Tjej ringer

Professionell hjälp

Här tipsar vi om olika ställen där du kan få professionell hjälp.

Antidiskrimineringbyråerna

www.adbsverige.se

Har du blivit diskriminerad? Det finns antidiskrimineringsbyråer över hela Sverige som erbjuder gratis stöd och juridisk hjälp.

Barn- och elevombudet

www.skolinspektionen.se

Har du blivit kränkt i skolan? Läs om dina rättigheter och sök stöd hos skolinspektionens barn- och elevombud.

Barn- och ungdomspsykiatrinBUP

www.bup.nu

Till BUP kan alla som är under 18 år gamla vända sig. Det finns mottagningar över hela landet och där jobbar terapeuter och läkare. De är vana vid att prata med unga tjejer som har det tufft på olika sätt.

Det finns också mottagningar som är specialiserade på olika saker, som ätstörningar, sexuella övergrepp och asylsökande.

Du, någon anhörig, eller en kompis kan ringa till BUP och be om att få en samtalskontakt till dig. Då får du träffa någon som gör en bedömning av vad du kan behöva för slags hjälp. En del pratar med någon ett par gånger, medan andra går i terapi i flera år. BUP har också mottagningar för akuta situationer, där patienterna kan få bo ett tag.

Gå in på BUP:s hemsdia och tryck på fliken mottagningar för att hitta din närmsta BUP-mottagning.

Diskrimineringsombudsmannen – DO

www.do.se

Läs om diskriminering, vilka rättigheter du har och hur du anmäler att du blivit diskriminerad.

Kruton

www.stockholm.se/kruton

Ett stöd- och rådgivningscenter för ungdomar och unga vuxna som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld. Kruton har ett skyddat boende och tar emot personer från hela landet. Du kan välja att vara anonym när du kontaktar Kruton.

Polisen

www.polisen.se

Vänd dig till polisen för att göra en polisanmälan om du har utsatts för något brott. Du kan också läsa om brott, till exempel sådana som begås i hederns namn eller om våld från en partner (www.polisen.se/komtilloss) på polisens hemsida.

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Det finns ungdomsmottagningar i hela landet. Åldersgränsen ser lite olika ut på olika håll men brukar ligga mellan 12-13 och 20-25 år. På ungdomsmottagningen kan du prata om dina tankar, få svar på frågor och göra en gynekologisk undersökning. 
Hitta din närmaste ungdomsmottagning här >

Vårdcentralen/Husläkarmottagningen

www.vardguiden.se

Om du är orolig för din hälsa eller mår psykiskt dåligt kan du alltid gå till din närmaste vådcentral eller husläkarmottagning. Där får du träffa en läkare som undersöker dig och gör en bedömning av vad du behöver för vård. Läkaren kan också skicka dig vidare till olika specialister. Gå in på Vårdguidens hemsida för att hitta rätt ställe.

När det gäller gynekologer behöver du inte gå via din husläkare utan kan vända dig direkt till mottagningen.