Tjej med hörlurar som är kopplade till hennes hjärta

Självkänsla

Alla människor har en självkänsla.

Den kan vara bra eller dålig. Självkänslan är din känsla av din egen personlighets värde.

Innehåll

Vad betyder självkänsla?

Har du en bra självkänsla kan du värdera dig själv på ett positivt och uppskattande sätt. Du vågar göra saker utan att vara rädd för att misslyckas. En bra självkänsla gör att du blir mindre beroende av andras bekräftelse och beröm!

Har du låg självkänsla har du svårt att känna dig tillräcklig. Det kan innebära att du inte vågar ta plats och prata när det är mycket folk som lyssnar, att du avstår från att säga din åsikt.

Men låg självkänsla kan även yttra sig på motsatt sätt. Till exempel att du gör allt för att synas och stå i centrum, kräver uppmärksamhet och bekräftelse hela tiden och aldrig lyssnar på andra människor.

Varför är det viktigt att ha bra självkänsla?

Har du en bra självkänsla har du lättare att ta dig igenom livets motgångar. En god självkänsla gör att du lär dig tycka om dig själv för den du är.

Du behöver inte vara duktig för att vara någon. Du behöver inte lyckas bra på prov, ha läst läxan eller vara omtyckt av läraren för att vara värdefull. Du behöver inte prestera för att vara viktig och bra.

Att jämföra sig med andra

I tonåren är många osäkra på sig själva. Vi utforskar vem vi är och hur vi ska vara i relationer med andra. Många tjejer och kvinnor upplever att förväntningarna på dem är höga och många har en känsla av att de inte räcker till i konkurrensen med andra. Det är lätt att jämföra sig med personer som man anser är bättre än en själv. Resultatet blir att du känner dig sämre än alla andra.

Det kommer alltid att finnas personer som du tycker är duktigare, klokare, roligare och snyggare än vad du är. Det behöver inte spela någon roll för hur du ser på och värderar dig själv.

Svartsjuka

Svartsjuka bottnar ofta i låg självkänsla. Den som är mycket svartsjuk behöver ofta arbeta med sig själv och sin osäkerhet. Ofta tror den som är svartsjuk att det är omgivningens fel att svartsjukan smyger fram, men så är det inte.

Våga säga nej

När vi är osäkra på oss själva kan det vara svårt att säga nej till någon eller något. Det är viktigt att göra saker för sin egen skull. Det är viktigt att lära sig säga nej. Ingen har rätt att tycka illa om dig för att du säger nej till något du inte har lust med. Ibland kanske du inte har lust att vara med dina vänner. Du behöver inte alltid svara i telefonen när någon ringer. Att göra det du själv känner för är viktigt för att må bra.

Många tjejjourer har workshops och tjejgrupper med självkänsla som tema. Kolla var tjejjouren har för sig på just din ort!

Författare: Tjejjouren i Dalarna