Svampar och annat

Könssjukdomar

Könssjukdomar smittar genom blod och kroppsvätskor från slidan, penisen, munnen och anus. Så all typ av sex där du ”blandar vätskor” med någon annan bör vara skyddat. De enda skydden som funkar är kondom och slicklapp. Det är gratis att gå till en mottagning och testa om du fått klamydia, gonorré, hiv, syfilis, och hepatit. 

Vi som jobbar på tjejjourerna är inga experter på könssjukdomar. Men vi lyssnar gärna på dina tankar!

Här hittar du information om de vanligaste könssjukdomarna.

Innehåll

Partnerkontroll

När du har en könssjukdom och söker vård kommer du att behöva berätta om vilka du har haft oskyddat sex med under den senaste tiden. Antingen får du kontakta dina partners själv, eller så gör någon annan det. Personerna behöver inte få veta att det är du som har ”skvallrat”. Partnerkontrollen är ett sätt att försöka stoppa smittorna från att sprida sig. Kontrollen görs alltid om du smittats av klamydia, hiv eller aids, gonorré, kondylom och syfilis.

Klamydia

Klamydia smittar när du har sex och dina kroppsvätskor blandas med din partners. Det är inte alltid som Klamydia ger tydliga symptom. Många märker inte alls att de har det. Två sätt att märka om du fått klamydia är om det svider när du kissar eller om det kommer en flytning från kisshålet, slidan eller anus. Ett annat vanligt symtom är mellanblödningar. Symptomen kan komma ett par veckor efter att du smittats, eller flera månader senare.

Trots att klamydia knappt märks kan sjukdomen leda till allvarliga saker. Till exempel smärtsamma äggledarinflammationer. Sådana inflammationer kan i värsta fall skada äggledarna så mycket att det blir svårt att få barn.

Eftersom symptomen är så luddiga är det bra om du testar dig om du har minsta misstanke om att du kan ha fått klamydia. Provet går att göra genom ett kissprov eller en enkel gynekologisk undersökning. Har du klamydia får du antibiotika som behandling.

Herpes

Det finns både munherpes och könsherpes och smittan kan gå från till exempel munnen till könet om du har munsex. Utslagen ser ut som små svidande, kliande blåsor som läker snabbt.

Har du väl blivit smittad finns viruset kvar i din kropp i resten av livet. Men periodvis behöver du inte märka av det alls. Blåsorna kan komma när din kropp är svag, till exempel om du är sjuk, stressad eller har mens.

Herpes smittar lättast när du har utslag. Men det kan smitta annars också. Väldigt många bär på viruset. Det är alltid bra att undvika sex när du har utslag så minskar risken att du smittar andra.

Hiv/aids

Hiv smittar lättast genom penetrerande sex, som analsex och slidsex. Orsaken till det är att själva penetrationen ofta orsakar småsår och retningar och det är genom de såren smittan sprids. Det enda sättet att skydda sig mot hiv är med kondom. Vid munsex och smek är smittorisken inte lika stor, men det är alltid bra att skydda sig med kondom eller slicklapp.

Det går att testa om man har fått hiv genom att göra ett enkelt blodprov.

Symptomen kommer oftast efter några år. Då brukar immunförsvaret bli försämrat, du går snabbt ner i vikt och är konstant trött.

Det finns inget botemedel mot hiv men det finns behandlingar som bromsar sjukdomen. Det är själva viruset som kallas för hiv och sjukdomen kallas för aids. Aids är en dödlig sjukdom.

Gonorré

Gonorré är en av de sjukdomar som smittar lättast, det räcker med att din fitta rör din partners kön. Om det svider när du kissar och du samtidigt har ont i halsen och det kommer en flytning från kisshålet, kan du vara smittad. Symptomen brukar komma några dagar efter att man smittats och en del märker inte av sjukdomen alls. Det är viktigt att söka vård och behandla gonorré med antibiotika. Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till att du får äggledarinflammation som riskerar att leda till sterilitet.

Kondylom

Kondylom smittar inte bara vid penetration utan även om du gnider din fitta mot din partners kön. Sjukdomen innebär att små vita ”knottror” sprids över hela fittan och runt anus. Det ser nästan ut som vårtor. Det brukar dröja minst en månad innan prickarna kommer, efter att man smittats. En del får inga prickar alls men bär på smittan i alla fall. För andra börjar det klia och prickarna skapar sprickor i huden blöder.

Oavsett vad är det viktigt att skydda sig för att undvika att smittan sprids. Kondylom är ett virus som inte går att behandla. Men det går att behandla prickarna. Efter ett tag läker kroppen av sig själv. Det går att vaccinera sig och minska risken att smittas. Då får du samma vaccin som ges mot livmoderhalscancer.

Syfilis

Smittar genom sex, både via penetration eller om din fitta rör din partners kön. Symptomen är sår i fittan, utslag på hela kroppen som inte kliar och svullna ljumskar. Många får också feber, mår illa, är trötta, tappar hår och får ont i lederna. Sjukdomen behandlas med antibiotika och efter behandlingen måste du gå på kontroller i ett år. Syfilis kan nämligen ge allvarliga skador på hjärnan och skada fostret om du blir gravid.

Andra sjukdomar som smittar genom sex är

Hepatit B (gulsot) - ett virus som kan leda till allvarliga skador.

LGV (Lymfogranuloma venereum) – en aggressiv form av klamydia som ger sår och svullna lymfkörtlar.

Trichomonas – som ger kraftiga flytningar och svidande fitta.

Som tur var är dessa sjukdomar väldigt ovanliga. Det är alltid viktigt att du kontaktar en läkare eller gynekolog om du misstänker att du smittats av någon könssjukdom.

Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS Barnmorskemottagningar