Boxningstjej med lindade händer

Feministiskt självförsvar

Feministiskt självförsvar går ut på att lära sig att sätta värde på sig själv. Att ta tillbaka rätten till sin kropp och träna upp de egna försvarsredskapen. Vi lär oss helt enkelt att ta den plats vi har rätt till!

Innehåll

Varför feminstiskt självförsvar?

Vi tjejer utsätts ofta för olika former av orättvisor och trakasserier. Det kan innebära att vi får mindre uppmärksamhet i klassrummet, lägre lön än våra manliga kollegor eller att vi helt enkelt måste vara dubbelt så bra som killar för att uppfattas som proffsiga.

Den värsta konsekvensen av den obalansen är när tjejer utsätts för misshandel och våldtäkt.

Rädslan för att utsättas för ett övergrepp finns ständigt i tankarna och begränsar många tjejers liv. Du kanske tvingas ta omvägar från bussen, undviker mörka parker och passager eller så har det gått så långt att du inte vågar gå ut på kvällen om du inte är säker på att du får sällskap med en kompis på vägen hem?

Vad är feministiskt självförsvar?

Till skillnad från vanliga judo- eller karatekurser handlar feministiskt självförsvar först och främst om att göra tjejer medvetna om sina möjligheter och rättigheter att försvara sig.

Det handlar om att göra olika övningar med hjälp av sitt kroppsspråk och sin röst. Både fysiskt och mentalt självförsvar ökar självförtroendet. Även om det alltid är förövarens fel och ansvar att du som tjej blir utsatt för trakasserier eller övergrepp, kan det kännas tryggt att lära sig att hantera obekväma och hotfulla situationer i vardagen.

Känslan av att du faktiskt är värd att försvara och att du kan göra det med våld om du måste, stärker självförtroendet. Det gör att tjejer som lärt sig feministiskt självförsvar ofta växer och får lättare att hävda sig. Även i situationer som inte är direkt hotfulla.

Vart kan jag lära mig feministiskt självförsvar?

Flera av landets tjejjourer håller i kurser och workshops i feministiskt självförsvar. Kontakta din närmast tjejjour och kolla vad de har för sig.

Författare: Tjejjouren Vulcana i Gävle