Tjej som röker

Rökning

De flesta har nog hört att det inte är nyttigt för kroppen att röka, speciellt inte om man är ung. Det är lätt att bli beroende av cigaretter och därför gäller det att inte börja. Men om du redan gjort det finns det hjälp att få, när du ska sluta.

Innehåll

Hur påverkas kroppen av rökning?

Röken du andas in är giftig och den påverkar både lungorna, luftrören och många andra delar av kroppen. De vanligaste sjukdomarna som drabbar rökare är lunsjukdomen KOL och lungcancer.

Det känner de flesta till, men kroppen skadas faktiskt på flera andra sätt. Nikotinet som finns i cigaretterna påverkar nerverna och gör att hjärtat slår snabbare, vilket i längden kan leda till att du får högt blodtryck. Och högt blodtryck kan i värsta fall orsaka hjärtinfarkt.

Ett annat ämne i cigaretterna gör att blodet inte kan transportera så mycket syre. Det gör att bland annat hjärtat inte fungerar som det ska. Du kan få hjärtinfarkt, hjärnblödning, svagare skelett och försämrad kondition. Har du inte växt färdigt kan det hända att du inte heller gör det om du röker.

Samtidigt som du kan stanna i växten åldras du i förtid och när du är 30 år kan du se mycket äldre ut än de som inte röker! Du blir rynkig tidigare, tänderna och naglarna blir gula och håret blir stripigt och livlöst. Dessutom kan du få rökhosta som du inte blir av med och dras med en konstant förkylning. Immunförsvaret sänks nämligen när du röker och ofta måste gå ut i kylan för att tillfredställa ditt behov av nikotin.

Det är inte heller bara du som påverkas av din rökning, alla runt omkring dig som inte röker blir passiva rökare. Hela tre fjärdedelar av röken går ut till din omgivning och påverkar dem.

Hur gör jag för att sluta röka?

Idag finns det mycket hjälp för den som vill sluta röka. Rökning bland unga är en prioriterad fråga på många håll. Både skolsköterskor och ungdomsmottagningar hjälper dig när du vill fimpa för gott, även husläkaren och de flesta andra inom vården vet mycket om hur de kan hjälpa dig som vill sluta.

Det går absolut att sluta på egen hand också, det gäller bara att verkligen bestämma sig. Alla gör på olika sätt och du får prova dig fram till vad som kan passa just dig. En del trappar ner till en cigarett om dagen för att till slut inte röka någon alls, Andra slutar helt tvärt och röker aldrig en cigarett mer.

Eftersom kroppen är inställd på att få sitt nikotin händer det en del konstiga saker när det försvinner. Du kan bland annat drabbas av huvudvärk, yrsel, humörsvängningar, sömnlöshet, trötthet och ökad aptit. Var inte orolig över det, abstinensbesvären är borta efter ungefär en vecka, det gäller bara att hålla ut under den här perioden.

Att vara rökare handlar inte bara om att kroppen blir beroende av nikotin, det handlar också om att det är en vana att ta upp cigaretterna och tändaren på väg till bussen eller att gå ut på balkongen efter maten. Att bryta den vanan kan vara lika jobbig som abstinensen efter nikotin.

På apoteket kan du köpa nikotintuggummin, plåster, tabletter och annat som kan vara till hjälp för dig om det känns tufft. På så sätt kan du först bryta vanan att röka och sedan sluta med själva nikotinet.

Kom ihåg att inte vara rädd för att be om hjälp! Det finns fler än du tror som gärna ställer upp för dig när du ska sluta röka. Du kan söka stöd hos dina närmaste men också hos kuratorer, vårdcentralen eller en tjejjour.

Författare: Emma Emanuelsson, tjejjouren Hjärtrud i Enköping