Läppar jordgubbe moln

Lust, pirr och kåthet

Har du vaknat någon morgon och tänkt att idag kommer bli en bra dag? Du liksom känner det på dig. Kroppen känns varm, kudden mjuk och det pirrar lite i magen. Eller har du varit på väg hem från skolan, sett en särskild person på busshållplatsen och plötsligt känt att det bultar till i hjärtat, blicken blir lite suddig och kinderna rodnar? Ibland känns lust just så. Som en pirrig känsla i kroppen.

Innehåll

Lust och pirr

Ibland kan känslan vara kopplad till en person som man känner. Kanske någon på skolan, på bussen eller någon som man träffat på nätet. Ibland kanske det inte bara är pirr, utan den fullkomligt dånar i kroppen och man blir alldeles förvirrad av den starka reaktionen.

Känslan av lust och pirr i kroppen kan vara kopplad till att man vill känna någon annans kropp mot sin egen, röra handen över någons arm, eller ge någon en puss. Kanske vänta på ett telefonsamtal, eller längta efter att någon särskild person ska säga att man är grym!

Kåthet

Men vad är det då att vara kåt?  Kan alla känna kåthet? Vem går igång på vad? Och är det ok att vara kåt mitt på blanka dan?

Att vara kåt är att känna väldigt starkt för något eller någon. De allra flesta känner det någon gång under sitt liv. Det kan vara kopplat till positiva känslor, men det behöver inte vara så. Det kan komma så plötsligt att man inte är beredd. Plötsligt känner man sig varm i underlivet, benen blir spaka och man måste hämta andan.  Att uppleva något väldigt starkt är ofta inget fel, men det kan kännas så. Det kan handla om att vara rädd för människor runt omkring inte ska tycka att det är rätt. Att kompisar ska säga något dumt, eller att föräldrar ska tycka att de är fel. Det är klart att man kanske inte ska sitta och flämta och kränga kroppen hit och dit på mattelektionen. Men i andra situationer kan flämtandet och kroppens rörelser kännas både skönt och spännande.

Vad händer när jag blir kåt?

Du kan börja andas häftigare och bli varm och röd på olika delar av kroppen. Våtheten, eller lubrikationen, inne i slidan ökar och det kan bli vått i trosan. Ofta strömmar blod till könsorganen. Det leder till att klitoris styvnar: du får stånd. Brösten och bröstvårtorna kan hårdna.

Det finns inget rätt eller fel sätt att bli kåt på. Ibland kan man vara jättekåt men inte bli våt. Det kan bero på att man känner sig lite nervös. Eller på att kroppen inte är helt med på vad som händer.  Man kanske behöver lära sig vad man tycker om. Det kan ta lite tid och ofta behöver man testa sig fram. Vissa mediciner och sjukdomar kan göra det svårt att känna både lust och kåthet. Är man stressad, ledsen eller har mycket annat på gång i livet kan det också påverka.

Kan jag sätta igång och stänga av min kåthet?

Det är aldrig fel att känna sig kåt. Det är en funktion som finns i våra kroppar och som kan vara svår att stoppa med tankar eller genom att undvika vissa situationer. I puberteten, alltså när kroppen växer och utvecklas, så påverkas man mer. Tjejer får mens, det börjar växa hår på könsorganen och det strömmar en massa hormoner i kroppen. Ofta pratas det om att killar i puberteten tycker att det är pinsamt att få stånd lite hur som helst. Kanske mitt framför klassen eller när en klasskompis skjutsar en på moppen. Detsamma händer tjejer. Ståndet och det våta i brallan kanske inte syns lika mycket. Men känslan är ofta precis densamma. Det är vanligt och något som i början kan vara svårt att hantera, men som ofta blir lättare ju äldre man blir.

Kåthet kan komma blixtsnabbt eller ta flera timmar. På samma sätt kan det gå på en sekund för kåthet att försvinna. Kanske ringer en telefon, du hör din pappas röst vid ytterdörren eller du får en tanke om morgondagens prov, så vips är känslan borta. Tankarna snurrar ofta extra fort i puberteten och det kan vara svårt att skilja på vad som bara är kroppsliga reaktioner, förälskelse eller att man vill ha sex eller hångla.

Är det alltid skönt att vara kåt?

Att bli kåt kan vara kroppens sätt att visa att något är skönt. Men det behöver inte vara så. Ibland kan kåthet komma av en fantasi. Man kan bli upphetsad och kåt utan att vilja ha sex med någon annan. Tanken på något som känns lite spännande och farligt kan få en att gå igång. Man kan också bli kåt av sånt som man kanske inte alls gillar. Av en situation där huvudet säger nej, men kroppen är alldeles till sig. Ibland kan man ha varit med om något obehagligt men samtidigt känt sig kåt. Det är viktigt att komma ihåg att om någon gjort något mot din vilja, är det alltid fel. Då spelar det ingen roll om du var kåt eller inte. Kåthet och lust till att göra något hör ihop och behöver kännas rätt både för dig och för den eller de du är med.

Lust, pirr och kåthet ska kännas skönt, men ibland är som sagt känslorna så starka att de kan vara svåra att kontrollera. Det kan göra att det ibland känns pinsamt eller att man blir fumlig. Det är något som de allra flesta känt av någon gång i livet. Vuxna som unga, killar som tjejer och oavsett vilken kultur, familj eller tro man känner sig hemma i. Det är bara det att vi inte pratar om det så ofta.

Ibland kan man behöva hjälp att hantera känslor kring lust och kåthet. Kanske kan du snacka med en kompis om du har någon som du känner dig trygg med. Någon bra vuxen i din närhet eller en tjejjour på nätet.  Det kan kännas som att man är ensam i att aldrig någonsin vara kåt eller tvärtom vara kåt precis hela tiden. Men är det något som de allra flesta av oss någon gång funderat på, är det just det här.