Trosor med fläck i grenen

Bakteriell vaginos – om flytningarna luktar illa

Har dina flytningar börjat lukta illa? Känner du en doft som liknar rutten fisk från fittan? Då kan det hända att du fått bakteriell vaginos.

Innehåll

Vad är Bakteriell vaginos?

Det kanske låter som en avancerad sjukdom. Men egentligen är Bakteriell vaginos bara en rubbning av balansen i slidan. I slidan finns nämligen både en massa goda, sura mjölksyrebakterier – och några mindre bra bakterier som inte är så sura.

När balansen mellan bakterierna rubbas blir flytningarna mindre sura, de dåliga bakterierna får fäste och gör att det luktar illa. Även friska flytningar kan lukta, men en frisk flytning luktar surt och friskt.

Illalukten kan bli extra jobbig när du har mens eller har haft slidsex med en kille eftersom blod och sperma inte är surt och därför kan göra klimatet i slidan sämre.

Bakteriell vaginos kan också förändra flytningarna så att de blir mer gråvita. I riktigt elaka fall kan det både svida och klia i slidan.

En del förväxlar Bakteriell vaginos med svampinfektion. Det är viktigt att inte använda läkemedel mot svamp i onödan så kolla med en läkare om du är osäker!

Hur behandlar man Bakteriell vaginos?

Oftast brukar det gå över av sig själv när slidan får lugna ner sig och skölja ut de dåliga bakterierna med friska flytningar.

Är det riktigt illa kan läkare skriva ut en typ av antibiotika som du får föra upp i slidan. Antingen som kräm eller slidpiller. Det finns också piller som går att svälja.

Det kan vara bra att ringa sjukvårdsupplysningen eller din vårdcentral om du undrar över illalukt från slidan. De kan svara på om det är dags att göra en undersökning eller inte. Läkaren tar i så fall ett litet test från flytningen i din slida och tittar på det för att avgöra om det är Bakteriell vaginos eller inte.

På apoteket finns några olika piller som du kan köpa utan recept. De innehåller mjölksyrebakterier men många tycker tyvärr inte att de hjälper så bra.

Det jobbiga med Bakteriell vaginos är att den ofta kommer tillbaka när man väl fått den en gång. Den kan helt enkelt vara svår att bli av med.

Hur undviker jag Bakteriell vaginos?

Det finns inte så mycket att göra. Men du kan försöka att påverka balansen i slidan så lite som möjligt. Testa dig fram.

Blir det bättre om du låter bli att använda trosskydd? Om du sover utan trosor? Eller om du struntar i den där tvålen och tvättar fittan med vatten och babyolja?

Det finns studier som visar att balansen kan påverkas om man har slidsex ofta. Därför kan det vara en bra idé att undvika slidsex i några dagar för att se om det förändrar lukten. Bara tills balansen är stabil igen.

Hur vanligt är det med Bakteriell vaginos?

Mellan var femte och var tionde kvinna som har mens får det. Bakteriell vaginos är extra vanligt bland tjejer som är gravida.

Är det farligt?

Nej, inte alls!

Men det kan vara bra att kolla upp problemet hos en läkare, gynekolog eller på en ungdomsmottagning, om du misstänker att du också har klamydia. Bakteriell vaginos gör nämligen att slidan blir svagare för infektioner. I värsta fall kan klamydian få fäste lättare och orsaka äggledarinflammation.