Tjej lyfter linnet och kollar på sin mage

Äggledarinflammation

Äggledarinflammation kallas också för Salpingit och är väldigt vanlig bland unga tjejer.

Innehåll

Hur får man äggledarinflammation?

Inflammationen orsakas av bakterier och kan vara akut eller kronisk. Den akuta varianten ger starka symptom, medan symptomen är mer lindriga vid kronisk äggledarinflammation. Oftast orsakas den av könssjukdomar som klamydia och gonorré, men den kan också drabba tjejer som aldrig haft en könssjukdom.

Om det är så att inflammationen beror på klamydia eller gonorré görs en så kallad smittspårning. Det betyder att du får berätta vilka du har haft sex med så att de inte ska råka smitta någon annan. De personerna behöver få veta att de kan vara smittade och att de ska testa sig. Du bestämmer själv om det är du eller den du pratar med som ska kontakta dem. Om personen du pratar med gör det får ingen veta att det är du som lämnat uppgifterna.

I princip alla tjejer som får äggledarinflammation har haft slidsex. Risken är också extra stor efter missfall och abort.

Hur känns det när man har äggledarinflammation?

En akut äggledarinflammation kan göra riktigt ont - eller knappt kännas alls. Det är väldigt olika. Smärtan brukar sitta i den nedre delen av magen. Det är vanligt med kraftiga flytningar som kan komma både från slidan och från urinröret. Dessutom kan det göra ont i samband med slidsex. En del får feber och rubbningar i menscykeln.

Kronisk äggledarinflammation kan ge en lätt värk i nedre delen av magen och smärta i korsryggen.

Jag har nog äggledarinflammation, vad ska jag göra?

Det är viktigt att snabbt behandla äggledarinflammation med antibiotika. Svåra inflammationer kan leda till att äggledaren täpps till, fylls med var och vätska och orsakar ärr. En äggledarinflammation som inte behandlas kan också leda till att det blir svårare att bli gravid.

Sök vård direkt om smärtan kommer intensivt och plötsligt. Du kan ringa till din vårdcentral eller åka till akutmottagningen på det närmsta sjukhuset. Där blir du undersökt av en gynekolog som tar prov från underlivet och gör ett blodprov. Om gynekologen konstaterar att du har äggledarinflammation behandlas den med antibiotika och smärtstillande om det behövs.

Efter en äggledarinflammation bör du låta bli att ha slidsex i tre-fyra veckor. Men det går bra att onanera så länge du inte för in något i slidan!

Sök alltid vård om du har ont i eller runt underlivet. Även om det inte behöver ha farliga orsaker är det viktigt att kolla upp vad som ligger bakom besvären.

Känner du dig orolig? Vi på landets tjejjourer är inga experter eller läkare, men vi lyssnar och stöttar gärna så gott vi kan.