Antidepressiva läkemedel

Antidepressiva läkemedel

De kallas ofta för lyckopiller, men antidepressiva läkemedel är det medicinska namnet! 

Innehåll

Vad är anidepressiva läkemedel?

Om du varit deprimerad ett längre tag, hjälper det kanske inte bara med att prata med någon. Då kan ett antidepressivt läkemedel behövas. Men de är tyvärr inte alls lyckopiller. Du blir inte automatiskt lycklig av dem. De fungerar snarare så att de gör att hjärnans lyckosubstanser kan flöda mer fritt.  Ångesten blir mindre och du får mer ork att arbeta dig igenom det svåra.

Antidepressiva måste skrivas ut på recept och det kan läkare göra. Läkemedlet används oftast i kombination med samtal. Det är alltså inte det antidepressiva läkemedlet som gör att du mår bättre på sikt utan andra behandlingar, som till exempel terapi.

Vilka sorters antidepressiva läkemedel finns?

Det finns många sorters antidepressiva medel för olika sorters problem och som är olika starka. Det finns också lugnande mediciner och sömnmedel som används vid depression och de blir man ofta lite dåsig av.

De vanligaste antidepressiva, som man brukar få testa först, är Citalopram eller Fluoxetin. Det dröjer ofta några veckor innan man märker den positiva effekten och under den tiden är det viktigt att du får stöd av någon som du litar på.

Många mår sämre och får starkare ångest direkt när de börjar äta antidepressiva medel. Men efter ett tag är biverkningarna är vanligtvis väldigt små och brukar gå över. Ibland kan känslan av minskad sexlust hålla i sig. Om du tycker att det är jobbigt, kan du be att få pröva en annan sort eller minska dosen. Den vanligaste biverkningen är att man blir torr i munnen och lite illamående i början. Det är därför bra att sköta tänderna extra noga och inte ta medicinen utan att äta innan.

Kan jag bli beroende av antidepressiva?

Man blir inte beroende av antidepressiva. Många använder dem varje dag i många år. Men man ska inte sluta tvärt att ta dem utan att prata med sin doktor och bestämma hur doseringen ska trappas ner först.

Det är oftast inte farligt att dricka alkohol trots att man använder antidepressiva, men alkoholen tar bort den positiva effekten av medicinen.

Alla är olika och reagerar olika på mediciner, så det är viktigt att du får en sort som passar. Därför är det viktigt att du säger till om något inte känns bra med den medicin du fått.

Författare: Jessica Sondell, Karlstads tjejjour