Blomma

Oskuld – vad är det egentligen?

En del tycker att det är viktigt att vara oskuld medan andra vill bli av med den så fort som möjligt.

Vad betyder det egentligen att förlora oskulden? Och vad räknas som sex?

Innehåll

Vad betyder oskuld?

Eftersom det finns uttryck som att "förlora oskulden" eller "bli av med oskulden" är det lätt att tro att det är något i kroppen som ändras första gången någon har sex.

Man kan också tro att det är något som ändras inombords eller i ens sätt att vara. Att man plötsligt blir vuxen eller att man blir smutsig, mindre värd eller kåtare när man haft sex första gången.

Att ha sex första gången kan betyda en massa olika saker för olika personer. Men inget förändras i en tjejs kropp när hon har sex.

Att förlora oskulden betyder för de allra flesta att föra in en penis i slidan för första gången. Men många tjejer har sex på andra sätt, t ex. genom att onanera eller ha munsex.

Det finns också många tjejer som har sex med andra tjejer och kanske aldrig kommer att föra in en penis i slidan. Ibland när ordet oskuld används så kan det verka som att slidsex med en kille är det enda som räknas som ”riktigt sex”. Och det är synd eftersom sex kan vara på så många olika sätt.

Myten om mödomshinnan

Det är fortfarande många som tror att det finns en hinna som täcker slidöppningen. En hinna som spricker när man har slidsex första gången. Det här gör att många tjejer oroar sig och tror att första gången ska göra ont och blöda och att det ska kännas trångt för killen.

I själva verket finns ingen hinna, utan en töjbar slidkrans. Alltså en krans av hudveck precis innanför slidöppningen.

Allt prat om mödomshinnan gör att många tror att det går att se om en tjej har haft slidsex med en kille förut. Många tjejer har också den typen av sex, fastän det gör ont, för att de tror att det ska vara så.

Det är inte farligt om det svider eller skaver lite när du har sex, men det är absolut inget du ska behöva stå ut med.

Grundprincipen är att sex inte ska göra ont! Sex ska kännas bra både under, före och efter – för alla som är med.

Eftersom det inte är något som går sönder eller försvinner när en tjej har slidsex första gången - och eftersom alla är olika - går det inte att kontrollera om någon har haft sex.

Varken en sexpartner eller en läkare kan se eller känna om en tjej har haft sex tidigare. Det är bara du själv som vet. Och av samma anledning går det inte heller att få ”oskulden” tillbaka.

Oskuldsoperation

Ändå finns det privatkliniker som gör operationer så att tjejer ska blöda när de har sex. Det kallas ibland för hymenrekonstruktion, oskuldsoperation eller rekonstruktion av mödomshinnan. Då syr läkaren ett par stygn i slidkransen så att det blir ett litet ärr. Tanken är att ärret ska gå upp när tjejen har sex.

Trots att ingreppen är väldigt dyra finns det inga garantier för att de fungerar. Om du är rädd för vad som ska hända om du inte blöder när du har sex är det därför bättre om du tar kontakt med någon som är van att hjälpa tjejer som har krav på sig att vara "oskulder". Ett sådant ställe är Systerjouren Somaya.

Många tjejer har föräldrar eller andra nära vuxna som säger att mödomshinnan finns och förväntar sig att tjejen ska blöda på bröllopsnatten. Andra oroar sig för vad partnern ska säga om hon inte blöder första gången de har sex.

Om du förväntas blöda när du har sex med någon och är orolig för att du inte ska göra det, kan det vara bra om du försöker prata med din partner innan.

Berätta hur det är, att de allra flesta tjejer inte blöder - oavsett om de har haft slidsex innan eller inte.

Om du tror att det kan bli farligt för dig om du inte kan visa upp blodstänk på lakanet, är det bra om du tar hjälp och stöd av någon du litar på. Du ska inte behöva vara rädd för din kille eller familj och du ska inte behöva skada dig själv. Och det finns hjälp att få!

Killar, tjejer och ”oskuld”

Att just tjejer ska vänta med sex är viktigt i en del familjer. Killar har ofta andra förväntningar att leva upp till när det gäller sex och förhållanden. På västerländska bröllop finns det till exempel en tradition att tjejen ska ha vita kläder. I många kulturer anses vitt vara renhetens och oskuldens färg. Man kan fråga sig varför det inte är lika viktigt för killar att se oskuldsfulla ut.

Ibland kan man höra killar säga att de vill att tjejen de är med ska ”vara oskuld”. I filmer och låttexter kan det också finnas killar som skryter om att de ”tagit” någons ”oskuld”. Alla sådana tankar gör att det låter som att en tjejs sexualitet är något som någon annan kan ha, nästan som en sak.

Men din sexualitet är din, den kan ingen annan ha eller ta.

Det låter ju på ordet som att den person som inte har haft sex är utan skuld. Och att den som har haft sex är skyldig. Det finns ibland en bild av att tjejer som har haft sex, med en eller många, är smutsiga och inte lika mycket värda som andra. Men det händer sällan killar.

Varför ska man se ned på en person som har sex? De allra flesta tycker ju trots allt om och vill ha sex med andra.

På många sätt kan ordet oskuld, och hur det pratas om det, få tjejer att skämmas för att de känner lust och kåthet. Men man kan också se det så här; att ha sex är att använda sin kropp. På samma sätt som att man kan använda sin kropp till att springa, simma eller dansa. Det behöver inte påverka inte vem du är, och det ska inte påverka hur andra ser på dig!