Tjej med hår under armarna

Puberteten

I puberteten utvecklas vi från att vara barn till att bli vuxna. Här kan du läsa mer om vad som händer när du hamnar i puberteten.

Innehåll

Hur börjar puberteten?

De flesta tjejer kommer in i puberteten när de är omkring 10-14 år gamla, alltså ett par år innan de jämnåriga killarna. Vissa kan komma in i den lite tidigare, andra senare. När vi kommer in i puberteten är till stor del ärftligt. Om någon av dina föräldrar kommit tidigt in i puberteten är det sannolikt att du också gör det. Hela puberteten brukar ta omkring 5-6 år.

Tecken på att du hamnat i puberteten

  • Ökad armsvett
  • Brösten börjar växa (knölar i brösten)
  • Hårväxt på och runt fittan
  • Akne (finnar)
  • Humörsvängningar och attitydförändringar
  • Flytningar
  • Mens
  • Sexlust

Det börjar oftast med att du växer snabbt. Många känner sig klumpiga i början av puberteten eftersom alla delar av kroppen växer i olika takt. Händerna och fötterna brukar växa snabbt i början.

Många tycker att puberteten är jobbig och förvirrande. Andra tycker att det är spännande och roligt när kroppen förändras. Eftersom vi tjejer utvecklas i olika takt kan vissa ha utvecklats mycket när andra precis har hamnat i puberteten. Det kanske känns jobbigt att prata med sina föräldrar eller någon annan vuxen om hur det känns och vad som händer i kroppen, men även de ju har en gång gått igenom detta.

En del tjejer längtar efter att få bröst och mens, medan andra tycker det känns jobbigt. Men det är ju som sagt ingenting vi kan styra över, eftersom kroppen gör förändringarna av sig själv. Försök att se puberteten som en spännande tid. Aldrig kommer din kropp att utvecklas så mycket och så snabbt som under de här åren!

Om puberteten kommer väldigt tidigt eller väldigt sent kan det vara bra att ta kontakt med en läkare. Det går nämligen att både fördröja och kicka igång puberteten.

Sexlust

Många har onanerat och känt kåthet redan innan puberteten. För de flesta ökar sexlusten under puberteten, många börjar fantisera och tänka mer på sex och onanera oftare.

Hårväxt och rakning

I samband med puberteten får du mer hår på kroppen. Håret som redan finns på kroppen blir också kraftigare.

En del blir glada över hårväxten och gillar känslan av att bli mer vuxen, medan andra inte alls gillar det och tycker att det är genant med hår. Många tror kanske att det är onaturligt med hår på kroppen eftersom tjejer i tidningar, på TV, internet eller i filmer oftast inte verkar ha det. Även de har såklart hår på kroppen, fast de har tagit bort det.

Hårväxten är bra och håller dig både fräsch och varm. Håret skyddar huden och slemhinnorna från smuts, bakterier, värme och kyla.

Men om du vill kan du ta bort håret genom att raka med hyvel, vaxa eller använda hårborttagningskräm. På flera ställen kan huden vara känslig, under armarna och runt fittan till exempel. Var därför försiktig när du provar dig fram med olika hårborttagnings-metoder.

Och ta bara bort håret för att du själv vill såklart!

Rakning kan leda till att du får små röda prickar, småsår, klåda och hårsäcksinflammation.

Hårsäcksinflammation kan se ut som finnar. Om du ska raka dig är det bra att använda en ren och vass hyvel, gärna raklödder eller raktvål. Raka gärna medhårs eftersom det är snällare mot huden än att raka mothårs. När man rakar sig ökar risken för hudsvamp. Därför är det bra att skydda huden genom att smörja in den efter rakningen.

Akne (finnar)

Finnar, eller akne som det egentligen heter, är vanligt bland tjejer i puberteten. Testosteronet ökar i kroppen och ofta gör det att talgkörtlarna som sitter under huden bildar mer fett. Samtidigt ökar en speciell bakterie som lever av talg.

När bakterien bryter ner fettet skapas fettsyror som irriterar huden. De två sakerna tillsammans gör att talgkörtelns öppning lättare täpps igen och en pormask bildas. Under pormasken kan du få en inflammation, alltså en finne. Finnar kan vara både stora, röda och svullna och se ut som små ytliga blåsor. Men hur de än ser ut är det bäst att låta bli att klämma, eftersom det bara blir värre då.

Du kan få finnar var som helst på kroppen, men vanligast är det att man får dem i ansiktet, på ryggen och på bröstet. Det beror på att man har flest talgkörtlar där. Det är vanligt att tjejer får finnar dagarna innan och under mensen.

Finnarna har ingenting med dålig hygien att göra. Men tvätta gärna de utsatta hudpartierna på morgonen och kvällen med en mild tvål eller rengöringskräm. Undvik feta salvor och krämer eftersom de täpper till porerna. På apoteket finns flera produkter som hjälper mot finnar.

