Skrivblock

Olika sätt att hantera ångest

Ibland biter sig ångesten fast vill inte släppa taget. Men det finns saker som du kan göra.

Innehåll

Tips för att förebygga och hantera ångest

1. Skaffa dig kunskap

Låna böcker och läs om ångest på internet. Ångest är en del av livet och beror på både psykologiska och biologiska förutsättningar. Det är bra att känna till.

2. Respektera dina känslor och reflektera över dem

Tänk efter och försök att analysera om det har hänt något speciellt i ditt liv som kan förklara varför du känner ångest. Det kan vara svårt att erkänna starka känslor för sig själv, men försök ändå att lyssna på dem och försöka förstå varför de kommer.

3. Berätta om din ångest

Försök att sätta ord på dina känslor. Det är bra om du kan berätta om din ångest för någon du känner att du kan lita på som t.ex. en vän, skolkurator, tjejjour eller någon annan vuxen. Dölj inte din ångest, den är inget att skämmas för!

4. Undvik negativ stress

Försök att hålla dig undan från situationer som leder till mycket stress. Får du ner stressnivån kan ångesten minska också. Men även om det är viktigt att undvika för mycket stress är det också viktigt att inte undvika vardagliga saker som att gå till skolan, arbetet, träna och handla. Försök att fortsätta göra allt det du brukar göra även om det kan ta emot ibland. Om du isolerar dig kan det bli svårare att komma tillbaka till vardagen och gamla vanor senare.

5. Rör på dig

Promenera eller hitta på något annat som du tycker är roligt, gärna med en kompis. Det gör att ångesten lättar.

6. Undvik alkohol

Många använder alkohol för att försöka bli av med ångesten för en stund, men den kommer tillbaka. Ofta värre än den var innan du drack.

7. Försök att sova ordentligt

Ångesten kan ofta göra att du sover sämre men om du lyckas sova leder det gärna till du mår bättre och att ångesten minskar.

8. Dra ner på koffein och nikotin

Om du dricker för mycket kaffe, coca-cola eller andra koffeinrika livsmedel eller om du röker kan det i sig göra att du får sömnsvårigheter och ångest.

9. När ångesten kommer - ta hjälp av Färdighetslistan

Även om du drar ner på koffein, sover ordentligt eller rör på dig kan det hända att du får ångest ändå. Då kan du ta hjälp av tipsen i Färdighetslistan. Det är en lista som sammanställts av SHEDO som jobbar med ätstörningar och  självskadebeteende. Listan kan hjälpa dig att hantera jobbiga och stora känslor på sätt som inte är dåliga för dig. Den finns också som app!

Vill du skada dig själv?

Om du känner en impuls att skada dig själv, försök att göra något helt annat och avleda uppmärksamheten. Gå ut ur rummet du är i, gå ut och gå, ring till en kompis och gå ut på stan, titta på en film du blir glad av, försök att hitta något som hjälper för dig. Lyckas du avleda en impuls så belöna dig själv! Det finns många fler strategier som du kan testa. Titta gärna i Färdighetslistan som vi tipsar om i tips nummer nio här ovanför och se vad som passar dig bäst.

Ett annan bra sak är att försöka hitta gemensamma nämnare mellan olika tillfällen då du känner att du vill skada dig själv. Är du trött? Stressad? Har du det bråkigt omkring dig? Är du uttråkad? Om du hittar det som leder till att du vill skada dig själv kan det vara lättare att förebygga. En av de viktigaste sakerna är att bekräfta för sig själv att det man känner är helt okej. Håll kvar den känslan tills den klingar av och försök att inte skada dig själv för att få bort den.

Hjälp och stöd

Vänd dig till din husläkare på vårdcentralen om du tror att du har blivit deprimerad. Om du inte vill gå dit kan du prata med en kurator, skolsköterska eller någon annan vuxen som du litar på. Om depressionen blir värre och du får självmordstankar är det viktigt att du omedelbart söker hjälp. Din skolsköterska kan slussa dig vidare till någon som verkligen kan hjälpa dig. Känner du att du inte har någon i din närhet du kan lita på så finns det hjälporganisationer du kan kontakta anonymt, t.ex. oss tjejjourer eller Självmordslinjen.

 

Författare: Tjejjouren Engla, Ängelholm