Tjej ropar i megafon

Härskarteknikerna

Har du någon gång känt att du inte blir lyssnad på i klassrummet så som andra blir? Eller har det hänt att någon upprepar det du sagt, men på ett sätt som får det att låta jättedumt? Att göra så mot någon kallas för att använda sig av en härskarteknik.

Det kan göras på flera olika sätt och ibland märks det knappt.

Många tjejer träffar på olika härskartekniker som kan göra det svårare att ta plats eller göra saker på sitt eget sätt. Därför kan det vara bra att känna igen de olika härskarteknikerna, för att lättare kunna säga ifrån om någon skulle använda en på dig och för att förstå att det inte är du som har gjort något fel!

Den norska professorn Berit Ås har studerat härskarteknikerna. Hon hittade fem härskartekniker och andra feminister har hittat fler.

Innehåll

 

Hur fungerar Osynliggörande?

Har det någon gång känts som att du inte blir lyssnad på eller har någon visat med sin kropp att de tycker att det du säger inte är viktigt eller intressant?

Det kan göra att du känner dig osäker och som att du inte har lika mycket rätt att ta plats som någon annan.

Tjejer och kvinnor har blivit osynliggjorda genom alla tider. Böckerna i skolan tar oftast bara upp kungar och andra män och vad dem har pysslat med. Vad kvinnor har gjort och kämpat för får vi sällan eller aldrig läsa om. Det kan leda till att vi inte känner ett sammanhang och en samhörighet med de kvinnor som funnits innan oss. Att vi måste komma på igen vad de redan har kommit på. Att vi inte får se deras bedrifter och stordåd kan till och med innebära att vi kan få svårt att se stordåden i oss själva och allt som faktiskt är möjligt.

Tips! Lyssna på och lyft fram tjejer och kvinnors åsikter, idéer och saker som de gjort. I Tjejguiden kan du läsa mer om feminism.

Vad gör jag om jag blir Förlöjligad?

Det kan vara när någon skämtar om vad du tycker, säger eller gör så att det verkar jättedumt. Det gör att det du tycker inte verkar bra, det du säger inte låter smart, det du gör inte verkar häftigt. Det verkar helt enkelt inte vara lika mycket värt som det som andra gör.

Det kan göra att du skäms eller känner dig tråkig. Kanske vågar du inte säga vad du tycker nästa gång, eller dra det där skämtet av rädsla för att bli förlöjligad om du gör det.

Ett vanligt sätt att förlöjliga tjejer och kvinnor är att jämföra dem med djur. En grupp tjejer som pratar kan bli jämförda med kacklande höns till exempel. När killar hånas handlar det däremot ofta om att de är som tjejer. Att de kanske ”spelar som kärringar” eller ”kastar som en tjej”. Det är också ett förlöjligande av tjejer.

Kom ihåg! Tillsammans kan vi säga ifrån när någon blir förlöjligad och visa att det inte är okej. Då visar vi också den som blivit förlöjligad att vi står på hennes sida och att hon inte behöver känna sig dum – att hon inte är den som har gjort fel. Du behöver heller aldrig skratta åt dåliga skämt.

Vadå Undanhållande av information?

Har någon glömt att berätta något för dig som gör att du inte kan vara med och bestämma saker eller tycka till? Kanske känns det som att någon med flit låtit bli att säga saker som du behöver veta?

Att inte berätta viktiga saker för någon som behöver veta dem, att underhålla information, är en härskarteknik. 

Härskartekniker kan vara något som en person utsätter en annan person för men det kan också ske på ett större plan. Det finns till exempel många orättvisor mellan män och kvinnor idag, t.ex. olika lön för samma arbete. Trots det får vi hela tiden höra att Sverige är ett jämställt land. När informationen om orättvisorna undanhålls eller inte riktigt tas på allvar leder det till att många inte ser någon anledning till att försöka förändra något – och orättvisorna består.

Tips! Om du märker att någon annan blir utesluten och inte får veta saker som hon borde, berätta vad du vet så att alla kan känna sig delaktiga istället för utanför. Det är också bra när du delar med sig av den kunskap som du har till andra, till exempel kunskapen om härskarteknikerna. Det ger möjlighet till förändring.

