Närbild på två personer som håller om varandra

Att ha sex

Här kan du läsa om hur det kan vara att ha sex för första gången, vilka punkter som kan vara sköna att stimulera, om att sexchatta och fantisera och varför en del inte någon sexlust alls.

Vi beskriver olika sätt att njuta av sex på. Oavsett om du är med en tjej eller kille, om du är blind eller förlamad, nybörjare eller veteran.

Innehåll

Vad är sex?

Sex kan innebära en massa olika saker. Alla människor vill ha sex på olika sätt och det viktigaste är att var och en kommer fram till vad man gillar själv. Onani är ett sätt att ha sex på, även om du gör det ensam. Ett annat sätt att ha sex på är att föra in en killes penis i sin slida eller genom att smeka och slicka en tjej.

Många väljer att vänta med ha sex med en partner och i stället onanera i lugn och ro tills de känner sig redo för något annat. Det finns hur många vägar som helst. Och det går såklart att avstå från sex helt, eller vänta tills du känner dig sugen och redo att testa.

Första gången

Det brukar ju kallas för att ”förlora oskulden” och då menar folk oftast det första slidsexet, alltså att en slida haft en penis i sig. Men ”första gången” kan naturligtvis lika gärna ske mellan två tjejer som båda har slida. De flesta har faktiskt sin första sexuella upplevelse själva. Att onanera är ett jättebra sätt att lära känna sin kropp och sin fitta innan man har sex med någon annan.

En del tjejer tycker att det gör ont första gången deras slida penetreras av något, som ett föremål, ett finger eller en penis. Vissa blöder litegrann men inte alla.

Innanför slidmynningen finns slidkransen. Den brukar också kallas för mödomshinna eller hymen - men är egentligen inte alls en hinna. Snarare några veck, som en krans. Kransen sitter ett par centimeter in i slidan och för en del sitter den i vägen och gör ont, första gången de har slidsex.

De flesta blöder inte men för en del kan det svida och komma några bloddroppar när slidkransen tänjs ut. Den försvinner aldrig. Det går alltså inte att titta på slidkransen för att kontrollera om någon haft sex eller inte. Trots det finns det tyvärr folk som ser bloddroppar från slidkransen som ett bevis på att en tjej är oskuld.

Ofta leder inte det allra första sexet till att tjejer får orgasm. Men att pröva sig fram med en partner är ju ett steg på vägen mot att lära känna sin kropp och sin kåthet. Ett tips är att se till att vara på en plats där ingen kan komma in och störa.

Det kan också kännas skönt att ha sex med någon man är trygg med första gången. Och att slippa oroa sig för graviditet och könssjukdomar genom att använda preventivmedel. Ta det lugnt och försiktigt och pausa om något känns obehagligt eller gör ont.

Slidsex/samlag

Samlag brukar innebära att en tjej är med en kille och för in hans penis i hennes slida. Sedan rör sig tjejen och killen mot varandra på olika sätt, med olika fart och i olika vinklar och positioner. Ofta slutar det med att någon av dem eller båda två får orgasm, men inte alltid.

Det går också att ha slidsex med fingrar eller sexleksaker, som dildos. Det viktigaste är att slidan är ”redo”, alltså att du är kåt. När du blir kåt svullnar nämligen slidväggarna, särar på sig och blir fuktiga. Är slidan inte redo för att bli penetrerad kan det göra ont eller kännas obehagligt.

Slidan är känslig och därför är det viktigt att vara försiktig och inte pressa på för snabbt eller hårt. Känn efter med handen eller pröva försiktigt om du är osäker. Glider fingret, föremålet eller penisen lätt in i slidan är det ett bra tecken på att du är redo.

Om inte, ägna en stund till åt att göra något som känns upphetsande. Kanske genom att kyssas, smekas, prata om något som gör dig kåt och gnida er mot varandra.

Genom att ha slidsex kan tjejer komma åt sin g-punkt, som sitter på framsidan av slidväggen. Beroende på vilken ställning du använder går det också att stimulera klitoris. Många tjejer tycker om att smeka sin klitoris samtidigt som de har slidsex och har lättare att få orgasm på det sättet.

Munsex

Många tycker också att det känns skönt att bli slickade i och runt fittan. Det kan handla om både mjuka nafsningar, pussar, läppar som glider, ett lätt sugande eller en hård tungspets som trycker och masserar.

