Transsymbol

Trans

Alla känner sig inte som en kille eller tjej. Man kan känna att inget av det är något som passar in på den man egentligen är. Det kan också vara så att man vet att man är kille, fast att andra tänker att man är tjej – eller att man vet att man är tjej, trots att andra tänker att man är kille. Alla de sakerna kan kallas att vara trans eller en transperson. När en känner att ens kön stämmer med den man är brukar det kallas att vara cis eller en cisperson.

VAD BETYDER TRANSPERSON?

Ordet transperson brukar användas när någon inte stämmer in på samhällets könsnormer. En norm är något som beskriver hur de flesta tänker sig att det ska vara. En könsnorm beskriver alltså hur många förväntar sig att det är när det kommer till kön.

När vi pratar om kön brukar vi dela in det i fyra delar. Det biologiska könet – ens kropp, ens könsidentitet – det kön en känner sig som, ens könsuttryck – hur man visar vilket kön man har genom till exempel kläder, och det juridiska könet – det som står i ens pass och andra handlingar. Om en känner att de bitarna inte stämmer överens med varandra brukar det kallas att vara trans. Ibland stämmer till exempel inte könet i ens pass och den kropp man har med den man är inuti. Din omgivning kanske ser dig som kille, men du känner dig som tjej. Du kanske har en fitta, men vet att du är kille. Eller så kanske du klär dig och uppträder som kille ibland och tjej ibland, eller inte känner dig hemma i varken tjejfacket eller killfacket. Det kan vara på många olika sätt och ingen annan kan bestämma om du är transperson eller inte. Det är bara du som har rätt att bestämma det.

HUR ÄR DET ATT VARA TRANSPERSON?

I samhället är det många som inte tänker på att man kan vara trans eller vad det betyder. Det kan ibland kännas jobbigt om man själv är en transperson. Tyvärr är samhället ofta väldigt fokuserat på kvinnligt och manligt och på att alla ska passa in i någon av de kategorierna på just det sätt som de tänker sig. Då kan det vara bra att påminna sig om att det är samhällets normer som det är fel på, inte personerna som inte passar in i dem.

Att vara transperson har inget med sexualitet att göra. Det säger alltså inget om vem eller vilka man blir kär i, tycker om att ha sex med eller attraheras av. Transpersoner kan vara homosexuella, bisexuella eller heterosexuella eller något däremellan, precis som alla andra.

ATT INTE VARA HON ELLER HAN

Alla är inte killar eller tjejer, man kan känna sig som både och eller inget av det. Det kan också kännas som att det inte är så himla viktigt exakt vad man är. Det kan kallas att vara intergender eller ickebinär. Om man känner så kan man istället för att kallas han eller hon välja att kalla sig hen eller den. Man kan också vilja byta sitt namn. Oavsett om det gäller ens namn eller hen/den/hon/han är det är viktigt att man själv får bestämma vad man ska kallas för. Om man är intergender kan man vilja ändra sin kropp men det är också vanligt att inte vilja det.

ATT VARA FÖDD I FEL KROPP

Det är inte självklart att man känner sig hemma i kroppen man fötts i. Så kan nog de flesta känna ibland. Men för en del känns det mer fel än för andra och den känslan går inte över. Då kan det vara så att man fötts i en kropp som inte stämmer överens med den man är. Att vara född i fel kropp kan också kallas transsexuell. Det är att vara en kille eller en tjej men att ha en kropp som inte stämmer överens med det.

KAN JAG BYTA KÖN?

Det går att byta biologiskt kön om du känner att din kropp inte stämmer överens med den du är. Men egentligen är det inget byte. Det handlar om att din kropp ändras för att stämma överens med den du är och det kön du identifierar dig med. Därför brukar man numera oftare prata om könskorrigering eller könsbekräftande behandling. Det kan vara hormonbehandling, operationer, ta bort hår på ett sätt så att det inte växer tillbaka och olika typer av röstträning. Du bestämmer själv vilken behandling du vill ha och du måste inte göra på ett visst sätt om du inte vill. Innan behandlingen börjar får du göra en könsutredning. Om du vill påbörja en utredning kan du vända dig till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller till en allmänpsykiatrisk mottagning. För att genomgå en könskorrigering måste du ha fyllt 18 år. Om du är yngre än så och inte kommit in i puberteten än kan du få hormoner som ”pausar” den så att du inte behöver gå igenom fel pubertet. Hormonerna kallas för stopphormoner eller hormonblockerare och när du är 16 år kan du få andra hormoner som istället sätter igång den pubertet som är rätt för dig.

PRATA?

Alla som vill kan få hjälp och stöd genom till exempel samtal. Du kan vända dig till en tjejjour, trans- och tjejjour, ungdomsjour eller till ungdomsmottagningen. Du kan också kolla in Transammans och RFSL Stockholms samtalsgrupp Transit. Det är ett nationellt förbund för transpersoner och närstående.

Läs mer på Umo.se och transformering.se

Lästips: En del tjejer föds med snopp

Källa: RFSL Ungdom