Tjej med svart fläck på bröstet

Att skada sig själv

Bränna, rispa, strypa, sticka, tvinga, slå, plåga eller rycka hår från huden tills det ömmar och svider. Det finns många olika sätta att straffa och skada sig själv. En del kallar det för att skära sig. Människor i alla åldrar gör illa sig själva på olika sätt när de mår dåligt. Särskilt vanligt är det bland unga tjejer. 

Innehåll

Varför skada sig själv?

Många tycker att det känns lättare eller mer hanterligt att ha ont i kroppen än i själen. En del tjejer som skadar sig själva har haft en uppväxt som varit smärtsam på olika sätt och känner sig trygga och hemma när de gör sig illa.

Det finns också de som lider av psykiska sjukdomar som skapar ett självskadebeteende. Till exempel att de hör röster som säger att de ska straffa, rena eller skada sig på olika sätt.

Vem gör det?

Det är ganska vanligt att tjejer som skadar sig själva blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp. Många känner sig svikna och övergivna och skadar sig som ett rop på hjälp. Kanske för att skapa dåligt samvete hos någon som behandlar en illa. När ångesten trycker på åker nålen, rakbladet eller pincetten fram.

Efter ett tag är det svårt att sluta. Samtidigt kan skadorna i sig skapa känslan av att vara värdelös. Det blir helt enkelt en negativ spiral som är svår att bryta. Oftast blir skadorna inte livshotande. Syftet är oftast inte heller att ta sitt liv. Men för många leder beteendet så småningom till allvarliga självmordstankar.

Leva farligt

Det finns många andra sätt att göra sig illa på. Att leva destruktivt och medvetet utsätta sig för risker; röka, dricka, knarka, köra för fort, isolera sig, svälta sig eller ha sex mot sin vilja. Det är tyvärr ett effektivt sätt att ta koncentrationen från det som verkligen gör ont i själen och som behöver bearbetas.

En del uppmuntrar varandra till att skada sig. Det finns forum och chattrum på nätet där folk tipsar och hetsar varandra till att skada sig mer, djupare och oftare. Det händer också att kompisar uppmuntrar varandra till att göra sig illa på olika sätt. Det blir nästan som en tävling. Tyvärr är den tävlingen farlig och den leder lätt till stark ångest i slutändan. Självskadandet blir som en drog som är svår att sluta med.

Hitta alternativ som känns bra

Många tycker att det kan vara svårt att sluta skada sig. Det kan vara för att en inte vet vad en ska göra istället när en känner behovet av att göra sig illa. Då kan du ta hjälp av SHEDOs Färdighetslista. Där finns tips för hur du i stunden kan stå ut, få utlopp för starka känslor, tvinga bort negativa känslor, och andra saker du kan göra istället för att skada dig. Färdighetslistan finns också som app!

Ta hjälp

Fundera på när du känner för att göra illa dig själv, hur och varför du gör som du gör. Självskadorna leder inte till att du mår bättre på sikt, även om det känns som att de hjälper i stunden. Med tiden måste du kanske skada dig mer och mer för att lyckas dämpa ångesten. Och efter ett tag upplever många i stället att ångesten ökar och de skäms för sina vanor. Skammen i sig skapar ännu mer ångest. I det läget är det viktigt att du får professionell hjälp för dina problem.

Undvik de situationer som kan skapa behovet av att göra illa dig. Kanske triggas ångesten av viss musik, vissa människor, tv-program, sidor på internet, böcker eller platser. Undvik också alkohol och droger eftersom de minskar förmågan att kontrollera impulser. Försök att hitta andra sätt att leva ut ångesten; skriv, sjung, prata, spring eller skrik!

Det är också viktigt att äta och sova ordentligt för att undvika svackor. Självskadorna kan leda till svår ärrbildning och öppna dörrarna till andra destruktiva beteenden och missbruk. Du behöver vård för att ta dig ur ett självskadebeteende. Ta problemet på allvar.

Att sätta ord på problemen är ett bra och viktigt steg på vägen. Prata med en kompis, släkting eller annan anhörig om självskadorna. Du kan också ta kontakt med skolsköterskan, kuratorn på ungdomsmottagningen, vårdcentralen, BUP eller en tjejjour för att få stöd och hjälp. Det finns flera kliniker som är specialiserade på självskadebeteenden och som är väl insatta i problematiken. Desto tidigare du får hjälp med problemen, desto lättare är det att bli fri från dem.