Svampar och prickar

Svampinfektion

Svampinfektion i underlivet är inte farligt, även om det är jobbigt att ha klåda och smärta i och runt slidan.

Svamp är ingen könssjukdom, det är ovanligt att det smittar vid slidsex. Tre av fyra kvinnor drabbas av svampinfektion någon gång i livet.

Vänd dig gärna till någon av landets tjejjourer om du känner att du vill prata om hur det känns att ha en svampinfektion. Vi är inga experter, läkare eller gynekologer, men vi kan lyssna och stötta.

Innehåll

Vad är svampinfektion?

En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp som finns inne i cellerna i huden och slemhinnorna i slidan. Den här svampen finns hos de flesta människor och märks för det mesta inte, var femte kvinna bär på svamp i slidan utan att ha besvär. Men ibland kan den orsaka en infektion. Då börjar det att svida och klia i underlivet.

Ingen vet inte vad det är som gör att jästsvampen hos vissa utvecklas till en infektion, men man tror att det är lättare att få svamp om man precis har fått en antibiotikabehandling.

Forskare tror nämligen att en tillfällig störning i immunförsvaret göra att en svampinfektion bryter ut. Det som händer då är att svampen förökar sig snabbare inne i cellerna och gör att man får en inflammation. Den orsakar en kraftig irritation i slemhinnan, som blir röd och svullen.

Hur vet jag att jag har fått en svampinfektion?

Som tjej märker man oftast att man har svamp genom att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Blygdläpparna kan också bli röda och svullna. Flytningarna kan bli vita, torra och gryniga och se ut ungefär som torkad filmjölk eller yoghurt, men ibland är de tunna och vissa gånger har man ingen flytning alls när man har svamp.

Behandling

Om du har haft svamp tidigare och känner igen symtomen kan du behandla dig själv med receptfria medel som finns på apoteket. Man kan välja mellan en salva eller vagitorier, det vill säga en sorts piller som förs upp i slidan. Men man ska inte behandla sig själv mer än två gånger på ett halvår eftersom svampen då kan bli immun, vilket gör att medlen inte längre har någon effekt mot svampen. Det finns också studier som visar att salvorna kan leda till satt det svider när man har sex, (vestibulit) så var försiktig. Det kan svida vid slidsex när man har svampinfektion och då är det bäst att låta bli.

Är det första gången du tror att du har svamp är det bäst att kontakta ungdomsmottagningen eller någon gynekolog eller barnmorska, till exempel på vårdcentralen.

Har du behandlat dig med de svampmedel som finns på apoteket två gånger men fortfarande inte blir av med svampinfektionen, bör du söka vård.

Det finns andra tillstånd med återkommande klåda som kräver annan behandling, till exempel eksem som inte beror på svamp. Om du är osäker på om det verkligen är svamp du har är det extra viktigt att du söker vård. För det är inte bra att behandla klådan för svampinfektion om det inte är svampinfektion.

Om du inte har jättebesvär med klådan kan du vänta ut den ett par dagar, den kan nämligen gå över av sig själv. Det kan hjälpa att gå i lite luftiga kläder och att inte tvätta sig med vanlig tvål.

Vad ökar risken för svampinfektion?

Även om grundorsaken är okänd finns det saker som anses öka risken för svampinfektioner:

  • En antibiotikabehandling mot en infektion i kroppen dödar även de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till att en svampinfektion blossar upp.
  • Hormonbalansen i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i slidan. Därför är det vanligt att man får en svampinfektion under graviditeten eller att en svampinfektion lättare blossar upp strax före mensen.
  • Små sår och skavningar i slidan och på blygdläpparna minskar slemhinnornas motståndskraft och svampen får lättare fäste. Små sår kan uppstå om man till exempel har sex ofta eller haft sex när man inte har varit riktigt våt, om man ridit eller cyklat mycket.
  • Det kan vara ärftligt att ha lätt att få svampinfektioner.

Det är inte bevisat att p-piller eller spiral ökar risken för svampinfektion. Men om du ofta, mer än fyra gånger om året, drabbas av svampinfektioner kan det vara bra att diskutera frågan om preventivmedel med den som skrivit ut det.

Smittar svampinfektionen?

Det är väldigt ovanligt att svamp smittar. Någon enstaka gång kan en kille smittas efter sex med en tjej som har en svampinfektion. Det märks genom att huden längst ut på penishuvudet blir röd, torr och lite fnasig. Infektionen går ofta över av sig själv eftersom miljön på en penis inte alls är lika bra för svampen som tjejens slida. Det är först och främst tjejen som behöver behandling för att bli av med svampinfektionen. Killen kan ta lite av svampsalvan om tjejen fortsätter få svampinfektion.

Underlivssvamp smittar sällan mellan två tjejer som har sex och det smittar inte heller vid oralsex eller toalettbesök.

Hur undviker jag svampinfektioner?

Eftersom det inte finns tillräckligt med kunskap om vad som orsakar svampinfektion så går det inte att säga: ”ät inte det”, ”gör inte så”...

Ett bra tips är att inte tvätta sig med tvål i underlivet, utan istället använda barnolja eller olivolja. Det finns bra underlivstvål och olja på Apoteket om du känner att du ändå vill tvätta dig med tvål.

Det handla om att inte störa balansen i slidan.

Myter om svamp i underlivet

Det finns många idéer om vad som orsakar svamp i underlivet och vilka behandlingsmetoder som är bäst. Många tidningar kommer med råd, hälsokostbutiker har egna mediciner och bekanta tipsar om sina kurer.

Det här är några vanliga myter:

  • För mycket socker kan ge svampinfektion.
  • Att man kan behandla svamp i underlivet genom att smörja in slidan med yoghurt eller surgörande medel, eller att man borde använda tamponger som preparerats med mjölksyrabakterier.

Ingen har forskat och verkligen visat att detta är sant.

Författare: Camilla Andersson, Tjejjouren Engla i Ängelholm
Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS barnmorskemottagningar