Tjej som onanerar framför dator

Onani - allt om att onanera

Onani innebär att du stimulerar, smeker och har sex med dig själv. Här kan du läsa allt om hur, var och varför tjejer onanerar!

Onani brukar vara den allra första kontakten tjejer har med sex, kåthet och njutning. Många har onanerat ända sedan de var barn och fortsätter att göra det under resten av livet, oavsett om de har andra sexpartners eller inte.

Innehåll

Vad händer i kroppen?

När du tänker på något som gör dig upphetsad, rör vid dig själv på ett sätt som känns skönt, känner en doft som du blir kåt av eller ser en sexig bild – tar hjärnan emot intrycken och skickar ut impulser till olika delar av kroppen. Fittan reagerar, du kanske blir våt och klitoris styvnar. Detta kan hända oavsett om du är ensam eller med någon annan.

Tjejer är speciellt känsliga i fingrarna, runt fittan, anus och bröstvårtorna. Och när vi blir kåta svullnar både klitoris och blygdläpparna och blir ännu känsligare! Du kan bli svullen och våt på en sekund eller också tar det en stund. Det är olika för olika tjejer och i olika situationer.

Hur?

Många hittar ett sätt att onanera som känns bra och sen fortsätter de att göra på samma sätt varje gång de onanerar. Det finns lika många onanisätt som det finns tjejer. Det går ju att både massera, knåda, gnugga, trycka, rulla, smiska eller krama olika delar av sin kropp.

Det finns de som använder en kudde, andra tycker att det är skönt att ha kläder på sig när de onanerar medan en del vill vara helt nakna och bara använda sina händer. Det känns också olika beroende på om du gnider eller gnuggar, trycker hårt eller mjukt, snabbt eller långsamt.

Känslan varierar beroende på hur upphetsad du är, trycket från dina fingrar, hastigheten, rörelsens riktning och mjukheten i det du smeker dig med. En lätt beröring med hela handen kan kännas skön i ena stunden medan ett intensivt tryck från ett enda finger är skönare i nästa.

Vissa tycker att onani blir torrt utan glidmedel eller också använder de sin egen saliv för att det ska kännas lite fuktigare. Det går också bra att använda både glidmedel, vaselin, hudkräm, olivolja och oparfymerad babyolja. Här hittar du några konkreta onanitips.

Klitoris

En del tror att klitoris är ganska liten, men den är faktiskt nästan en decimeter lång! Den lilla knopp som sticker ut lite utanför kroppen kallas för klitoris ollon. Under ollon finns ett skaft och och sedan fortsätter klitoris i två ben. De sträcker sig under blygdläpparna ända bak till anus.

Ett sätt att onanera är att föra klitorishuvan upp och ner över klitoris ollon. Ollonet är väldigt känsligt och därför kan det vara skönare att ha de inre blygdläpparna emellan och gnugga dem mot klitoris.

Det går också att stimulera klitoris genom att lägga handen mot de yttre blygdläpparna och massera genom dem. Föra dem upp och ner eller gnugga dem från sida till sida. Eftersom klitoris är så lång går det att komma åt den på en massa olika sätt! Pröva dig fram.

Musklerna i bäckenbotten

Det kan kännas skönt att omväxlande spänna musklerna runt och innanför fittan och omväxlande slappna av. Prova att spänna dem genom att klämma ihop skinkorna eller trycka benen mot varandra. Genom att knipa med musklerna på det sättet, stimulerar du också klitoris, inifrån!

Många tycker att det är skönt att spänna musklerna samtidigt som de smeker sig själva på andra sätt. Genom att träna upp musklerna kan du göra det lättare att få orgasm både vid onani och med en partner. Och dessutom göra att orgasmen känns mer intensiv!

Anus

En del tycker att det är skönt att stimulera mellangården, alltså det hårlösa området mellan slidan och anus. Andra för in ett finger i anus och stimulerar ringmuskeln genom att låta den knipa runt fingret. Glidmedel gör det lättare att föra in fingrar eller andra föremål i anus. 

G-punkten

Några centimeter in i slidan, på framsidan, finns det område som brukar kallas för g-punkten. För vissa tjejer känns det området lite skrovligt när de tar på det med fingret. När g-punkten stimuleras blir den hårdare och lättare att känna.

G-punkten behöver ett hårdare tryck eller mer intensiv massage. En del använder fingrarna medan andra använder speciella dildos för att komma åt punkten. När g-punkten stimuleras kan det kännas som att du blir lite kissnödig. Det beror på att området ligger precis vid urinblåsan. Men känslan av kissnödighet brukar försvinna efter en stunds onani.

