Hur en fitta ser ut inuti

Cysta på äggstocken

Ordet cysta kan låta lite läskigt. Som om det handlade om tumörer och cancer. Men den typen av cystor som tjejer får på äggstockarna är helt ofarliga. De försvinner oftast av sig själva efter ett tag. De kallas för vattencystor och behöver inte ge några besvär alls. Cancer i äggstockarna är faktiskt väldigt ovanligt.

Innehåll

Varför blir det en cysta?

När tjejers menscykel sätter igång, börjar ägg att utvecklas i äggstockarna varje månad. Runt ägget skapas en äggblåsa. Den är ungefär två centimeter stor och skyddar ägget. Det kan göra lite ont när äggblåsan växer men det går över. Blåsan är fylld av vätska och i samband med ägglossningen spricker den och ägget ”kastas iväg” genom äggledaren mot livmodern där det kan bli befruktat.

Men ibland blir det inte så. Hormonbalansen som styr den här processen har hamnat i obalans och äggblåsan fortsätter att växa sig större och större. En sådan stor äggblåsa brukar kallas för cysta. Cystorna kan bli väldigt stora utan att de gör ont. Men ligger cystan på fel sätt i äggstocken kan den ge besvär. Smärtan kan kännas som en öm punkt på sidan av magen, eller så gör det ont vid sex. En del får också oregelbundna blödningar när de har en cysta.

Behandling

Oftast blir cystan mindre efter ett tag. Men om cystan gör väldigt ont, inte försvinner på flera månader eller blir väldigt stor, går den att ta bort genom en titthålsoperation. Vid en sådan operation tas både cystan och delar av äggstocken bort. Det påverkar oftast inte förmågan att bli gravid. Vi tjejer har ju två äggstockar så även om den ena skulle försvagas, skulle den andra kunna ta över hela jobbet.

Cystan kan i värsta fall spricka och då gör det ont. Det är alltid viktigt att vi tjejer söker vård när vi har ont eller får problem i området runt fittan och livmodern som inte går över. På så sätt slipper vi oroa oss i onödan och upptäcker också problem i tid om det skulle finnas några.

En del får cystor flera gånger, andra får det aldrig, men de flesta får en cysta någon gång i livet. Det är väldigt ovanligt att tjejer som äter p-piller drabbas, eftersom p-piller rubbar hormonbalansen som styr ägglossningen och bildandet av cystor.

Det finns andra former av cystor som inte blir mindre av sig själva. Gynekologer kan avgöra vilken sorts cysta det är, genom att göra en ultraljudsundersökning.

Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS Barnmorskemottagningar