tampong? Lider du av samlagssmärta? Då kan du ha vaginism.

Innehåll

Vad är vaginism?

I slidan finns muskler som ”stänger den” när det behövs, genom att dra ihop sig. För tjejer med vaginism sker den sammandragningen som en reflex de inte kan styra över. När något ska komma in i slidan krampar den och det gör ont. Det är musklerna i den yttre delen av slidan som krampar.

För en del gör det bara ont när de ska ha slidsex medan andra inte kan penetrera slidan över huvud taget, vare sig med ett finger, en penis eller en tampong. Det kan till och med göra ont att göra en gynekologisk undersökning.

Vaginism är en sexuell funktionsnedsättning men det behöver inte betyda att det inte går att ha sex alls. Många tjejer kan njuta av sex och få orgasm så länge de inte har slidsex. Det är lätt att tolka symptomen som att man är ”för trång”, alltså att slidöppningen är för liten. Men så är det inte.

Vilka drabbas?

Många av de som lider av vaginism har muskelspänningar även i andra delar av kroppen. Många har också utsatts för något slags övergrepp tidigare i livet. En del är rädda första gången de ska ha slidsex och tror att penetrationen ska göra ont. Sex känns läskigt och väcker obehagliga minnen. Kroppen reagerar på rädslan genom att spänna slidan i stället för att den vidgar sig och blir fuktig. Sedan blir det ett mönster som sätter sig i kroppen.

Många känner skam för smärtorna och tror att de är de enda i världen som inte ”kan ha sex”. Men Vaginism är en medicinsk diagnos som kräver behandling.

Behandling

En del blir hjälpta genom att långsamt vänja slidan vid penetration. Till exempel genom att föra in fingerspetsen och hålla kvar den tills det slutar krampa. När det går kan man föra in fingret en längre bit och så småningom pröva med två fingrar eller större saker. Kanske försöka att omväxlande spänna och slappna av i slidan under tiden. På så sätt vänjer sig slidan och hjärnan vid att penetration inte behöver vara farligt. Och långsamt kan det bli lättare att ha sex.

Andra blir hjälpta av att gå i terapi för att bearbeta upplevelser och känslor som har påverkat sexualiteten. Många känner sig också ledsna över att de inte kan ha slidsex. Sexlusten försvinner och det blir mer och mer smärtsamt att försöka penetrera slidan.  Sorgen över detta kan vara stor och då kan det vara skönt att prata med någon om känslorna.

Vänd dig till en ungdomsmottagning eller någon annan mottagning med gynekologer om du känner igen symptomen. Vi på landets tjejjourer lyssnar gärna på dina tankar och känslor kring sex och smärtor. Vi är inga läkare eller gynekologer men vi finns här om du behöver prata.

Faktagranskad av: Marietta Thunström, leg. barnmorska