Tjej håller om axlarna på en annan tjej som gör segertecken med fingrarna

Vänskap

Alla behöver vänner. Vi behöver känna att någon gillar oss och många saker är roligare att göra tillsammans med andra än ensam. Tonåren är en tid då kompisarna kan kännas viktigare än något annat. Ibland kan vänskapen vara passionerad och uppslukande, som en förälskelse. Det kan vara hur underbart som helst. Men också förvirrande och göra ont.

Innehåll

Hur får man vänner och hur är en bra vän?

Precis som i all annan kärlek gäller det att respektera sig själv och att aldrig göra något som inte känns bra. Genom att försöka vara någon annan än man är, eller låta andra utnyttja en på olika sätt, får man inga riktiga vänner. För vissa kan det vara viktigt att ha samma intressen, musiksmak, tycka och klä sig likadant som de man umgås med.

Andra blir nyfikna på personer som är lite annorlunda än de själva. Om du är sprallig och har mycket energi kanske du gillar människor som är lugna och får dig att känna dig trygg. Om du är lugn, men lite blyg och försiktig, kanske du trivs med någon som är mer impulsiv och som får saker att hända.

En bra vän tycker om dig även när du inte är glad, och försöker inte övertala dig att göra något som är farligt, olagligt eller som får dig att må dåligt. En bra vän blir också glad om det går bra för dig och när du mår bra och säger inte saker oprovocerat, bara för att vara elak.

Men när man blir oense om något, sårad eller besviken på varandra, kan man råka säga sårande saker som man egentligen inte menar. Då är det bättre att berätta precis hur det känns. Till exempel säga: ”När du gjorde så kändes det som att du inte alls brydde dig om mig” - istället för att ge igen genom att vara taskig tillbaka.

Är tjejer extra taskiga?

När tjejer får frågan om vad som är bra med att vara tjej, svarar många just att tjejer ”får” vara närmare varandra än killar. Killkompisar har ofta svårare att prata med varandra om jobbiga saker, tänker man sig. De kan ofta inte heller kramas eller trösta varandra på andra sätt, utan att någon gör narr av dem. Att tjejer stöttar och tröstar varandra ser däremot många som självklart.

Men något som också många säger, är att tjejer är så elaka mot varandra. Hur hänger det här ihop? Är vi det och i så fall varför?

Det kan vara så att vi tjejer på olika sätt fått höra att tjejer är lite mindre värda än killar. Därför behandlar vi andra tjejer sämre, till och med våra vänner. Många tjejkompisar kan vara jättetaskiga mot varandra, kanske för att själva se bättre ut i andras ögon.

Säg ifrån om det händer, förklara hur det känns och hjälper inte det så vänd dig till någon vuxen.

När kompisen mår dåligt

Om du känner dig orolig för en vän som mår dåligt och behöver mer stöd än du kan ge; vänd dig till någon vuxen som du litar på, en kurator eller tjejjour. Hur bra vän du än är, kan det finnas problem som man behöver vuxna för att lösa. Vänd dig också gärna till oss, om du har andra funderingar kring kompisar eller överhuvudtaget.

Författare: Linnéa Bruno, Stjärnjouren i Sundbyberg