Hjärtan och vibrationer från trosor

Sexualitet - är du homo, hetero eller bi?

Har du varit ihop med en tjej? Eller brukar du ligga både med tjejer och killar? Drömmer du om att hångla med en tjejkompis, tennisläraren eller kanske Bella i Twilight?

En del väljer att bara vara med tjejer, andra med killar. Vissa gillar både och. Här kan du läsa om sexualitet i alla former och smaker!

Innehåll

Homo, hetero eller bisexuell?

Vissa känner tydligt igen sig i något av de här tre begreppen. För andra kan det växla, hur de ser på sig själva och sin sexualitet.

Homosexuell/lesbisk 

Att vara homosexuell betyder att du som tjej tänder på och blir kär i andra tjejer. Detta brukar också kallas för att vara flata eller lesbisk. En del är lesbiska hela livet, medan andra attraheras av killar i perioder.

Heterosexuell

Heterosexuella tjejer tänder på och blir kära i killar. Det finns en uppfattning om att typ alla tjejer gillar killar, därför kan det kännas som en press att vara hetero även om man inte är det. En del är heterosexuella från att de föds till dess att de dör medan andra blir lesbiska mitt i livet eller gillar tjejer i perioder.

Bisexuell

Tjejer som tänder på och bli kära i både tjejer och killar brukar kallas för bisexuella.

Andra begrepp

En del vill inte tillhöra någon särskild kategori - eller känner inte igen sig i någon av de kategorier som finns.

Tänk dig till exempel en tjej som mest är intresserad av tjejer. Men så träffar hon en kille som hon blir tänd på och har lite sex med. Sen blir hon kär i en tjej som hon blir ihop med.

Det är inte alls ovanligt att sexualiteten skiftar på det viset eller går att placera i flera kategorier samtidigt. Därför tycker en del att det känns onödigt att ”välja fack” och kallar sig rätt och slätt för queer.

Att vara asexuell kan också innebära en rad olika saker. Du kanske inte alls har en aktiv sexualitet och varken är intresserad av sex med andra eller av att onanera. Eller också kanske du är ointresserad av sex med andra men tycker om att onanera och fantisera? Du kanske har känt dig asexuell hela livet eller i perioder, och har icke-sexuella kärleksrelationer?

Vissa är ofrivilligt asexuella på grund av t.ex. sjukdom eller medicinering.

Hur tar jag reda på min sexualitet?

Om du vill undersöka vilka personer som passar just dig bäst är det bara att testa dig fram. Fantisera, flirta, hångla och utforska vilka som får just ditt hjärta att klappa eller fittan att pulsera.

De flesta växter upp med att föräldrar, kompisar och andra runtomkring antar att man är heterosexuell. Kanske förväntar man sig det av sig själv också. För en del är det därför en överraskning första gången de inser att de är kära i eller tänder på en tjej. För andra har det alltid känts självklart. En del är ihop med killar i flera år innan de pang bom upptäcker att de blir kära i tjejer. Och andra känner sig säkra på att de bara vill ligga med killar genom hela livet. Det går helt enkelt att hitta sin sexualitet på en massa olika sätt!

Tyvärr utgår många ifrån att alla tjejer bara blir kära i och vill ligga med killar. Kanske skulle fler testa att vara med tjejer eller vara öppna med att de är det om inte tv, internet, reklam och media var så proppfullt med heterosexuella par, att det inte verkar finnas något alternativ.

Tjejer har haft sex med och blivit kära i tjejer i alla tider, det har bara varit mer eller mindre accepterat och synligt.

Att ”komma ut” i skolan och i familjen

Att ”komma ut” innebär att du berättar för folk vilken sexualitet du har.

Många tjejer tycker tyvärr att det är svårt att gå ut med att de gillar tjejer. Det är tråkigt att det är så.

Att komma ut som bisexuell eller lesbisk är något du måste göra i olika sammanhang och för olika människor om och om igen, och det kan skapa många olika reaktioner. Oavsett hur folk reagerar är det viktigt att komma ihåg att du har rätt att välja partner och livsstil själv. Du ska behandlas med respekt oavsett vilken sexualitet du har.

Några enstaka kanske reagerar genom att tycka det är äckligt och konstigt när du kommer ut, andra kan tycka du är modig och intressant och vilja vara din vän mer än någonsin. Några killar kanske vill prata om detaljerna i ditt sexliv. Andra kommer inte att veta vad de ska säga och artigt inte säga nåt alls, fast de menar väl.

