Ett sönderrivet kort på två tjejer

Om en relation tar slut

När en relation tar slut eller förändras kan det vara jättejobbigt. Det kan också kännas skönt.

Genom livet kommer du att träffa många olika människor. De du lär känna bäst, och som kommer att stå dig allra närmast, är kanske några kompisar, en pojkvän eller flickvän. De personerna kan komma påverka livet på många sätt, hur du tänker och vad du gör. Oftast gör de att du känner dig glad och stark!

Men det händer också att relationen till någon som står en nära tar slut.

Varför?

Det kan ju bero på olika saker. Flick- eller pojkvännen gör slut, bästa kompisen flyttar eller byter skola, ni kanske glider ifrån varandra eller så beror det på något helt annat. Kanske vet du inte ens om orsaken. Kanske önskar du inget hellre än att den du tycker om kan och vill vara med dig lika mycket som du själv vill vara med honom eller henne.

När en kärleksrelation eller ett vänskapsband tar slut kan det kännas jobbigt en lång tid efteråt. Du kanske tycker att ingen annan förstår precis hur du känner. Kanske är det så också. Man kan ju känna sig ledsen, arg, irriterad, ensam, övergiven och rädd. Det kan hända att du upplever en djup sorg och saknad och längtar tillbaka till hur det var när allt kändes bra.

Om det gör ont

Du behöver få vara ledsen under den tid du känner så. Det kan vara bra att prata med andra personer om det som har hänt. Om det känns som att det inte finns någon att prata med eller om sorgen inte har gått över efter ett långt tag, kan det vara en bra idé att söka hjälp hos någon utomstående. Till exempel en kurator eller terapeut eller kanske en tjejjour.

Personen du pratar med kanske inte kan ta bort det onda men den kan lyssna och förstå utan att döma. Det är inte bra att hålla jobbiga saker inom sig, utan det är bäst att få prata om det som har hänt och hur du känner.

Livet går vidare

När livet går vidare lär man sig hitta nya spännande människor som också kan bli ens vänner eller tjej/kille. Och som gör en glad igen! De kan finnas överallt. I ens skola, på ett jobb, i en teatergrupp, i ett bandylag eller kanske genom en bekant som känner många och som man kan börja umgås med mer.

Du kanske byter skola, skaffar jobb, kanske flyttar eller reser någonstans. Ibland kanske du själv avslutar en relation till en kompis eller någon du varit kär i för att du själv känner att det är det du behöver.

Försök att ta vara på de bra relationer du hittar och som gör dig glad och trygg var du än befinner dig. Av alla människor man träffar lär man sig något nytt!

Författare: Sofia Ernhall, tjejjouren Meja i Eskilstuna