Tjej som räcker upp handen

Skoltrött

När vintermörkret lägger sig över oss, eller när sommaren närmar sig och det känns som om man inte gjort annat än sitta i skolbänken, kan det lätt hända att man känner sig less. Skoltrötthet är något de flesta upplever någon gång, mer eller mindre, så det är ingenting att oroa sig för mycket över.

Visst, det hade kanske varit bra om du verkligen hade pluggat till biologiprovet de där timmarna du istället hamnade på Facebook eller i telefonen med en kompis.

Men ibland måste man faktiskt ta sig tid att göra något som inte har med skolan att göra. Vi är inga robotar, och kan inte heller förväntas bete oss som om vi vore det.

Vad hjälper mot skoltrötthet?

Det kan vara bra att försöka hitta en bra balans, som att du delar upp skolarbetet i mindre delar. Kanske delar upp plugget i så kallade ”delmål” – så att du inte behöver känna att du drunknar i skolarbete. Vissa behöver tidspress, andra tycker om att kunna bocka av att göra-listor. Vi är alla olika och därför arbetar vi olika bra under olika förhållanden, så det gäller att hitta ett system som passar en själv. Våga prova olika sätt och pluggtekniker, tills du hittar något som passar just dig.

Ett bra tips om du har svårt att koncentrera dig är att ta en liten promenad, och tänka på vad som helst - förutom skolarbetet! Frisk luft och att röra på sig är väldigt bra för koncentrationen, så ta en paus. Men se till att göra det du ska när du kommer tillbaka…

Ett annat tips, som många tycker är till stor hjälp, är att planera in allt i en kalender; både det tråkiga och det roliga. På det sättet kan du bocka av det du hunnit med, och kan se hur listan med saker att göra krymper, samtidigt som du kan påminna dig själv om vad du har att se fram emot.

Vad motiverar dig?

Tänk på varför du går i skolan, vad som motiverar dig, och försök använda det som drivkraft. Skolan är något du gör för din egen skull, men det är inte alltid så lätt att komma ihåg det, när lärare och föräldrar hänger över ens axel för att se till att skolarbetet blir gjort. Se till att försöka ha en positiv inställning även om det känns jobbigt.

Om det ändå inte fungerar, kan det hända att det finns en annan orsak till att du inte har lust att lära, kanske är det så att du lider av ångest eller någon form av depression. Då kan det vara bra att vända sig till en kurator.

Författare: Madeleine Ruuth, Tjejjouren Fenix i Boden.