Tjej vid dator

Att blogga

En del tjejer tycker att det är svårt att ta plats, synas och höras offline. Ett fantastiskt sätt att göra sin röst hörd är att blogga. På bloggen kan du skriva om allt som känns viktigt för just dig!

Innehåll

Varför blogga?

Ingen kan säga till dig vad du ska tycka är viktigt på din blogg. Det är bara du som bestämmer. På bloggen kan du skrika högt och lacka ur över saker som gör dig förbannad. Du kan brista ut i glädjetjut och länka till andra grymma tjejer som bloggar om saker som gör dig berörd.

Kanske läser du en massa bloggar eller mest följer dina nära vänners? Bloggar används i olika syften. En del känner att de får chansen tala till punkt om saker de brinner för på bloggen. Andra har bloggar där de delar med sig av sina innersta tankar och skriver av sig när världen känns lite mörk.

Och så finns det de som har en blogg för att samla på sig sina allra roligaste klipp och posta listor över världens bästa musik. Kanske känner du att du genom bloggen verkligen kan visa vem du är - eller också så skriver du för att alla andra i din närhet skriver.

Är det feministiskt att blogga?

Det finns en massa sätt att kämpa för tjejers rättigheter och möjligheter. Att blogga är ett av sätten. På nätet har du lika stor chans som alla andra att säga vad du tycker, kräver och vill.

Idag är det fler tjejer som bloggar än som inte gör det. Tänk vilken kraft det finns i det! En armé av röster från tjejer som har en massa grymma saker att dela med sig av!

Tillsammans kan bloggare göra skillnad. Oavsett om det handlar om att bestämma vilket som är vårens läppstift, vilket fotbollslag som borde vinna, vilket youtube-klipp som är roligast eller var det borde bildas en tjejjour.

Bloggare idag är en viktig maktfaktor i samhället, det har politiker och andra makthavare äntligen förstått. Använd din makt för att göra omvärlden uppmärksam på hur det är att vara ung tjej idag! Och glöm inte att du kan synas med ditt inlägg i Tjejjouren.se:s blogg om du vill det.

Folk fattar inte varför jag bloggar!

En del som bloggar känner att vuxna i deras närhet inte förstår varför de lägger tid på det. Kanske är det en förälder eller ett äldre syskon som kritiserar det man skriver eller säger att det inte är bra att dela med sig av sina tankar till för många människor.

Det här känner du bäst själv. De flesta vet att det är många som kan se det som man lägger ut på nätet. Kanske är det just det du vill?

Men som alltid då man delar med sig av privata saker till många är det viktigt att tänka igenom om man vill att alla ska ha möjlighet att se vad man skriver, spara eller sprida vidare det.

Var schysst

Det är också viktigt att tänka på att inte kränka någon annan på sin blogg. Tänk efter innan du skriver om någon annan: skulle vilja att samma information las ut om dig?

Man har sällan rätt att skriva elaka saker om någon annan på sin blogg.

Det är inte heller okej att hitta på saker om andra. Att sprida lögner eller hitta på saker om någon kallas för förtal och är lika olagligt på nätet som i skolan eller på en arbetsplats.

På många bloggportaler finns det anmälningsknappar där du helt anonymt kan anmäla de texter och bilder som du tycker är kränkande. Även om många bloggportaler själva har ett ansvar att se till att texter inte är kränkande är det den som skrivit texterna som kan göra sig skyldig till brott.

Författare: Charlotta Green, projektledare Ses online!
Faktagranskad av: Johnny Lindqvist, expert inom ämnet unga, kommunikation och internet