Bröstvårtorna

Brösten är också känsliga hos de flesta. Därför kan det vara skönt att smeka, massera, krama eller nypa lätt i bröstvårtorna. En del tycker om att sätta klämmor på bröstvårtorna eftersom det kan ge en typ av upphetsande smärta som är skön både vid onani och sex med en partner.

Sexleksaker

Det finns flera olika sexleksaker att använda vid onani. Massagestavar till exempel, kan föras in i både slidan eller anus. Andra tycker att det är skönt att låta vibrationerna från en massagestav stimulera klitoris, blygdläpparna eller bröstvårtorna. Hastigheterna går ofta att höja och sänka. Många tjejer som har en funktionsnedsättning använder sexleksaker som massagestavar, kulor eller bröstklämmor för att komma åt att onanera eller ha sex med en partner.

Andra saker

Det finns mycket som är skönt att onanera med. Vissa tycker om att onanera i duschen eller när de badar. Duschen går ju att ställa in i olika temperaturer och med olika hårt tryck på vattenstrålarna. Genom att rikta dem mot fittan eller anus går det att pröva sig fram till vad som känns skönt. Det kan också vara upphetsande att tvåla in kroppen och onanera med det lena löddret.

Många har också vibrerande eltandborstar, mjuka kuddar, hårda stolar och mjuka kanter hemma som är sköna att gnida sig mot vid onani. En del tycker till exempel om att sätta en kudde mellan låren och jucka mot den. Så länge inte föremålen är vassa, smutsiga eller så stora att de fastnar – är allt okej. 

En del gillar att onanera i kläder som sitter antingen löst eller väldigt tajt och kanske tittar på sig själva i spegeln medan de gör det. Andra läser upphetsande texter, tittar på en film eller bild, känner vissa dofter eller lyssnar på musik som gör dem kåta när de onanerar. Det finns de som andas på olika sätt, håller andan en stund eller andas snabbt för att det känns bra. Smörj in dig med hudkräm eller grädde, smaka på lite sekret från slidan, experimentera med kalla isbitar och varma såser eller använd morötter eller gurkor från kylskåpet. Onani går att göra på tusen olika sätt!

Med hjälp av kondom och glidmedel går det att använda det mesta. Var bara försiktig med att använda fett, som olja, tillsammans med kondomen. Det kan nämligen få gummit att spricka. Om du för in något i anus bör du också byta kondom innan du för in samma föremål i slidan.

Ställningar

Pröva dig fram. Ligg på ryggen, magen eller sidan, stå eller sitt, håll benen tätt ihop eller brett isär, stå på huk eller knä. Många hittar en ställning som känns bra och håller fast vid den. Det kan också vara spännande att byta platser; sängen mot soffan, stolen eller mattan. Eller varför inte en skyddad onaniplats utomhus?

Orgasm/klimax

Alla får inte orgasm när de onanerar, men för många är det ett mål med onanin. Orgasmen kan också kännas olika mycket från gång till gång. Det också kan ta olika lång tid att få orgasm. Ibland försvinner kåtheten eller så finns det inte tid till mer onani och orgasmen får utebli. En del ”bygger upp” orgasmen genom att låta onanin dra ut på tiden. De stimulerar sig själva och slutar precis innan de kommer. Andra fantiserar i timmar innan de sätter igång.  

Är onani pinsamt?

Tyvärr är onani väldigt tabu och pinsamt att prata om för många och en del får höra att de gjort fel som barn när de pillat och smekt sig själva. Men sanningen är att de flesta barn onanerar och det är viktigt att låta dem göra det i fred. Det är ju ett sätt att lära känna sin kropp. Ingen kan se på dig att du har onanerat och det sätter inte något slags spår i fittan.

Det är dumt att det pratas mer om killar som runkar än tjejer som onanerar. Det är lätt att få en bild att onani är ovanligt bland tjejer. Men så är det såklart inte. Den bilden är snarare ett tydligt exempel på hur delar av samhället länge sett på tjejers sexdrift; att den är tabubelagd och pinsam och ska begränsas. Men det vore ju onödigt. Tjejer är ju precis lika kåta som killar!

Går det att onanera för ofta?

En del funderar på om de onanerar för mycket. Men det är bara du själv som kan avgöra hur ofta du vill onanera. Det finns inga rätt är fel och onani är helt oskadligt, oavsett om du gör det flera gånger om dagen, någon gång i månaden eller aldrig någonsin. De flesta kan också onanera ofta och mycket utan att det tar energi och uppmärksamhet från det övriga sexlivet. Onani kan snarare vara ett sätt att hålla lusten vid liv och hitta fler sätt att ha det skönt, både med en partner och ensam.

Källa: RFSU
Faktagranskad av: Sandra Dahlén, sexualupplysare