Bröst

Allas bröst ser olika ut, vissa har små medan andra har stora. De har olika form, är runda eller spetsiga och hos många är det ena större än det andra. Tjejers bröst består till största delen av fett och bindväv. Bland unga tjejer är det vanligt att bröstvårtorna är platta och indragna. De är känsliga för kyla och beröring och om de stimuleras kan de bli större. En del har hår runt bröstvårtorna, andra får ljusa streck i bröstens hud när de växer. Strecken försvinner efter ett tag.

Att brösten börjar växa är något av det första som händer när man kommer in i puberteten. Under bröstvårtorna kan det sitta små hårda knölar. Det är körtlarna i brösten som utvecklas. När brösten växer kan de både ömma och klia, en del tycker att det gör ont. Hur stora brösten blir är svårt att förutspå. Till viss del beror det på vilka anlag du har ärvt. Många tjejer får bröst som liknar deras mammors.

Flytningar

I samband med puberteten brukar tjejer få flytningar. Det är en slemmig, vitaktig vätska som kommer från slidan. Flytningar är ett sätt för kroppen att hålla slidan ren. Flytningarna ska lukta lite surt och friskt. 

En del tvättar fittan ofta och noggrant för att bli av med lukt. Men det kan faktiskt bli tvärtom. När den naturliga balansen i fittan rubbas kan nämligen flytningen börja lukta illa. Om du tycker att det känns blött i trosan av flytningarna och störs av det, finns det trosskydd att köpa och lägga i trosan.

Mens

Oftast börjar puberteten ungefär två år innan man får sin första mens. Första mensen kan komma som en överraskning. Plötsligt är det blod i trosan. Den kan också komma efter en att du haft flytningar i några månader.

En del tycker att det känns jobbigt, kanske har ingen av kompisarna fått mens ännu och det är svårt att veta vilket mensskydd man ska använda. Andra längtar till sin första mens. Det kan kännas som att ”alla andra” fått mens och när man väl får den själv är det en lättnad.

Mensen kommer vid olika åldrar för olika personer. De flesta får sin mens i 12-13-årsåldern medan andra får den så tidigt som vid 9-10 års ålder. En del får inte sin första mens förrän de är 16-17 år gamla.

Hur mycket man blöder och hur många dagar mensen pågår kan vara olika. Det är egentligen inte så mycket blod som kommer eftersom det blandas ut med kroppsvätskor. Bindor (tunna blöjor som läggs i trosan) och tamponger (en ”propp” som du för upp i slidan och som suger åt sig mensblodet) går att köpa i vilken affär som helst. Nu för tiden finns det också menskoppar. Det är helt enkelt en kopp som du för upp i slidan och som fångar upp blodet. Prova dig fram!

I början kan mensen vara väldigt oregelbunden. Men det brukar rätta till sig efter ett tag. Till sist får de flesta en jämn menscykel. För det flesta är cykeln 21–35 dagar lång. Det betyder att det går så många dagar mellan de första dagarna på mensen.

Om du blir gravid försvinner oftast mensen. Men mensen kan även försvinna av andra anledningar till exempel vid stora miljöombyten, stress, om du mår dåligt, tränar hårt, bantar, har ätstörningar eller någon annan sjukdom.

Är mensen väldigt oregelbunden kan det vara bra att kontakta exempelvis en ungdomsmottagning och göra en undersökning.

En del har väldigt ont när de har mens. Det är bra att röra sig då, även fast smärtan gör att det tar emot. Ett annat tips är att hålla det värkande området varmt genom att ligga i ett varmt bad eller använda en värmedyna. Är smärtan helt outhärdlig bör du vända dig till en läkare. Det finns flera smärtstillande läkemedel som hjälper.

Besvär innan mensen - PMS

Ungefär en vecka innan mensen och fram tills att den kommer ökar mängden vätska i kroppen. Därför får många svullna och ömma bröst och känner sig svullna i kroppen. Det kallas för premenstruellt syndrom (PMS) och har med hormonbalansen att göra.

Många känner sig arga, lättirriterade, eller ledsna precis innan de ska får mens. Man kan även få ont i huvudet, bli mer sötsugen och få finnar. PMS-besvären går att lindra genom att röra på sig eller göra avslappningsövningar, sova ordentligt och försöka ta det extra lugnt och inte stressa under dagarna innan mensen.

Om du mår riktigt dåligt, kontakta vårdcentralen. En del tjejer blir så deppiga innan mensen att de kan behöva medicinsk hjälp.

Tips!

umo.se finns en massa bra information om puberteten.

Författare: Anna Johansson, Kalix tjejjour
Faktagranskad av: Klara Abrahamsson, sexualupplysare