Flyttkartonger

Att flytta ihop med en partner - eller isär

Även om det mest är förknippat med bra saker att flytta ihop med någon man tycker om, är det bra att fundera lite inför framtiden. Tänk på att om du flyttar ihop med din partner, så kommer sambolagen att börja gälla, om ni inte bestämmer er för att skriva ett samboavtal.

Det kan också vara en bra idé att förbereda sig på att det värsta skulle kunna inträffa. Någon av er kanske gör slut eller till och med dör.

Innehåll

Sambolagen (2003:376)

Sambolagen gäller om du och din partner bor i samma bostad, den gäller alltså inte om du flyttar ihop med en kompis. Det står i lagtexten att den gäller för par som lever ”under äktenskapsliknande former”. Lagen är till för att skydda båda personernas egendomar i ett förhållande; det du tar med dig in i ett samboförhållande kommer att fortsätta vara ditt, medan det som kallas samboegendom fördelas lika mellan paret om förhållandet skulle ta slut.

Som samboegendom räknas lägenhet/villa, möbler, hushållsmaskiner och annat som är till för det gemensamma hemmet. Dit räknas inte båt/bil, fritidssaker, sparpengar eller saker som ni ägde innan ni flyttade ihop.  Det spelar ingen roll vem som har betalat vad, utan det avgörande är om sakerna har köpts för att ha gemensamt i hemmet. Om du och din partner skulle göra slut kommer ni att dela lika på dessa saker.

Alltså:

Om din partner flyttar in i din lägenhet kommer lägenheten inte att omfattas av sambolagen; du har ju inte köpt den för att ni ska bo där tillsammans. Om du däremot köper en soffa till lägenheten efter att ni har blivit sambos är den ju till för ert gemensamma hem. Om ni skulle göra slut har alltså din partner rätt till halva soffan, men inte till lägenheten. Det här innebär även att om din partner köper en bil till er båda två, har du ingen rätt till den om ni skulle gå skilda vägar. Om han eller hon står på lånehandlingarna spelar det ingen roll om ni båda har hjälpt till att betala av på lånet.

Samboavtal

Om ni inte vill att alla era gemensamma saker ska delas lika om ni gör slut, är det bra att skriva ett så kallat samboavtal. Ni säger då att Sambolagen inte ska gälla. Att skriva ett samboavtal behöver inte vara svårt. Allt ni behöver är en bit papper och en penna. Skriv sedan att ni avsäger er lagen och signera ett varsitt exemplar.

Om det värsta skulle inträffa

Som sambos ärver man inte varandra, utan det får du ordna själv genom att skriva ett testamente. Om du och din sambo inte har skrivit något testamente kommer era eventuella barn ärva nästan allt. Om han eller hon inte har några barn kommer arvet att gå till föräldrar eller syskon. Själv kommer du att få nöja dig med hälften av det gemensamma hemmet, vilket i värsta fall skulle kunna leda till att du tvingas flytta från er bostad.

Författare: Camilla Righard, Stockholms tjejjour