En ren tampong

Om mensen inte kommer - PCOS

PCOS är en rubbning i kroppens hormonbalans som gör att det bildas äggblåsor i äggstockarna.

Förkortningen PCOS står för Polycystiskt ovariesyndrom och något som fem till femton procent av alla tjejer och kvinnor har i någon grad. Ändå pratas det ganska lite om det.

Ingen mens?

Kommer din mens väldigt sällan eller får du ingen mens alls? Då kan det hända att du har drabbats av PCOS. Det är ett ärftligt syndrom så om någon i din familj har det är risken extra stor.

När du har ägglossning skapas två centimeter stora äggblåsor i äggstocken, som sedan spricker och skjutsar iväg ägget mot livmodern. Men hos tjejer med PCOS ligger ett pärlband av sådana äggblåsor i kanten av äggstocken, helt i ”onödan”.

Det vanligaste tecknet på att en tjej har PCOS är att hon inte får någon mens eller att den kommer väldigt sällan. Därför har tjejer med PCOS svårt att bli gravida utan medicinsk hjälp.

Vanliga symptom vid PCOS

  • Oregelbunden mens eller ingen mens alls
  • Ingen ägglossning (och därför svårt att få barn)
  • Acne
  • Ökad behåring på kroppen och i ansiktet
  • Tunt hår på huvudet
  • Överviktighet, framför allt runt midjan och höfterna.
  • Ätstörningar
  • Sockersug (egentligen är det ett sug efter kolhydrater)

PCOS kan öka risken för diabetes typ 2 och livmoderhalscancer.

Om du känner igen några av symptomen i listan kan du ha PCOS. Känner du dig orolig bör du kontakta en läkare eller gynekolog. Han eller hon kan göra en ultraljudsundersökning, alltså titta på dina äggstockar med en slags kamera. Dessutom mäts dina hormonnivåer.

Behandling

Många tjejer med PCOS har höga nivåer av olika hormoner, bland annat manliga könshormoner (testosteron). En del kan jämna ut nivåerna genom att äta sunt eller träna regelbundet. För tjejer som inte vill bli gravida fungerar p-piller bra som behandling. De minskar de manliga könshormonerna och ger regelbundna blödningar (mens). Äggstockarna får vila och blödningarna gör att risken för livmoderhalscancer minskar.

Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, verksamhetschef BBS barnmorskemottagningar