Två guldringar

Gifta sig

Drömmer du om att hitta den rätta och gifta dig med en person du älskar över allt annat på jorden? Eller är äktenskap mer något praktiskt? Vill dina föräldrar bestämma vem du ska gifta dig med, eller tycker de att du är för ung för att tänka på äktenskap? Vill du lova någon trohet inför gud eller vill du kanske inte gifta dig alls?

Att vara gift har varit olika viktigt genom historien och det är också olika inom olika kulturer. I Sverige idag finns många sätt att tycka och tänka om att gifta sig. Enligt lagen är det bara du som får bestämma om du ska gifta dig, och i så fall med vem.

Innehåll

Varför gifta sig?

Vit klänning, blänkande ringar och den lyckligaste dagen i ditt liv. För många är bröllop en symbol för kärlek och romantik. För andra är det begränsande att bara vara med en person och omöjligt att lova att man ska älska någon i resten av sitt liv. I Sverige idag ska alla få bestämma själva om de vill gifta sig och varför. Tidigare var det mer uttalat att alla skulle hitta någon att bilda par med.

Förr i tiden fick en man bestämma över sin fru. Och länge har det varit en gift kvinnas uppgift att sköta om hem och barn. Därför var många tvungna att överge sina egna drömmar, planer och ambitioner när de gifte sig. Samtidigt såg man ner på vuxna kvinnor som inte var gifta.

Det här har ändrats ganska mycket men det finns fortfarande oskrivna regler om att man ska hitta en partner och skaffa barn när man blir vuxen. Många gifter sig för att alla andra gör det eller för att det är tradition. Andra gifter sig för att de är så himla kära och vill visa sin kärlek för varandra.

Det kan kännas tryggt att vara gift och en del gifter sig för att de tycker att det blir lättare för barnen om någon av föräldrarna dör. Två personer kanske känner sig mer som en familj om de är gifta. Det är viktigt att veta att du får vara samma person när du gift dig. Att du kan ha kvar dina tankar, känslor och mål i livet. Du bestämmer själv varför du vill gifta dig och vad det betyder för dig.

Vad betyder det att vara gift?

Om du vill gifta dig kan du välja att gifta dig borgerligt eller inom något trossamfund som t ex kyrkan. Vid en borgerlig vigsel är det en person från länsstyrelsen som viger paret, i t ex rådhuset. Vilket du än väljer och vad du och din partner än tycker att äktenskap betyder så gäller samma lagar.

Du och din partner kan naturligtvis leva och bo ihop utan att gifta er. Då heter det att man är sambo, och då gäller sambolagen.

Svensk lag säger så här om äktenskap: Att gifta sig innebär att två personer lovar att visa varandra trohet och hänsyn, och att man ska dela på kostnader och sysslor. Du får gifta dig med någon av samma kön eller ett annat kön från och med att du fyllt 18 år. Länsstyrelsen kan i vissa fall ge tillstånd till personer över 16 år att de får gifta sig.

Att vara gift med någon innebär inte att man äger den personen eller personens saker. Man har inte rätt att bestämma över den man är gift med. Var och en bestämmer över sig, sin egen kropp och sin egen sexualitet. Om din partner tvingar dig till sex är det alltså en våldtäkt oavsett om ni är gifta eller ej.

Det ska vara ditt beslut.

När man gifter sig måste båda personerna vara på plats och säga att de vill gifta sig med varandra av fri vilja. Men det där med fri vilja är inte alltid så lätt. Gränsen mellan vad man vill och vad man inte vill är inte knivskarp alla gånger.

Om det är någon annan som väljer vem du ska gifta dig med och du säger ok till det, kallas det för ett arrangerat äktenskap. Det kanske är så att dina föräldrar vill att du ska gifta dig med en viss person för att den kommer från samma land som din familj, eller från en familj med gott rykte. Ibland ordnas äktenskap så att släktingar lättare ska få komma till Sverige eller för att föräldrarna är oroliga för dotterns framtid.

Om du är osäker på vad du känner inför att gifta dig kan det vara bra att prata med någon utomstående, t ex skolkuratorn eller en tjejjour. Då kan ni tillsammans reda ut vad som är dina känslor och vad som är familjens eller omgivningens önskningar.

Ett arrangerat äktenskap är inte olagligt, om båda de som ska gifta sig är med på det. Däremot är det viktigt att veta att du alltid har rätt att säga nej. Att tjata på någon för att den ska gifta sig, att hota eller tvinga med fysiskt våld är olagligt. Om du är utsatt för det är det bra om du tar hjälp av någon som du har förtroende för. Du har rätt att få hjälp av polis och socialtjänst, och det finns också flera frivilligorganisationer som kan vara till hjälp och stöd.

Om det är så att du har blivit tvingad att gifta dig utomlands kan de svenska myndigheterna vägra att godkänna det som ett äktenskap. Men det kan vara svårt att bevisa att man blivit tvingad. Därför är det bra om du tar hjälp om du är rädd att bli bort gift. Och kom ihåg att du har lagen på din sida!

Att skilja sig

Om du inte vill vara gift längre har du alltid rätt att skiljas. För en del är det ett lätt beslut att skilja sig. För andra är det något som de måste tänka mycket på. Det är också olika från person till person vad en skilsmässa innebär känslomässigt och rent praktiskt. Kvinnojourerna har lång erfarenhet av att träffa kvinnor och tjejer som vill bryta med sin partner. Hos dem kan man också få skyddat boende om partnern är våldsam eller hotfull.

Är båda två överens om att skiljas och ni inte har några barn under 16 år räcker det med att skicka in en ansökan till tingsrätten så genomförs skilsmässan. Om du är gift utomlands kan du alltid skilja dig i Sverige, men det är inte säkert att det går att få en utländsk skilsmässa.

Har ni barn eller om bara den ena av er vill skiljas får ni en betänketid på ett halvår. Efter det halvåret måste ni skicka in en till ansökan. Då går skilsmässan igenom även om en av personerna fortfarande inte vill skiljas.

Om du har gift dig under tvång behövs ingen betänketid. Inte heller om någon av er är under 18 år, om ni är nära släkt eller om det visar sig att den ena redan är gift.

När du skiljer dig ska bostaden, saker och pengar delas lika. Om det är något du inte vill dela på ifall att det skulle bli skilsmässa kan du skriva ett så kallat äktenskapsförord under tiden ni är gifta. Det är ett papper som ni skickar in till tingsrätten, där du och din partner skriver att ni är överens om att något bara ska tillhöra dig (så kallad enskild egendom), till exempel ett smycke, en bil, en soffa eller ett hus.

Efter att ni skiljt er har ni inget ansvar för varandra. Om ni har barn ihop ska båda stå för de kostnader som rör barnet. Oftast fortsätter man också ha gemensam vårdnad och då har båda ett fortsatt gemensamt ansvar för barnets bästa.  

Författare: Malin Tilling, projektledare