Dildo

Om sex gör ont - vestibulit

Gör det ont runt din slidmynning när du har sex, behöver du lyssna på din kropp och avbryta sexakten.

Var inte rädd att berätta att det gör ont. Sex som gör ont kan förstöra sexlusten och bero på sjukdomen vestibulit.

Innehåll

Vad är vestibulit?

Vestibulit är en typ av smärta i slidan. Ordet kommer från ordet vestibul, eftersom det är just i vestibulen (ingången) till slidan det brukar göra ont.

Oftast kommer smärtan när slidan penetreras av en penis, finger eller föremål. Det finns också en typ av samlagssmärta som heter vaginism.

De som drabbats av vestibulit kan få ont även när de sätter in en tampong eller cyklar till exempel. Smärtan beror på att nerverna vid slidmynningen är överkänsliga.

När slidan utsätts för tryck eller tänjning som till exempel vid slidsex, kan smärtan upplevas som allt ifrån väldigt jobbig till helt outhärdlig. Det kan bränna som eld, svida eller värka. För en del kommer smärtan först efter att sexakten är över. Området som gör ont blir ofta rött. En del har bara ont i samband med slidsex medan andra har så långt gången vestibulit att det gör ont hela tiden.

Trots det finns tecken på att tjejer har drabbats av Vestibulit i över hundra år är det först på senare tid som det har börjat pratas mer om problemet. Allt fler tjejer får diagnosen men fortfarande finns inte särskilt mycket forskning om saken. De flesta som drabbas är unga och en del får ont runt slidmynningen redan första gången de har slidsex.

Vilka drabbas av vestibulit?

Om du har svamp i underlivet eller blivit behandlad för svamp eller könssjukdomen kondylom vid ett eller flera tillfällen, är risken större att drabbas. Om du även känner dig stressad och nedstämd under en längre tid kan detta påverka din kropps immunförsvar och göra dig mer sårbar även runt slidan.

Känner du dig inte upphetsad när slidan penetreras kan det hända att du inte är tillräckligt våt och svullen. I så fall kan slidsexet bli en smärtsam upplevelse som på sikt kan leda till en ständig inflammation, alltså Vestibulit. Alla tjejer kan drabbas av vestibulit, det spelar ingen roll vem du är eller vad du har varit med om tidigare; ta din smärta på allvar. De flesta som drabbas äter p-piller.

Jag tror att jag har vestibulit, vad kan jag göra?

Om du tror att du har fått vestibulit är det viktigt att kontakta någon som kan hjälpa dig. Börja med att kontakta vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller någon annan mottagning med gynekologer och barnmorskor. Där finns ofta bra hjälp. En del tjejer har fått hjälp genom terapi och akupunktur för att blir friska från vestibulit. Det finns de som har opererat bort delarna runt slidmynningen. En del tjejer får antidepressiva läkemedel för att dämpa sina besvär. Det finns flera kvinnokliniker och speciella vulvamottagningar med personal som är experter på den här typen av samlagssmärtor.

Ta hand om dig och din kropp

Många upplever att slidan känns torr, knottrig och ihopklistrad, framför allt i samband med att det gör ont. Svampinfektioner och överdrivet tvättande är två saker som torkar ut huden. Undvik att använda vanlig tvål när du tvättar dig, för det torkar ut huden ytterligare. Duscha endast med ljummet vatten och smörj gärna in underlivet med oparfymerad olja för att mjukgöra. Det finns bra alternativ på apoteket men vanlig olivolja går också bra. Hudlotioner av olika slag innehåller en massa ämnen och parfym som inte underlivet mår bra av och som kan göra att irritationen blir värre, undvik därför dessa.

Om du har ett preventivmedel med hormoner (som p-piller, minipiller, p-ring eller p-stav) är det bra att kolla om de kan vara en orsak till smärtan. Det finns nämligen forskning som visar att sådana hormoner som finns i preventivmedel gör slemhinnorna runt slidan extra känsliga. Ta kontakt med den som skrev ut preventivmedlet till dig eller någon annan gynekolog eller barnmorska, berätta om dina besvär och fråga efter alternativ.

Undvik också att använda apotekets receptfria krämer mot svampinfektioner för mycket eller för ofta, eftersom det finns studier som visar att även de kan ligga bakom vestibulit.

Försök gärna att trappa ner på stressen. Det finns flera olika sätt, yoga eller meditation är två. Känner du dig nedstämd, försök göra saker som får dig på bättre humör eller försök att bearbeta det som gör dig ledsen. Nedstämdhet och ångest kan dämpa lusten och kåtheten och göra slidsex både torrt och smärtsamt. Tänk efter vad just du mår bra av och vilka situationer och personer som gör dig avslappnad.

Ha aldrig slidsex om det gör ont. Testa hellre andra sätt att ha sex på, till exempel munsex, smek eller sexleksaker som inte penetrerar slidan.

Det är också viktigt att du äter ordentligt och varierat. Kroppen behöver alla vitaminer och mineraler extra mycket när du mår dåligt på något sätt. Bra fett, det så kallade omättade fettet i tex. fisk, nötter och avokado, ser till att kroppen själv sköter om de torra slemhinnorna i underlivet. Tänk också på att om du är nedstämd och känner dig trött kan det bero på vad du äter – eller inte äter. Banta därför inte, eftersom detta gör att din kropp tar längre tid på sig att bli bra igen.

Ta det lugnt

Att ha ont är aldrig kul, speciellt inte när det gäller ens fitta. Det är väldigt vanligt att smärtan påverkar humöret och gör det svårt att slappna av. Bara tanken på sex kan få kroppen att spänna sig och slidan att svida till. Det är lätt att hamna i en ond cirkel där smärta och rädsla är det som styr.

Därför är det oerhört viktigt att du inte går runt med dessa besvär ensam, utan att du får möjlighet att berätta om dina känslor och tankar för någon. Välj någon som du har förtroende för och som kan hjälpa dig. Det kan vara befriande att gå till en kurator på ungdomsmottagningen för att lätta på bördan. Smärtan sitter inte bara i fittan utan även i tankarna och du har rätt att prata med någon om detta.

Partner

Ett bra sexliv handlar både om att få njuta och om att få ge njutning. Därför är det bra om du berättar för din sexpartner om hur du mår. Smärta och tankar runt detta gör dig förmodligen orolig och stressad vilket påverkar både dig, din partner och er relation.

Författare: Stjärnjouren, Sundbyberg

Faktagranskad av: Marietta Thunström, leg. barnmorska

Tips!

Här kan du läsa Karin Didrings bok Vardag med vestibulit.

Bifogade filer