Tjej som tittar åt sidan

Rädd att bli bortgift?

Hotar dina föräldrar att gifta bort dig om du inte följer deras regler? Har dina syskon eller kusiner blivit bortgifta?

Om du är rädd att bli gift mot din vilja eller om det är någon som hotar dig, låser in dig eller slår dig för att du ska gifta dig är det viktigt att du tar hjälp. Ingen har rätt att göra så mot dig och det finns olika slags hjälp att få.

Akut?

Om det är en akut situation och du behöver hjälp att hindra äktenskapet kan du vända dig till polisen eller socialtjänsten, de ska ge dig skydd och se till att inget farligt eller obehagligt händer dig. Om du är osäker eller känner dig rädd för att gå till socialtjänsten eller polisen kan du ta stöd av en tjejjour. Tjejjourer kan ofta hjälpa till med en polisanmälan eller följa med till socialtjänsten.

Det finns också föreningar som jobbar med tjejers rättigheter och som har specialiserat sig på hedersrelaterat förtryck och våld. Kanske en lärare, skolkurator, eller någon kompis förälder kan hjälpa dig? Ta stöd av någon du litar på!

Det händer att tjejer blir bortgifta när de är på besök i sitt eller sina föräldrars hemland. Om du är rädd att det ska hända dig är det bra om du kan berätta det för någon så att du kan få hjälp. Det är svårare för svenska myndigheter, föreningar och dina vänner att hjälpa dig när du är utomlands så försök förhindra eller skjuta upp resan.

På sidan DinaRättigheter.se finns en lista med bra tips om du tror att det finns en risk att du kommer att bli tvingad att gifta dig när du åker utomlands. De har också en chatt dit du kan höra av dig om du till exempel känner att du inte får bestämma över ditt liv på grund av krav och påtryckningar från din familj. Alla som du chattar med där har tystnadsplikt och får inte föra vidare det du berättar.