Gynstol

Gynekologisk undersökning

En gynekologisk undersökning (eller gynundersökning som det också kallas) är helt enkelt en undersökning av hälsan i och runt fittan. Undersökningen är viktig att göra till exempel i samband med att du provar ut preventivmedel (men det är inget tvång!) eller när du misstänker någon sjukdom.

Alla som jobbar inom sjukvården, även personalen på ungdomsmottagningen, har tystnadsplikt. Bara om det visar sig finnas stora risker för ditt liv och din hälsa, kommer de att kontakta din vårdnadshavare.

Innehåll

Hur går en gynundersökning till?

Undersökningen börjar med ett samtal med en barnmorska i ett enskilt rum. Du får berätta hur du mår, varför du är där och om du vill ha hjälp med något särskilt. Vid själva undersökningen får du börja med att klä av dig kläderna på underkroppen. Sedan får du lägga dig i en gynekologstol som har upphöjda stöd för benen.

Barnmorskan sitter på en pall mellan dina ben och använder en lampa för att kunna se ordentligt. Först tittar och känner barnmorskan om det finns några förändringar kring blygdläpparna, urinrörsöppningen, slidöppningen och ändtarmen.

Sedan undersöks slidan och livmodertappen med hjälp av instrument som är anpassade just för gynekologiska undersökningar. De brukar vara gjorda av plast eller metall. Det kan kännas lite ovant och kallt när instrumenten glider in men det brukar inte göra ont. Barnmorskan använder glidmedel för att inget ska strama eller svida. I samband med undersökningen kan ett cellprov eller klamydiatest tas om det behövs. När barnmorskan tar prover brukar hon eller han använda en liten bomullspinne.

För att kunna känna på livmodern, äggstockarna och andra delar av underlivet känner barnmorskan efter uppe i slidan med två fingrar samtidigt som den andra handen håller emot och känner utanpå den nedre delen av magen. Barnmorskorna använder alltid tunna handskar under undersökningen. Du kan göra en gynundersökning även om du har mens. Undersökningen brukar ta ungefär tio minuter.

När ska man göra en gynundersökning?

De flesta tjejer gör sin första gynundersökning någon gång i tonåren i samband med att de skaffar ett preventivmedel. Kontakta ungdomsmottagningen om du tror att du behöver göra en gynekologisk undersökning. Tveka inte att söka vård om du har besvär eller symptom som du inte känner igen. Till exempel om det kliar, svider, gör ont eller om flytningarna blir annorlunda. Det spelar inte någon roll om du har haft sex eller inte när du gör din första gynundersökning. Slidkransen (eller mödomshinnan som den också kallas) påverkas inte heller av gynundersökningen.

Hur känns det?

Första gången kan det kännas lite ovant men undersökningen gör inte ont. Säg till barnmorskan innan om du känner dig orolig och tänk på att du kan avbryta undersökningen när du vill. Glöm inte att barnmorskan är van vid att undersöka tjejer!

Var gör jag en gynundersökning?

Det går att göra en gynundersökning på ungdomsmottagningen, men också på vårdcentralen och på olika privata gynekologmottagningar. Det är gratis att göra undersökningen på ungdomsmottagningen och på andra ställen kostar det som ett vanligt läkarbesök.

Orolig för att ha smittats av någon könssjukdom? Sök genast vård, så att du blir undersökt. Var tydlig med din oro så att barnmorskan tar alla de prover som behövs. Provtagning av könssjukdomar ingår oftast inte i en vanlig gynekologisk hälsokontroll.

Författare: Dalarnas tjejjourer

Faktagranskad av: Madeleine Kilsbeck, BBS Barnmorskemottagningar