En tjej med slöja håller om en tjej utan

Känner du någon med en ätstörning?

Det kan vara tungt att se sitt syskon, sin kompis eller någon annan nära drabbas av ätstörningar. Ofta är det svårt att veta hur en ska hjälpa till. Tänk på att det inte är du som ska bota den som är drabbad men att du däremot kan vara ett bra stöd utöver annan hjälp. Tänk också på att du själv kan behöva stöd eftersom det ofta är jobbigt när någon som står en nära drabbas av ätstörningar.

Tidiga signaler

Om du märker att någon slutar äta saker som den tyckt om förut, tänka mycket på mat och vikt, hoppa över måltider eller börja motionera överdrivet mycket kan det vara tidiga signaler på en ätstörning.

Berätta vad du ser

Berätta att du är orolig, utan att lägga skulden på den som är drabbad. Det är svårt att veta hur personen kommer att reagera, kanske blir den arg eller ledsen, eller håller bara inte med. Oavsett vilket, försök att inte ta det personligt. Det är alltid bra att du frågar så länge du gör det på ett bra sätt. Det visar att du bryr dig och din fråga kan tillsammans med andra saker hjälpa den som är drabbad att med tiden se sin ätstörning för vad den är, att så ett frö.

Var inte rädd för att vara ärlig

Det är bra om du kan berätta hur du tänker och känner kring ätstörningen utan att skuldbelägga den som är drabbad. Pika inte, retas inte och straffa inte den som är drabbad för att den inte beter sig som du vill. Dela däremot med dig av vad du ser och förklara varför du är orolig.

Gör skillnad på ätstörningen och den som är drabbad

Även om ätstörningen gör dig arg och du ogillar den, tänk på att du fortfarande kan visa att du gillar den som har den. När en är drabbad kan det kännas jobbigt när alla bara koncentrar sig på det sjuka, och inte på det som är friskt också. Ingen är sin ätstörning, det är något en är drabbad av och också kan bli fri från.

Visa att du bryr dig

Du kan vara tydlig med att du bryr dig genom att ha fokus på rätt grej. Fråga till exempel gärna hur personen mår, men undvik att kommentera på maten, vikten eller kroppen. Koncentrera dig hellre på vad personen tänker och känner.

Ställ inte krav på att nån ska gå upp eller ner i vikt

Försök inte bestämma vad eller hur mycket någon ska äta eller om den ska gå ner eller upp i vikt. Kräv inte heller att den som är drabbad berättar allt om sina svårigheter för dig på en gång. Säg istället att du finns där och gärna lyssnar.

Fråga hur du kan hjälpa

Det skiljer sig vilken typ av stöd den som är drabbad kan behöva från sin omgivning, det är olika från person till person. En del vill ha hjälp med hur stora portioner de ska ha medan andra vill ha känslomässigt stöd. Fråga hur du kan hjälpa till!

Det är inte ditt jobb att vara proffset

Tipsa om var det går att få professionell hjälp. Var också noga med att ta hand om dig själv och se till att du får hjälp och stöd i det som du går igenom.

Ta inte på dig ansvaret

Det är lätt att vilja ställa allt tillrätta när någoni ens närhet mår dåligt eller är drabbad. Trots att du kan vara ett bra stöd måste du komma ihåg att det inte är ditt ansvar att se till att någon blir frisk. Den som är drabbad av en ätstörning behöver ofta någon professionell att prata med, men du kan också behöva prata med någon. Det är viktigt att du som kompis, familjemedlem eller annan nära inte tar på dig för mycket och att du lyssnar på dig själv och på hur du mår. Kom ihåg att du alltid kan höra av dig till en tjejjour om du behöver någon som lyssnar. Du kan också ringa till Frisk & Fris Närståendelinje.

Faktagranskad av Malin Sjöström, Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar