En gravid tjej

Gravid

Är du med barn? Här hittar du information om hur det är att vara gravid.

Innehåll

Hur blir man gravid?

När mensen väl kommer igång, börjar du få ägglossning regelbundet, ungefär en gång i månaden. Då släpps ett ägg ur ena äggstocken, glider genom äggledaren och landar i livmodern.

När en kille får utlösning kommer det den vätska som bland annat innehåller spermier.

Om du har haft oskyddat slidsex med en kille någon av de närmsta dagarna innan ägglossningen kan det hända att spermier simmat upp i livmodern. När ägget möter spermierna kan det bli befrukat. I så fall blir du gravid.

Många graviditeter slutar ganska tidigt med missfall. Men om embryot överlever och växer på sig kan du föda ett barn nio månader senare.

Första tecknen

Det första tecknet på att du är gravid brukar vara att mensen uteblir. Andra tidiga tecken på att du är gravid kan vara att brösten känns ömma eller att bröstvårtorna blir mörkare. Eftersom det sker många förändringar i kroppen när man är gravid, blir många väldigt trötta i början.

Graviditetstest

Graviditetstest går att köpa på apoteket, pressbyrån och i de flesta mataffärer. På förpackningen står det tydligt hur du ska göra och hur du avläser resultatet. Ett test kostar under hundralappen och brukar bestå av en sticka som du ska kissa på eller doppa i urin, helst på morgonen. Stickan är då behandlad med ett ämne som känner av om du har gravidhormon i urinen. Du kan få reda på om du är gravid från och med den dagen du egentligen borde fått din mens.

Hos en barnmorska på en vårdcentral, ungdomsmottagning eller mödravårdscentral kan du ofta få göra testet gratis. Om du gjort ett test själv, men ändå inte känner dig säker kan du alltså göra ett till. Det är väldigt ovanligt, men någon enstaka gång kan testen visa fel.

Graviditeten

En graviditet varar i snitt i 280 dagar.

Det är ovanligt, men du kan bli gravid fastän du äter till exempel p-piller eller minipiller. Det är inte farligt, men när du fått reda på att du är gravid bör du sluta ta dem.

Många är illamående i början av graviditeten, men det brukar försvinna innan fjärde månaden. Illamåendet kan också undvikas genom att du äter sådant som är snällt mot magen och avstår helt från alkohol, tobak, starka dofter och stekt mat.

Efter ungefär vecka 18-20 i graviditeten brukar man börja kunna känna hur barnet rör sig och se hur magen växer. Sista veckorna innan förlossningen sjunker barnet ned i bäckenet, det känns tungt  och kan vara obekvämt att sitta.

Många går upp ca 10-20 kg under en graviditet. Barnet växer, du samlar på dig vätska, fostervatten bildas, blodmängden ökar och moderkakan och livmodern väger också en del. Vikten brukar gå tillbaka ett tag efter att du fött, även om brösten kommer att vara större så länge du ammar.

I slutet av graviditeten kan tyngden vara påfrestande för ryggen. Att röra på sig är bra för både dig och barnet men du bör välja någon sport som inte är så påfrestande för lederna, som simning, promenader eller yoga.

Att ha sex under graviditeten går bra och är inte farligt, varken för dig själv eller för barnet. Vid orgasm drar livmodern ihop sig men det kan aldrig göra att förlossningen sätts igång i förväg. Vissa upplever sex och intimitet som bättre under graviditeten än tidigare eftersom de inte behöver tänka på att skydda sig mot något annat än könssjukdomar. Andra är mycket illamående eller trötta och har mindre sexlust än de brukar ha. Beröring och massage kan ändå vara skönt för dig när du är gravid.

Eftersom huden på magen töjs när barnet växer, får vissa så kallade bristningar på magen. De ser ut som mörka ränder, men är inte farliga och brukar blekna med tiden.  Att smörja in magen med lotion kan kännas  skönt för den spända huden.

Sura uppstötningar, halsbränna, förvärkar och förstoppning är också vanligt i graviditetens senare del. De flesta som föder barn för första gången går över tiden, alltså föder flera dagar eller 1-2 veckor efter det datum som är beräknat.

Förlossningen

Oftast startar förlossningen med att du får värkar, en slemmig blödning eller att det rinner fostervatten från slidan. När värkarna blir tätare är det dags att åka till förlossningen. Där får du hjälp med att föda eller göra ett kejsarsnitt. Läs mer om att vara ung mamma.

Vänd dig gärna till någon av landets tjejjourer om du vill prata om tankar och känslor kring din graviditet. Vi är inga experter, läkare eller barnmorskor, men vi kan lyssna och stötta.

Författare: Jessica Sondell, Karlstads tjejjour

Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS Barnmorskemottagningar