Tjej i bil

Sex mot ersättning

Har du mailat en bild på dina bröst och fått en hundring insatt på kontantkortet som tack? Har du funderat på vad prostitution egentligen betyder? Här kan du läsa om sex mot ersättning, vad lagen säger och olika sätt att se på saken.

Innehåll

Vad betyder sex mot ersättning?

När folk pratar om prostitution ser många framför sig en lättklädd tjej som går runt på gatan, och ”torskar” som plockar upp henne i sunkiga bilar. 

Men sexköp ser ofta ut på helt andra sätt. Och betalningen består ofta av annat än pengar. Kläder, kontantkort, drinkar, smink eller skjuts på moppen till exempel.

Sex behöver inte heller betyda bara slidsex eller munsex som en del tror. Det kan lika gärna handla om att visa brösten i webbkameran, att gnida sig mot någon eller titta på när den onanerar.

Sex mot ersättning är ett begrepp som används för all sex som inte är gratis, utan innebär att den ena ger den andra något. Många gånger är det precis på gränsen. Vad skulle du till exempel kalla de här situationerna?

  • En tjej vågar inte vara hemma för att det är för bråkigt där. Hon sover några nätter hos en kille hon känner. Han vill ha sex som tack och hon känner sig skyldig att ställa upp.
  • En festfixare bjuder in unga tjejer som får gratis middag och alkohol. Det enda de måste göra för att få komma är att bada jacuzzi med några äldre män på festen och sitta i deras knä.
  • En tjej lär känna en kille på nätet som hon öppnar sig för. Han säger att han vill stötta henne genom att tanka på hennes kontantkort.  När pengarna är registrerade vill han att hon klär av sig tröjan framför webbkameran, annars hotar han att berätta hennes hemlisar för hennes föräldrar.

Oavsett vad man kallar det är det viktigt att komma ihåg att det är olagligt att köpa sex, men inte att sälja. Du kan därför aldrig dömas och straffas, så länge du inte ger någon annan ersättning för sexuella tjänster.

Om någon övertalar dig eller på andra sätt påverkar sig till att sälja sex gör den personen sig skyldig till ett brott som heter koppleri.

Vem köper och säljer sex?

Det kan vara vem som helst. Du, din bästa kompis, gubben i kiosken, kvinnan på tv eller killen i klassen under.

Sexköparen är oftast en man som köper sex av en kvinna.

Många säljer sex för att de är i en utsatt situation, känner at de måste eller behöver pengar. Fyra av fem som säljer sex har utsatts för ett sexuellt övergrepp tidigare i livet.

Många som säljer sex mår dåligt av det. Av de som har slutat säger de flesta att de mådde dåligt under tiden de höll på, men hade svårt att se det då.

Sälja sex på nätet

Har du varit med om att någon du pratat med på nätet velat att du gör något sexigt, mot att han eller hon ger dig något som tack?

En del tjejer har haft sex mot ersättning online, eller offline med någon de träffat på nätet. Internet har blivit ett ställe där sex köps och säljs på ett nytt sätt.

Det kan verka så vanligt att det känns helt okej, trots att man i grunden inte gillar tanken på prostitution.

Många tjejer tycker att det känns upphetsande att till exempel onanera framför webbkameran och få en flaska parfym på köpet. Andra känner sig nästan tvungna att sälja sex på nätet. Det är också vanligt att tjejer njuter i stunden men skäms efteråt, när datorn är avstängd.

Det är viktigt att komma ihåg att det är olagligt för vuxna att ta kontakt med barn och tonåringar på nätet för att ha sex med dem, oavsett om de betalar eller inte. Det är också olagligt om någon jämnårig ger dig ersättning för sex. Alla slags sexköp bryter mot lagen och det är den som köper som är skyldig.

Är all prostitution dålig?

Tjejjourerna tycker att det är fel att ge någon ersättning för sex. All sex ska vara gratis och ömsesidig. I Sverige finns ju en lag som säger att det är olagligt med sexköp. Den är vi väldigt stolta över!

I grunden handlar ju prostitution om att köpa sig rätten till andras kroppar. Pengar är makt. I vårt samhälle är det män som har mest makt och pengar och det är också de som köper absolut mest sex. Men pengar är inte tillräcklig anledning för att ha sex med någon som egentligen inte vill.

Tjejjourerna vill ju att världen ska vara jämställd! Att tjejer och killar ska vara lika mycket värda och att ingen ska ha sex för att den måste ha pengar till hyran eller känner sig för svag för att säga nej. För att nå det målet måste all sex ske på lika villkor och inte genom att den ena betalar den andra.

Många män som köper sex säger att det får dem att känna sig som kungar. Personen de köper ställer upp på det de önskar, utan att kräva något tillbaka. De köper helt enkelt en dröm där mannen styr och kvinnan lyder. Det är just det som är problemet. Drömsituationen som sexköparen köper är inte rättvis och jämställd. Och därför kan inte inte världen vara jämställd så länge det finns prostitution.

Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte klandrar de som säljer sex. Det är sexköparna vi är sura på. Så länge det finns en efterfrågan kommer det att finnas sex till salu.

Människohandel

I länder där prostitution är vanligt, är det tyvärr också vanligt med människohandel. Man kan säga att desto mer tillåtet det är med sexköp i ett land, desto mer människohandel finns det.

Ett annat ord för människohandel är trafficking. Den som utsätts för människohandel luras eller tvingas till att jobba hårt, till exempel med att sälja sex. I många fall transporteras vuxna och barn till olika länder där gärningsmannen tjänar pengar på att de sliter. Ett typiskt exempel:

  • En fattig tjej i Litauen blir erbjuden ett jobb som servitris i Sverige och lovas en bra lön. När hon kommer hit tvingas hon att sälja sex i stället och lurendrejaren tar alla pengar. Eftersom hon inte känner någon i Sverige och inte vet hur det funkar här, kan hon inte ta sig ur sin situation.

Ofta är tjejerna som utsätts för människohandel ganska unga. En del blir kidnappade till landet de ska jobba i.

Så länge det finns folk som vill köpa sex, kommer det tyvärr att finnas människohandel i världen. I Sverige är straffet över två års fängelse för den som handlar med andra människor.

Är du utsatt? Eller känner du någon som är det. Kontakta polisen så får du stöd och skydd. Du kan också kontakta en tjejjour för stöd eller en kvinnojour om du behöver gömma dig.

Stöd

Om du har haft sex mot ersättning och vill ha stöd och råd kan du vända dig till flera av jourerna, till exempel 1000 möjligheter och Novahuset. Du kan också höra av dig om du varit med om liknande saker, som att ha skickat bilder eller visat dig i webbcamen i utbyte för något.