En korridor med personer

Vardagsrädsla

Du vet den där oron i magen? Rädslan för att gå hem när det är mörkt, åka buss eller kanske för att gå till skolan en vanlig tisdag.

Den där skräcken som har blivit en del av din vardag. Det är den tjejjourerna brukar kalla för vardagsrädsla.

Innehåll

Vad är vardagsrädsla?

Vardagsrädsla är en rädsla många upplever varje dag och tvingas vänja sig vid och anpassa sig till.

Det kan handla om att inte våga gå på fest – för att det kommer så mycket folk som kan bli fulla och göra saker som de inte skulle göra om de var nyktra. Eller att inte våga gå ut vid vissa tidpunkter på dygnet. Eller kanske välja att gå en omväg istället för att gena genom den där mörka parken som egentligen gör vägen hem 20 minuter kortare. Eller att be en kompis komma och hämta en för att man inte vågar går hem själv.

Den där obehagskänslan som får en att ta en omväg, låtsas ringa med mobilen, eller till och med stanna hemma om kvällarna. Den är allvarlig. Och den begränsar många unga tjejers liv, ofta utan att de tänker på det.

Det är nämligen främst tjejer som är vardagsrädda. Det är klart att killar också är skraja ibland. Men den vardagsrädsla vi pratar om är vanligast bland tjejer och människor som sticker ut från massan på olika sätt. Det kan ju räcka med att ha kort hår, färgglada kläder eller att bli kär i andra tjejer.

Vad beror vardagsrädslan på?

Artiklar, tv-inslag och radioprogram om läskiga händelser gör oss lätt rädda och kan få oss att känna oss som offer. Mycket av vardagsrädslan kan faktiskt bero på att vi ständigt matas av att det finns så mycket hemskheter ”där ute”.

Men rädslan kan också komma om man någon gång blivit utsatt. Tyvärr är det vanligt att tjejer som utsätts för våld, kränkningar eller annat som är obehagligt, skuldbeläggs av omgivningen. Som om det var den som drabbades som gjorde något fel och inte förövaren. Får man sådana signaler är det såklart lätt att känna sig rädd för att utsättas för något igen. Och bli misstrodd, igen.

En del av vardagsrädslan kan bero på att vi vet att tjejer ofta utsätts för våld och övergrepp - och att risken är ganska stor att vi inte bli trodda av omgivningen, polis och domstolar om det händer något.

Tyvärr får tjejer tidigt lära sig att de ska vara rädda, vilket gör att det blir en naturlig del av vardagen.

Det är dags att börja ta itu med den här vardagsrädslan. Vi tjejer har helt enkelt lärt oss att vara rädda - men inte hur vi kan försvara oss.

Hur ska vi göra för att bli mindre vardagsrädda?

Tillsammans kan tjejer stärka varandra. Bland annat genom grupper där tjejer kan snacka med varandra och genom feministiskt självförsvar. Både tjejgrupper och självförsvar finns på många av landets tjejjourer. Kolla gärna vad de har för sig på tjejjouren som ligger närmast just dig. Ta reda på vad du har för rätt att försvara dig om någon angriper dig. Testa att slå och sparka en kudde allt du orkar, inse att du är stark!

Men samhället och politikerna måste ju också se att det är ett problem att tjejer är rädda och inte vågar röra sig ute. Är du rädd? Skicka en insändare till din lokaltidning eller berätta för politikerna i din kommun hur du känner.

Din rädsla är hela samhällets problem!

Författare: Camilla Andersson, tjejjouren Engla i Ängelholm