Tjej som sitter bredbent och bestämt

Sex på dina villkor!

Det går att ha sex på många sätt – för att du är kär, kåt eller både och!

Du kan ligga med tjejer, killar eller med dig själv genom att onanera. Men du kan också välja att inte ha sex alls, det finns inget rätt eller fel.

Om du vill ha sex - ha det. På vilka sätt du vill, med vem och hur många du vill. Det är såklart helt okej att ligga med 100 personer om det är det du önskar, utan att för den sakens skull bli kallad för slampa eller hora. Det är också helt ok att ligga med 100 personer och säga nej till den 101:a och förvänta sig att den personen respekterar det.

Tejer förväntas tyvärr ofta kontrollera och begränsa vår sexualitet utifrån vad andra ska tänka och tro om oss. Vi ska säga nej och bara ligga med dem som vi är förälskade i och vi pratar sällan om att vi onanerar, medan killar förväntas ta för sig, ständigt vara kåta och vilja ha sex med vem som helst och de kan prata om onani mycket mer öppet. Det finns egentligen ingen skillnad på killars och tjejers sexualitet. Tjejer är precis lika kåta som killar och killar känner också ibland att de inte har lust att ligga. I grund och botten är sexuaiteten olika från person till person. Känn efter vad du själv vill och prata med den eller de som du har sex med för att det ska kännas bra för alla!

Det finns en bild av att killar inte kan ”hålla sig” när de är kåta. Som om killar vore okontrollerbara sexgalningar! Och som om vi tjejer måste akta oss för att inte väcka killars kåthet! Det är självklart inte din skyldighet att gå med på sex bara för att någon annan blivit kåt. Och många killar tycker nog att uppfattningen om att de jämt tänker på sex är både stressande och förnedrande

Ha sex för din egen skull, för att det känns skönt och bra. Om du gör saker för att ställa upp på någon annan eller för att du blir tjatad på, kan det i slutändan leda till att du mår dåligt, både fysiskt och psykiskt. Till exempel kan sjukdomen vestibulit (när det svider runt slidmynningen) vara en följd av att man har haft sex utan att ha varit tillräckligt upphetsad och våt.

Om du känner att du gjort något mot din vilja när det handlar om sex, har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Då kan det vara bra att prata med någon. Vi på tjejjourerna möter många tjejer som har sådana erfarenheter. Vi lyssnar gärna på dig och försöker hjälpa dig så gott vi bara kan.

Författare: Sollentuna tjejjour
Faktagranskad av: Klara Abrahamsson, sexualupplysare