Vad innebär Dubbelbestraffning?

Har du någon gång känt att det blir fel oavsett hur du gör? Om du säger något så är du för högljudd och babblig och om du inte säger något så är du för tyst och blyg. När du sminkar dig får du höra att du är ytlig och när du inte sminkar dig säger de att du är tråkig. Vad du än gör så blir det fel. Det är inte konstigt om osäkerheten kommer krypande i en sådan situation!

Tips! Beröm och stötta tjejer som vågar gå sin egen väg. Säg ifrån när någon utsätts för dubbelbestraffning.

Vad är att Lägga på skuld och skam?

Det kan vara när någon försöker få en bra grej du gjort att verka dålig. När du får bra betyg kallas du för plugghäst och om du är intresserad av vad någon säger beskylls du för att ”smöra”. Det är ett sätt att minska betydelsen av vad du har klarat av.

Det kan också vara när någon får dig att skämmas för något som inte är ditt fel. Om någon skulle ta dig på rumpan fast du inte vill och personen försvarar sig med ”det var ju bara för att du hade de där kläderna på dig”. Det är ett sätt att lägga skulden på dig, fast den helt klart inte hör hemma där. Skulden ska alltid ligga på den som begått en kränkning och ingen annan.

Kom ihåg! Lägg skulden där den hör hemma – på den som begått kränkningen och inte på den som utsatts. Den som till exempel har blivit tagen på rumpan har inte sig själv att skylla.

Hur kämpar vi mot Splittring?

Har du någon gång fått höra att tjejer inte kan hålla sams fler än två och två? Eller att det finns ”en bra sorts tjejer” och ”en dålig sorts tjejer”? Det är två exempel på splittring.

Splittring går ut på att försvaga tjejer som grupp och att spela ut tjejer mot varandra. Det gör det svårare för oss att söka stöd hos varandra och kräva våra rättigheter. När tjejer till exempel delas upp i kategorier som ”snygga” och ”fula” tvingas tjejer att tävla istället för att samarbeta.

Det delar upp tjejer och kvinnor och det tar makt och kraft ifrån oss.

Tips! Det är bra nu när du vet att det här kan hända. Att utöva systerskap och skapa gemenskap motverkar splittring. Det är viktigt att vi står upp för varandra.

Vad betyder Objektifiering?

Om någon behandlar dig som en sak (ett objekt) utan egen vilja och värde objektifierar den personen dig. Objektifiering är när någon fokuserar på din kropp istället för det du säger och gör.

Objektifiering handlar om hur tjejer ofta framställs som kroppar och objekt i bland annat reklam, hur medier ofta beskriver kvinnliga makthavares utseende och kläder på ett sätt som de inte gör med män och när någon säger ”Du är så söt när du är arg”. Att säga så är dessutom förlöjligande och förminskande, alltså härskarteknik nr 2.

Tips! Uppmärksamma andra tjejer för vad de är bra på och inte efter hur de ser ut. Ge komplimanger som har att göra med något annat än utseende.

Är Bestraffning en härskarteknik?

Härskartekniken bestraffning handlar om att straffa någon och skapa rädsla genom våld, hot, trakasserier eller förbud. Det kan vara hot som sägs men också hot som aldrig uttalas. Som tjejer får vi till exempel höra att vi riskerar att bli våldtagna om vi går ute på kvällen. Därför känner många tjejer att de inte borde gå hem ensamma eller ta en konflikt med en kille.

Det kan också innebära att du hotas med att få, eller till och med får, sämre betyg för att du har undrat och ifrågasatt saker under lektionerna. På det här sättet försöker folk begränsa tjejers handlingsutrymme.

Kom ihåg! Det här kan hända mellan vänner, kollegor, folk som är kära, i familjen och överallt. Därför är det bra att prata med andra om alla sina relationer och berätta för någon annan när något inte känns bra.

Om någon berättar att hon eller han har blivit utsatt för våld eller kontroll av den som hon eller han är ihop med eller av sin familj eller av någon annan - prata med en vuxen i din närhet som du känner förtroende för eller kontakta en tjejjour.

Skriven utifrån texter av Tjejjouren i Umeå och Malmö Tjejjour