Vibrationer kan också vara skönt, till exempel om partnern håller sin mun mot fittan och nynnar eller låter. Genom att använda munnen kan din partner lättare komma åt att stimulera din klitoris.

Smeka, kittla, gnida, trycka…

Vissa njuter av att gnida fittan mot något, till exempel sin partner. Eller också mot en möbel eller kanske en kudde. Det kan kännas olika beroende på konsistensen, hårdheten, temperaturen och strävheten.

Det kan också vara skönt att ha något emellan klitoris och det som stimulerar, som tillexempel tyg eller mjuk plast.

Pröva att omväxlande spänna och slappna av musklerna i fittan. Eller stimulera flera olika kroppsdelar samtidigt. Testa olika ställningar och böj kroppen på olika sätt för att komma åt de ställen som känns sköna.

Ligg på rygg, mage eller sidan. Prova också att stå upp, sitta ner eller stå på alla fyra. Det finns många olika sexleksaker som också går att stimulera med.

Självklart finns det också fler delar av kroppen som är sköna att stimulera än fittan. Många tycker att det är skönt med beröring runt brösten, längs benen och i nacken. Andra njuter av att tryckas, gnidas eller smekas på rumpan, fötterna och i ansiktet. Hela kroppen är känslig för beröring på olika sätt, det gäller bara att hitta de sätten du gillar.

Klitoris

Klitoris är den del av fittan som många tjejer tycker är skönast att stimulera. Det är faktiskt det känsligaste stället på hela kroppen. Klitoris är lätt att komma åt med handen för både dig och din partner. Men den kan vara svår att komma åt genom samlag eller annat slidsex, eftersom klitoris ollon inte sitter vid slidan utan längre upp mot magen. För att komma åt klitoris kan du antingen smeka ollonet som sitter längst upp mellan de inre blygdläpparna. Eller också det lilla skaftet som finns strax under huden.

Försök också att komma åt de två klitorisbenen (som brukar kallas för skänklar). De finns strax under blygdläpparna, omsluter slidan och sträcker sig ända bak mot ändtarmen.  Från klitoris sträcker sig också decimeterlånga nervtrådar ner längs lårens insidor. Trådarna kopplar klitoris till olika delar och muskler runt fittan. Så klitoris går att komma åt många olika sätt, till och med genom att spänna och slappna av i lårens muskler!

Klitoris går att stimulera med ett eller flera fingrar, handflatan eller handkanten. Du kan också gnugga klitoris mot din partner när ni har sex eller mot underlaget om du ligger på mage. En del tjejer tycker om att stimulera klitoris med mjuka rörelser medan andra vill stimuleras hårdare. Vissa vill stimuleras på samma sätt hela tiden medan andra vill ha variation. Det kan vara skönt att stimuleras mer taktfast och intensivt när orgasmen närmar sig.

Klitoris ollon är så känsligt att det kan vara obehagligt att röra vid direkt. Då är det bra att använda lite saliv, olja eller glidmedel. 

G-punkten

Alla har en känslig punkt en bit upp på framsidan av slidan, mot magen till. Den är olika stor hos olika tjejer och brukar kallas för G-punkten. G-punkten kan vara svår att komma åt, en del hittar den aldrig medan andra tycker att det är den absolut skönaste punkten att stimulera när de har sex.  G-punkten är inte lika känslig som klitoris så det behövs ett ganska hårt tryck för att den ska bli stimulerad. Prova med fingrar, en stav eller andra föremål som når en bit in. En del tjejer känner sig kissnödiga när de stimulerar G-punkten men det brukar gå över efter en stund.

Analsex

Det är lätt att tro att analsex bara innebär att en kille penetrerar anus med sin penis. Men det går ju att stimulera anus på flera andra sätt; med fingrar, tunga, eller sexleksaker. Många tjejer tycker att det är skönt att stimulera anus, både när de onanerar och när de har sex med andra. En anledning till att det kan kännas skönt är att alla musklerna i bäckenbotten spänns när anus töjs eller stimuleras. Och just bäckenbottenmuskulaturen är själva ”motorn” bakom orgasmen. Analsex kan förstås också innebära att du stimulerar din partners anus.

