Hur en kuk ser ut utanpå

Kukkunskap

Kort och tjock, lång och smal, krokig, vit, brun, rosa. Kuk, dolme, snopp. Petter-niklas, balle, penis. Kuken har många namn och olika utseenden. Alla kukar ser olika ut och det finns ingen mall över hur en "vanlig" kuk ser ut. Men oftast har den ett skaft, ollon och en tillhörande pung.

Innehåll

Pungen

Pungen ser ut ungefär som en påse och hänger under kuken. I pungen finns testiklarna, som också kallas pungkulor, bitestiklarna och sädesledarna. I pungen bildas och lagras spermier och där produceras könshormonet testosteron.

Pungen kan växla mellan att vara hängande och att dra ihop sig. Om pungen befinner sig i värme, till exempel under ett varmt täcke, blir pungen större. Men om den vistas ute en vinternatt krymper den ihop. Den fungerar på det sättet för att skydda testiklarna och spermierna mot kyla och värme.

Ollonet

Toppen på snoppen kallas för ollon och mitt på det sitter urinhålet där sperma och kiss kan komma ut. I ollonet samlas många nervändar, vilket gör att känseln är stark där.

Runt ollonet sitter förhuden som är en huva som går att dra ner. En del är omskurna och då är förhuden borttagen. Det beror på att man inom vissa kulturer och religioner, som till exempel judendom och islam, tar bort den delen. På baksidan av förhuden sitter en sträng som kan vara för kort på en del. De kan bli omskurna av den anledningen.

Det finns hår runt kuken och på pungen. Hur mycket hår varierar från person till person. Vissa väljer att raka sig, andra trimmar och en del låter håret vara.

Sperma

När någon med kuk får orgasm kan den få utlösning, och då kommer sperma ut som är vit eller genomskinlig. Sperman kommer ut ur samma hål som urinen, på toppen av ollonet. Hur mycket som kommer ut beror bland annat på när den förra utlösningen var. En utlösning brukar vara ungefär lika mycket som en tesked.

Ett vanligt sätt att onanera brukar vara att dra förhuden fram och tillbaka. Då stimuleras bland annat ollonet som är den känsligaste delen på kroppen för någon med kuk. Efter utlösning blir kuken slapp och det kan ta ett tag innan den kan bli hård igen. Hur lång tid det tar varierar från person till person.

Stånd

När någon med fitta blir kåta börjar blodet rusa runt i kroppen och klitoris sväller och styvnar. Något liknande händer för de som har kuk. Svällkropparna i kuken fylls av blodet och den blir hård och ställer sig upp. Det kallas för stånd.

Ibland kommer inte kuken och dess ägare överens och kuken kan bli hård i situationer som inte går att styra över. Till exempel på bussen eller i ett omklädningsrum. När någon med kuk har sovit kan den vakna upp och ha stånd. Det beror oftast inte på drömmar om sex utan på att den befunnit sig i en djup sömn precis innan den vaknat.

Och tvärtom kan kuken vara mjuk och hänga rakt ner trots att resten av kroppen är upphetsad. Det är inget konstigt och beror oftast på nervositet, stress eller anspänning.  

Längden på en kuk varierar, precis som kroppslängden. Gemensamt är att de blir både längre och tjockare vid stånd.

Sex med kuk

Om du och någon med kuk vill ha sex med varandra kan det hända att kuken strejkar. Ibland blir kukar nervösa när de befinner sig nära någon de tycker om och vill göra ett gott intryck på. När den känner sig stressad och pressad kan den ligga helt slak även fast ägaren jättegärna vill ha sex. Andra saker som kan göra att någon inte får stånd trots att den är upphetsad är medicin, rökning och alkohol. Om nån är alkoholpåverkad kan den också ha svårt att få stånd.

Om du eller någon du är med tycker att det är jobbigt att inte få stånd kan det hjälpa att prata om det, och om att det inte är ovanligt. Och så finns det ju massa saker som ni kan göra även utan stånd, om ni båda vill det. Som att hångla, smeka varandra och ha munsex till exempel. Om det är en kille du är med kan det vara bra att veta att många killar kan känna en press på sig att alltid vilja ha sex. Det är viktigt att ni bara gör det som ni båda vill.

Om du bestämmer dig för att ha det skönt med en kuk, kom ihåg att det ska kännas bra hela tiden. Om du inte vill göra något med en kuk ska du inte göra det heller. Det ska kännas bra inuti dig när du gör det.

Om du har sex med någon som har kuk och känner att du vill göra saker med kuken men är osäker på hur du ska göra, så testa dig fram och fråga vad den du är med gillar. Alla är olika och ingen vet så bra som kukens ägare vad just den tycker om. Berätta gärna också vad du tycker om när det kommer till dig och din kropp.

Vi tjejer är ju också olika. En del tycker om att ge oralsex, det vill säga att föra in kuken i munnen och med hjälp av tunga och läppar göra det skönt. En del som har fitta tycker att det är skönt att föra kuken långt in i slidan, en del njuter av att känna den röra sig precis innanför slidmynningen och andra vill ha den mitt emellan. Det beror också på hur kuken är formad, om den är bred eller smal, har ett stort ollon eller tjock rot. Så länge ni båda är med på det, kan du experimentera fritt med hur och var du vill ha den.

Författare: Therese Isaksson, Tjejjouren Meja i Eskilstuna.
Faktagranskad av: Klara Abrahamsson, sexualupplysare
.