Tjej som vrider sig lite

Social fobi

Social fobi är en av de vanligaste fobierna. Den brukar börja vid ganska ung ålder. De flesta av oss blir ju nervösa när vi ska prata inför en stor grupp eller träffa någon vi inte känner, men för en person med social fobi är detta det otäckaste som finns.

INNEHÅLL

Vad är social fobi?

Har du social fobi undviker du ofta alla situationer där du riskerar att hamna i fokus. Du är rädd för att du inte ska få fram orden eller för att du ska rodna, göra bort dig och bli retad.

Kanske känner du dig ensam eftersom du inte vågar gå på fester eller lära känna nya människor.

Det är också vanligt att personer med social fobi skolkar när det är det är dags för muntliga presentationer i skolan eller när de måste svara på frågor högt i klassrummet.

Många med social fobi klarar samtal och uppmärksamhet bättre om de är i en trygg miljö med människor som de kan vara sig själva med.

Social fobi behöver inte betyda att du vill vara själv eller inte har något att säga. Många som har social fobi önskar att de vågade delta som de andra i omgivningen. Det är viktigt att inte tvinga en person med social fobi att vara social, eftersom det lätt slutar med att hon drar sig undan ännu mer. Men ge inte upp utan fortsätt att fråga om hon vill vara med på saker, även om hon ofta säger nej eller sällan dyker upp.

Vad beror social fobi på?

Social fobi kommer vanligen av att man har låg självkänsla och är rädd för att andra inte ska tycka om en. Därför är det viktigt att man försöker stärka sig själv och inte ställer för höga krav på sig själv. Ofta hjälper det att få prata med någon om rädslan, till exempel en kurator eller någon man litar på. Kanske öva tillsammans på de saker som känns jobbiga och träna sig på att slappna av. Social fobi går att bota och många blir helt fria från sin fobi.

Författare: Jessica Sondell, Karlstads tjejjour