Det är viktigt att den som blir penetrerad vid analsex får bestämma takten, annars kan det göra ont eller kännas obehagligt. Anus är ett känsligt område så därför kan det vara bra att smeka och stimulera det området på egen hand och känna sig fram innan du testar med någon partner. Använd gärna glidmedel, eftersom det inte finns något ”naturligt glidmedel” runt anus på samma sätt som i slidan. Kondom är också en bra idé eftersom den skyddar mot både bakterier och könssjukdomar.

Det är väldigt ovanligt att ringmuskeln i anus skadas i samband med sex. I så fall har den utsatts för våld. Men ibland blir det små bristningar i huden runt anus. De brukar läka snabbt av sig själv, men avbryt alltid om det börjar blöda. Det som känns skönt en gång kan göra ont nästa gång så var lyhörd för din kropps signaler. Analsex kräver teknik, försiktighet och tålamod.

Fantisera!

En stor del av vår sexualitet sitter i huvudet. Att tänka på saker som gör dig upphetsad, personer du är attraherad av eller situationer och platser som känns eggande, kan säkert göra dig minst lika kåt som förspelet med en partner. Det är också ett bra sätt att utforska sin kåthet och hitta vad man gillar.

Många fantiserar om sex när de onanerar. Andra fantiserar om upphetsande saker en hel dag, träffar sin partner på kvällen och lever ut kåtheten genom att ha sex. Partners kan också fantisera tillsammans genom att prata om sex, skicka kåta sms eller skriva ner sina sexdrömmar.

I dina tankar och drömmar kan du göra saker du kanske inte känner för att göra på riktigt. Som att ha sex med en främling du träffar på gatan, vara med flera partners samtidigt, onanera när andra tittar på, ha sex med din kompis pojkvän eller kanske i smyg i hörnet av en restaurang.

Det som är så bra med sexfantasier är att det inte finns några gränser. Ingenting är fel att fantisera om, ingen kan ta reda på dina fantasier eller skadas av dem.

Ingen sexlust

Har du aldrig känt dig kåt? Eller försvann sexlusten för något år sedan och kom aldrig tillbaka? Kan din kåthet vara spårlöst försvunnen i några månader för att sen komma igen? Känns sex trist, pressande och överreklamerat?

Kåthet och sexlust är något dyrbart och ömtåligt. De flesta av oss har perioder då sexlusten är mindre. Det är inte konstigt att lusten minskar när du är stressad, ledsen, sjuk eller känner dig obekväm med din partner. Det är alltid viktigt att lyssna på sin kropp och inte ha sex mot sin vilja.

Gör inget du inte känner för. Är du inte tillräckligt fuktig i slidan tillexempel, kan det vara riktigt obehagligt och smärtsamt att ha slidsex. Förklara läget för din partner om du har någon, så kan ni kanske tillsammans försöka hitta fram till din sexlust igen. Eller är det kanske något i livet som måste förändras innan du har ro nog att bli kåt?

En del känner att sexlusten försvinner efter ett övergrepp eller någon annan typ av traumatisk händelse. Det kan också vara upplevelser och känslor från barndomen som behöver bearbetas. Att ha sex efter övergrepp kan kännas svårt och ångestfyllt men det finns hjälp att få och du har rätt att må bra och rätt till din sexualitet. Vill du veta mer och få stöd i att må bra i din sexualitet kan du vända dig till www.latossprataomsex.nu för vägledning och stöd.

P-piller kan vara en annan bov. Många tjejer upplever att sexlusten minskar när de äter p-piller. Kontakta ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillret i så fall. Det finns andra preventivmedel som inte påverkar sexlusten på samma sätt.

Det är lätt att få prestationsångest av alla sextips, erfarna kompisar, filmer, tv-program och tidningar som ska guida till ”det bästa sexet”. Lätt att försöka spela den där tjejen i porrfilmen, härma deltagarna som har sex i en dokusåpa eller göra sådär som kompisen sade att hon gjorde när hon hade sex sist. Spela en roll.

Många fokuserar så mycket på att tillfredställa sin partner att de glömmer sig själva. Sex är ju ingen tävling och det handlar minst lika mycket om att hitta sin egen njutning som sina partners. Det är inte konstigt om alla krav och förväntningar får lusten att tyna bort. Ta det lugnt och leta upp den igen. Ensam, med en partner, på internet, i soffan, med en upphetsande bok eller kanske i duschen. Låt det ta tid.

Faktagranskad av: Sandra Dahlén, sexualupplysare.