Laptop

Att vara på nätet

nätet kan du snacka med kompisar, prata med kusinen som inte bor i Sverige eller hitta andra som gillar saker som du trodde bara du gillade. Och du kan bli kär i en person som bor på andra sidan stan, eller andra sidan Atlanten!

Här hittar du info om allt grymt som går att göra på nätet, men också vad du bör tänka på för att inte råka illa ut.

Innehåll

Vad kan jag göra på nätet?

Nätet är jättebra för att hitta information om en massa saker som du undrar över. Som hur vet jag om jag är gravid, om jag fått en könssjukdom eller om jag dricker för mycket alkohol? Det kan vara skönt att vara helt anonym och det är ingen som behöver se om du blir nervös eller inte hittar orden. På nätet kan du ofta ta tid på dig för att uttrycka dig och ställa frågor men om du vill kan du få ett snabbt svar!

Jobbiga grejer på nätet

Det kan vara så att du upptäcker saker på nätet som du inte tycker om. Kanske har du surfat in på sidor och fått se saker som känns obehagliga eller otäcka. Det är ganska vanligt att tjejer blir kontaktade av personer på nätet som inte alls är trevliga. Bara för att det händer på nätet betyder det inte att det är mer okej än om det hänt i andra sammanhang. Samma lagar som gäller offline gäller online! 

Hemlig på nätet?

På internet kan du vara anonym. Du behöver inte berätta vad du heter eller visa hur du ser ut. Det kan vara skönt när du till exempel vill söka svar på en svår fråga eller testa att spela en roll. Men det är viktigt att fundera över vad du berättar om dig själv och för vilka. Ibland är det bra att vara försiktig. I vissa sammanhang kanske du inte vill uppge ditt fulla namn, eller var du bor. I andra situationer kanske det är bra att vänta med att lämna ut telefonnummer innan du känner dig trygg med personen. Eller ses över FaceTime innan du träffar någon utanför nätet. Du har säkert massor av idéer kring hur du kan kolla att någon är den som den säger sig vara.

Vi är alla människor och ibland kan vi råka ut för grejer som inte känns bra, trots att vi tyckt att vi haft koll på läget. Kanske har du träffat någon som du lärt känna på nätet offline, som inte varit schysst? Eller du kanske har lämnat ut lite mer information eller bilder på dig själv än du hade tänkt från början?

Du kan alltid kontakta en tjejjour om du vill prata om något du varit med om, offline eller online.

Lägga upp bilder på nätet

En bild betyder olika saker för olika personer. En bild som är jättesexig för dig kanske inte är det för någon annan och tvärtom. Det kan också vara så att en bild inte betyder något när den ligger på till exempel Instagram. Men så hamnar den på en annan sida och uppfattas då på ett helt annat sätt än vad som var tänkt från början.

Därför kan det vara bra att fråga innan du lägger upp bilder på andra. Speciellt om det är en bild som kan vara känslig för den personen. Bilder kan spridas väldigt fort på nätet och plötsligt har många sett en bild som bara var avsedd för några få. Det finns flera miljarder bilder på nätet och ofta glöms de fort bort.

Men bilder kan vara svåra att ta bort när de väl hamnat på nätet. Därför kan det vara jobbigt om en bilds sprids mot ens vilja, oavsett hur många andra bilder det finns.

De allra flesta laddar upp foton på nätet, på Instagram, Snapchat, Facebook och andra ställen. Man kanske vill visa bilder från en fest, på en kompis nya frisyr eller dagens outfit. Många tycker att det är roligt att få kommentarer på bilder och ibland kanske man anpassar bilderna efter just hur många kommentarer man kan få.

Det är bra att fundera över vilka som kan se bilderna, om de bara är för dina vänner eller om de kan vara öppna för alla att se. Ett tips är att stanna upp och grunna på för vem man lägger upp bilder och i vilket syfte. Då är det lite lättare att känna att man har koll.

Att ses online

De allra flesta ses på fler sätt än att bara träffas. Kanske facetimear du och dina kompisar eller pratar över snapchat. Ibland kan det vara skönt att ses på det sättet innan man träffar någon utanför nätet.

En del använder webbkameran till att ha sex tillsammans med andra eller för att visa sig naken framför någon. Många tycker det kan vara upphetsande och sexigt. Så länge alla är överens om vad som känns bra så är alla typer av sex bra sex. Känn efter vad du vill. Ibland kan det kännas bra först men så ångrar man sig sedan. Kom ihåg att du alltid har rätt att när som helst säga ifrån när något känns dumt.

Författare: Charlotta Green, projektledare Ses online!
Faktagranskad av: Johnny Lindqvist, expert inom ämnet unga, kommunikation och internet