Ofta kan familjen vara det största hindret. De kanske har haft helt andra planer för ditt liv, ser framemot en svärson och barnbarn. Tjejer som berättar för sina föräldrar att de är kära i en annan tjej kan möta många olika reaktioner: en del föräldrar säger med ett leende att det visste de väl redan! Andra blir oroade eller säger att det bara är en fas som kommer att gå över. Tyvärr händer det att familjer blir rasande och hotar med våld eller att slänga ut dig ur hemmet.

Det är olagligt att kontrollera och försöka styra tjejers sexualitet med hot och våld. Om sånt händer kan du kontakta en tjejjour eller RFSL:s brottsofferjour för stöd.

Vem har bestämt vilka känslor som räknas som kärlek och sexualitet?

Ofta kan samma känsla få helt olika namn beroende på om den är riktad mot en tjej eller en kille. Men vem har bestämt att ett varmt, nära intresse för en kille ska räknas som ”kär”, men att ett varmt, nära intresse för en tjej ska räknas som ”bästa tjejkompisar”?

Vem har bestämt att en pirrande känsla för en snygg kille är sexualitet, men en pirrande känsla för en snygg tjej inte räknas som något alls utan bara är extra stark vänskap, eller beundran för hennes stil?

Hur lätt är det egentligen att sätta ord på sina egna känslor, när alla redan har sagt hela livet att känslor för killar är lika med kärlek, känslor för tjejer är lika med vänskap? Och att känslor för killar är det viktigaste?

Det leder oss in på frågan...

Vad betyder heteronormativitet?

Redan på dagis kan det börja. När Anna och Kalle leker ihop säger fröknarna att de ska gifta sig när de blir stora. När Anna och Maria leker ihop säger fröknarna att de är kompisar. Alla sagorna, alla filmerna och tv-serierna, handlar om lyckan när tjejen hittar sin kille att vara kär i, gifta sig med och skaffa barn med. Du får lära dig att utan kille blir du ensam. 

I högstadiet är ofta pressen stenhård att vara ”normal”. Fel färg på halsduken kan kännas som en katastrof. Och kanske det viktigaste med att vara ”normal” är att ha en kille. Men om du inte vill ha nån kille alls, om du hellre är med en tjej, då kan du bli kallad lebb, och det är inte menat som en komplimang.

Sitter en grupp tjejer på en krog och har roligt ihop kan det hända att en kille kommer fram och frågar ”sitter ni här ensamma?”, trots att tjejerna är där med varandra. I porrfilmerna är lesbiskt sex oftast inget mer än en ofarlig extrakrydda innan det viktiga börjar hända, när mannen dyker upp.

Folk har helt enkelt svårt att fatta att många tjejer är helt ointresserade av killar! Tjejers relationer till tjejer tas ofta inte på allvar, vare sig vänskap eller kärlek eller sexuell attraktion.

Att tjejer förväntas bli kära i killar och killar i tjejer kallas ibland för heteronormen.

Det är såklart inget fel på att vara hetero! Huvudsaken är att alla känner sig fria att ligga, hångla och vara ihop med den de vill - utan att begränsas av någon norm eller idé om hur det ”ska” vara.

Var är alla andra som gillar tjejer?

Men var finns de andra lesbiska tjejerna då, eller de andra bitjejerna? Var tionde tjej gillar andra tjejer. Har de bara inte sagt något, eller gömmer sig alla på Söder i Stockholm nånstans? Hur hittar du dem och hur kommer du in i gänget? Du vill ju inte vara ensam!

Sanningen är förstås att lesbiska finns överallt där det finns tjejer. Särskilt på ställen där tjejer möts och samlas för att vi är tjejer! På tjejjourerna runtom i landet finns gott om tjejer som är hetero, bi och lesbiska. I många städer finns organisationer för lesbiska, bögar och bisexuella, se RFSL:s hemsida för tips.

Det finns pridefestivaler i hela landet där tjejer som gillar tjejer samlas, firar sin gemenskap och kämpar för fler rättigheter. Det finns också communitys på nätet för tjejer som gillar tjejer som kan vara bra att kolla in.

Rättigheter

De senaste 20 åren har det hänt mycket. Lesbiska par får fler och fler rättigheter för varje år som går. Nu kan homosexuella adoptera barn och har rätt att inseminera. Vi tjejer får gifta oss i kyrkan om vi vill. Men det finns tyvärr mycket kvar att kämpa för innan homosexualitet blir lika accepterat som heterosexualitet.

Författare: Stockholms tjejjour.
Faktagranskad av: Klara Abrahamsson, sexualupplysare.